10 лип. 2019 15:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

44

0

Інфраструктура, інновації, екологія – українські діти розказали, що хочуть змінити у своєму місті

Інфраструктура, інновації, екологія – українські діти розказали, що хочуть змінити у своєму місті

Як виглядало б місто, мер якого - дитина?


Інфраструктура, інновації, екологія – українські діти розказали, що хочуть змінити у своєму місті

Як виглядало б місто, мер якого - дитина? ЮНІСЕФ провів конкурс, під час якого діти з усієї України у формі відео, малюнків або текстів розказували про те, яким би хотіли бачити своє місто і що змінили би у ньому, якби раптом очолили своє місто. Найоригінальніші та найцікавіші пропозиції, лягли в основу карти Міста Дитячих Мрій. Карта буде використовуватись для адвокації створення у громадах дружнього до дитини середовища.

У жовтні минулого року Вінницька міська рада підписала Меморандум про взаємодію з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у рамках глобальної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». У такий спосіб місто задекларувало готовність виконати ряд умов, які дозволять отримати офіційний статус «Громада, дружня до дітей та молоді». Тож дослідження, проведені ЮНІСЕФ, цікаві і корисні для Вінниці.

Глибина розуміння дітьми проблем міста вражає: у своїх пропозиціях вони говорять про розвиток інфраструктури, створення соціальних програм, впровадження інновацій та покращення екології.

Найчастіше діти з різних куточків України говорили про необхідність розвитку інфраструктури дозвілля для дітей різного віку: безпечні ігрові майданчики, ігрові центри, скейт-парки та інше.

Також діти відзначають необхідність рухатись у ногу із часом та розвивати місто відповідно до вимог сьогодення: вирішити проблему зі старим житловим фондом шляхом реновації будівель; здійснити перепланування міста з поглядом у майбутнє - з урахуванням зростання кількості мешканців та автомобілів; створювати інноваційні центри, в яких діти могли би змалечку вчитись працювати із новітніми технологіями.

Інфраструктура, інновації, екологія – українські діти розказали, що хочуть змінити у своєму місті

Щоб не було заторів, треба збудувати ще одну трасу, прямо над машинами. І бензинові машини поміняти на електричні. Тоді глобальне потепління зупиниться”, - каже 6-річний Ростислав із Києва.

Покращувати екологію пропонують також шляхом встановлення очисних споруд на заводах, збільшення зелених насаджень, а також поширення ідей сортування сміття серед населення. Також діти хотіли би розвинути вело інфраструктуру: з міркувань екології і безпеки.

Не оминули увагою діти і соціальні проблеми. Пропонують впроваджувати програми для малозабезпечених сімей, а також працювати над питаннями інклюзивності.

Проект реалізовано в рамках глобального руху ЮНІСЕФ “Громада, дружня до дітей та молоді”. Ініціатива об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес задля спільної мети - створення комфортного для дітей та молоді середовища, де кожен може реалізувати свій потенціал.

Партнерами ініціативи в Україні є Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA); Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міністерство соціальної політики України; Міністерство молоді та спорту України; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Уповноважений Президента України з прав дитини, Асоціація органів місцевого самоврядування, Національна Молодіжна Рада України.

Ініціатива передбачає захист 5 базових прав дитини, включаючи право бути почутими, право на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, право на безпеку, дитинство, визнання та справедливе ставлення. Громади, які ведуть активну роботу в напрямку захисту прав дітей та молоді та успішно реалізували план дій, отримують офіційний статус, який дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти, а також сигналізувати про досягнення та позитивні зміни для дітей та молоді.