24 лют. 2021 10:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

164

0

Інфекціоніст з Вінниці розповів, як далі розвиватиметься ситуація з захворюваністю на коронавірус

Інфекціоніст з Вінниці розповів, як далі розвиватиметься ситуація з захворюваністю на коронавірус

На Вінниччині очікують на відкриття Клініки, де будуть лікувати особливо небезпечні інфекційні захворювання


Інфекціоніст з Вінниці розповів, як далі розвиватиметься ситуація з захворюваністю на коронавірус

У Вінницькій області станом на ранок 24 лютого зафіксували найбільшу кількість нових випадків захворювання на коронавірус – 600. По Україні це один з найвищих показників. Редакція Вінниця.info звернулась за коментарем до фахівців, аби ті пояснили, що очікувати надалі мешканцям області та країни із наслідками пандемії.

«Коронавірус вже нікуди від нас не дінеться. Єдине, що він, напевно, зможе зникнути, як пандемічне захворювання. Певний час, він ще буде залишатися, як епідемічне захворювання. І потім воно вже перейде на епідемічне сезонне захворювання», - розповів Вінниця.info лікар-інфекціоніст із 25-річним стажем Ігор Матковський, він керівник КЗ «Вінницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом», на базі якого розгорнули та продовжують розширяти на обласну інфекційну лікарню.

Найближчим часом заклад може отримати нову назву - Комунальне некомерційне підприємство Клінічний центр інфекційних захворювань Вінницької обласної ради. З боксами, напівбоксами. Зі спеціальними під’їздами.

«Окрім лікування коронавірусу, тут будуть надаватися послуги з іншими інфекційними захворюваннями. Це і сезонні, наприклад: кір, вітрянка, кашлюк. А також вірусні гепатити. У тому числі ця клініка буде розрахована на випадки якихось особливо небезпечних захворювань. Я маю на увалі, лихоманки ебола, геморагічні гарячки. Тобто, одразу плануються ізоляційні такі бокси. З усіма стандартами інфекційного контролю. Саме, як для режимних об’єктів», - пояснив Ігор Матковський.

На сьогоднішній день Вінниччину віднесли до «помаранчевої» зони епідемічної небезпеки.

Вчора до України прибула перша партія вакцини проти COVID-19 AstraZeneca з Індії. Сьогодні 11 вантажівок одночасно виїжджають у сім областей. Серед регіонів, котрі перші отримають вакцини – Вінницька область.

Зауважимо, на Вінниччині для пацієнтів, які пережили важку форму короновірусної інфекції, розробили комплексну реабілітацію. Лікарі зазначають, людині, яка понад місяць провела на апаратах штучного дихання, самостійно буде важко зробити хоч один ковток повітря. Крім цього, хвороба вражає різні системи організму. Лікування, на рівні з медикаментами, краще поєднувати з дихальною гімнастикою, лікувальною фізкультурою, релаксом.

Ми вже писали про те, що у Вінницькому СНІД-центрі розширили лабораторію для тестування COVID-19.

Нагадаємо, ВІЛ-позитивних вінничан від COVID-19 рятує по-життєва антиретровірусна терапія.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info