17 груд. 2010 16:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

54

0

Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці

Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці

Два десятки військових дипломатів з країн Європи та Азії прибули ознайомитись із сучасним станом справ та перспективами розвитку Повітряних Сил ЗС України, обговорити питання співробітництва, домовитись про інші протокольні зустрічі


Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці

17-го грудня у Вінниці з офіційним візитом в Командуванні Повітряних Сил ЗС України перебували члени Київської асоціації військових аташе ("КАВА"). Два десятки військових дипломатів з країн Європи та Азії прибули ознайомитись із сучасним станом справ та перспективами розвитку Повітряних Сил ЗС України, обговорити питання співробітництва, домовитись про інші протокольні зустрічі.

Іноземних аташе та їх помічників особисто зустрів Командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Онищенко. Він люб’язно запросив високих гостей зігрітися від українських морозів за чашкою чаю і продовжити роботу у залі для брифінгів.

Представники «КАВА» у Вінниці не вперше, подібний захід відбувся торік. Дипломати висловили сподівання, що й надалі візити в Командування Повітряних Сил стануть якщо не плановими, то регулярними.

Військовий аташе Польщі полковник Вальдемар Ярушевскі, який зараз головує в асоціації, пояснив, що дату проведення цієї зустрічі зумисне заплановано на кінець року, коли у Збройних Силах України вже підведені певні підсумки річної роботи, тому є про що поговорити.

Під час брифінгу-презентації заступник командувача ПС ЗС України з авіації – начальник авіації генерал-лейтенант Василь Нікіфоров розповів про сучасний стан справ та перспективи розвитку виду Збройних Сил. У своєму виступі заступник командувача торкнувся усіх аспектів діяльності Повітряних Сил, проблемних питань, які сьогодні доводиться долати. Разом з тим, він зосередив увагу на досягненнях у бойовій підготовці виду, участі Повітряних Сил у міжнародних програмах та операціях.

– Наша мета – зберегти те, що є, передусім, це підготовлені фахівці, кадрові офіцери, які через ряд причин соціального характеру можуть покинути лави Збройних Сил, – зазначив генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. – З’являться в держави гроші на нову техніку, ми її закупимо, а от де братимемо фахівців? Тому людський фактор на сьогодні є пріоритетним. Цього року ми провели масштабне навчання – «Взаємодія -2010», із пусками ракет класу «повітря-повітря» та «повітря-поверхня», стрільбами зенітних ракетних комплексів. Це дало змогу підняти бойовий дух військовослужбовців, відновити навички та натренованість особового складу в умовах, наближених до бойових.

Також заступник командувача ПС ЗС України з авіації – начальник авіації генерал-лейтенант Василь Нікіфоров розповів іноземним аташе про роботу Повітряних Сил на міжнародній арені. Успішно проведена операція «Північний сокіл – 2010» на острові Гренландія є яскравим прикладом професійності українських екіпажів військово-транспортних Іл-76 МД. Вони ж, уперше взяли участь у перевезенні майна та військової техніки для контингенту миротворчих військ у Ліберії, замість літаків цивільних авіакомпаній.

Важливим аспектом у питанні безпеки повітряного простору є взаємодія України із сусідніми державами з обміну оперативними даними про повітряну обстановку. Це дозволить значно швидше реагувати не позаштатні непередбачувані ситуації.

– Наступним важливим етапом підготовки Повітряних Сил є навчання «Безпечне небо – 2011», яке планується провести на українській території за участю військово-повітряних сил Польщі та США, – зауважив генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. – До речі, до цього навчання виявили бажання долучитися ВПС Великобританії, Росії та Білорусі. Безумовно, «Безпечне небо – 2011» стане одним з найважливіших етапів підготовки Повітряних Сил до чемпіонату Європи з футболу «Євро –2012». Ми, разом із сусідніми державами, повинні гарантувати безпеку в повітряному просторі над містами, де проводитиметься цей престижний міжнародний турнір.

Слова заступника командувача ПС ЗС України з авіації підтвердив військовий аташе Польщі полковник Вальдемар Ярушевскі.

– Польща, як і Україна, ретельно готується до «Євро –2012», – зазначив Вальдемар Ярушевскі. – Навчання «Безпечне небо – 2011» дасть змогу нашим військовим відпрацювати питання взаємодії. Цього року між країнами було підписано договори, які регламентують пересування військових літаків в повітряному просторі обох держав, а також обмін оперативною інформацією про повітряну обстановку.

На завершення, військові дипломати подякували командуванню Повітряних Сил ЗС України за теплий прийом, обмінялись із керівництвом Повітряних Сил пам’ятними подарунками, відвідали Військово-історичний музей ПС, сфотографувались на згадку і пообіцяли обов’язково приїхати наступного року.

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 2

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 3

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 4

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 5Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 6

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 7

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 8

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 9

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 10

 Іноземні військові дипломати познайомились із роботою штабу Повітряних сил у Вінниці - фото 11

Юрій Ігнат, прес-служба Повітряних сил ЗСУ


0
0