2 верес. 2019 11:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

437

0

Інноваційне лікування суглобів стовбуровими клітинами у Вінниці

Інноваційне лікування суглобів стовбуровими клітинами у Вінниці

У Вінниці з’явився центр, де проводять операції по вживленню стовбурових клітин пацієнту з остеоартрозом у вражений колінний суглоб.


Інноваційне лікування суглобів стовбуровими клітинами у Вінниці

У Вінниці з’явився центр, де проводять операції по вживленню стовбурових клітин пацієнту з остеоартрозом у вражений колінний суглоб. Це стало можливим завдяки появі передових технологій в Центрі сучасної хірургії SPINEX разом з компанією Arthrex, що є світовим лідером та новатором в малоінвазивній ортопедії та травматології.

  • Одним з передовим напрямків в лікуванні деформуючого остеоартрозу (ДОА) є використання клітинних технологій, щ базується на використанні стовбурових клітин. У світі ця методика набула широкої популярності при консервативному лікуванні травм та захворювань суглобів. В Україні ми одні з перших, хто широко впроваджує методи ортобіологічного відновлення елементів суглоба -розповідає доктор медичних наук, лікар ортопед-травматолог центру сучасної хірургії Spinex Вадим Луцишин.

Деформуючий остеоартроз колінного суглоба, основна причина якого єзношування хрящової тканини, є захворюванням, що значно знижує якість життя пацієнтів,викликає сильний біль та порушує функцію суглоба. Не варто думати, що дане захворювання характерно лише для людей похилого віку, артроз став справжньою проблемою і для людей молодого віку внаслідок збільшення частоти ожиріння, малорухливого способу життя або перевантаженню при неправильномузаняттю спортом.

Медикаменти, що традиційно використовуються при лікуванні ДОА, зокрема, нестероїдні протизапальні препарати та глюкокортикоїди пригнічують запалення і досить ефективні в купуванні больового синдрому, проте не здатні стимулювати регенеративні процеси в ушкодженому хрящі. Низька здатність суглобового хряща до самовідновлення істотно обмежує можливості лікування таких пацієнтів. Крім того, препарати цих груп, навіть при використанні в терапевтичних дозах, нерідко викликають розвиток серйозних побічних ефектів.

Ця технологія має складну назву ACP SFV та розроблена компанією Arthrex. Суть методу заключається в об'єднанні в собі ефективності кондиціонованої аутоплазми (ACP) та регенеративного потенціалу аутологічних клітин стромально-васкулярної фракції (SVF). Сьогодні ми виконали першу у нашій області маніпуляцію з вживлення стовбурових клітин у колінний суглоб. Грубо кажучи, ми активізуємо та використовуємо власні можливості та силу організму для одужання пацієнта. – коментує офіційний представник компанії компанією Arthrex в Україні

Інноваційне лікування суглобів стовбуровими клітинами у Вінниці

Наразі, в ортопедії стовбурові клітини використовують при другій і третій стадіях артрозу. Мета таких операцій – максимальне гальмування процесу дегенеративних змін у суглобі і його подальше відновлення.

Процедура є малоінвазивною, тому пацієнт майже не відчуває дискомфорту при її виконанні, а прокол шкіри, через який береться жирова тканина настільки малий, що не потребує ушивання та за кілька днів повністю загоїться. Сама ж маніпуляція триває приблизно 40 хвилин, майже одразу по її закінченню пацієнт може повертатись додому без сторонньої допомоги.

  • Виконання процедури починається з забору жирової тканини пацієнта під місцевою анестезією, з якої потім отримують стовбурові клітини. Потім був проведений забор крові. Він потрібен для отримання збагаченої тромбоцитами плазми, або так званих факторів росту. Далі все це поєднали у спеціальній центрифузі та ін’єкційним шляхом ввели у зону пошкодженого суглоба. Той факт, що клітини взяті з власного організму пацієнта гарантує їх 100% приживання. - розповідає лікар ортопед-травматолог медичного центру SPINEX Максим Романов.

Лікарі медичного центру розповідають, що після проведених досліджень західними колегами стало зрозуміло, що така методика має позитивний вплив на пошкоджені суглоби. Але зауважують, що кожен організм індивідуальний, отже реакція на операцію може бути різною. Хтось відчує полегшення через два – три тижні після операції, а комусь на це знадобиться біля трьох місяців.

Центр сучасної хірургії знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209А (на території лікарні ім. О.І. Ющенка). Телефон: (0432) 50 70 90 або (068) 150 90 90.

Інноваційне лікування суглобів стовбуровими клітинами у Вінниці - фото 2