31 січ. 2020 11:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

48

0

Ірина Борзова: Барська районна лікарня працюватиме, людей не звільнять

Ірина Борзова: Барська районна лікарня працюватиме, людей не звільнять

Барська ЦРЛ на шостому місці в області по якості надання медичних послуг


Ірина Борзова: Барська районна лікарня працюватиме, людей не звільнять

НКП Барська центральна районна лікарня не увійшла до переліку опорних закладів області. Люди побоюються, що це призведе до закриття медзакладу. Тому депутати міської і районної ради зібрались на позачергову сесію і підготували звернення до профільного міністерства облдержадміністрації та народного депутата аби лікарню включили в список опорних. Ірина Борзова стала на бік людей і закликає департамент охорони здоров’я Вінницької ОДА приїхати в Бар та роз’яснити громаді ситуацію зі створенням опорних лікарень.

«30 січня до мене звернулись депутати Барської міської об’єднаної територіальної громади з проханням включити районну лікарню в перелік опорних. Даю відповідь - це не в моїх повноваженнях. Опорні лікарні визначав департамент охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації з експертами від МОЗ, Національної служби здоров’я України, Міністерства розвитку громад і представників USAID. Але я точно можу запевнити людей, що не дам закрити лікарню. Вона буде працювати, як і раніше та надаватиме послуги, які визначить сама ж лікарня», - зазначила народна депутатка від Слуги народу Ірина Борзова.

Щодо опорних лікарень. Передбачено, що вони повинні відповідати рівню багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування або окружної лікарні інтенсивного лікування. Ці заклади повинні працювати в цілодобовому режимі сім днів на тиждень і надавати екстрену допомогу в стаціонарах при інсультах, інфарктах, складних пологах. Також має бути неонантологія та амбулаторно діагностичні дослідження.

«Я, як народний депутат України, пишу звернення до Вінницької облдержадміністрації з пропозицією 10 лютого виїхати з робочою групою до міста Бар аби пояснити ситуацію громаді, зняти соціальну напругу та обговорити питання опорної лікарні.

Я розумію занепокоєння людей, адже КНП «Барська ЦРЛ» обслуговує 51 тисячу населення Барського району та частину населення Мурованокуриловецького району. Тому нам потрібен діалог і пояснення фахівців», - зазначає Ірина Борзова.

За рейтингом медичних закладав Вінницької області, визначеним експертами USAID, лікарня оцінена в 208 балів, що є шостим показником в області.

Барська районна лікарня має вишу акредитаційну категорію. Лікарня максимально оптимізована, є повний штат лікарів та медичних працівників. Проведено капітальний ремонт та реконструкцію майже всіх відділень. На стадії завершення реконструкція інфекційного відділення. Закуплено велику кількість сучасного медичного обладнання, зокрема, лапароскопічна стійка, гістероскоп, лазерний коагулятор, лабораторні аналізатори. До 1 квітня 2020 року будуть закуплені дві відео ендоскопічні стійки та буде встановлять СКТ-апарат. Лікарня повністю комп’ютеризована.

Ірина Борзова: Барська районна лікарня працюватиме, людей не звільнять

Щодо основних базоутворюючих показників:

  • акушерська служба - 400 пологів на рік за останні три роки (лікарня 4 в області за кількістю прийнятих пологів)
  • гінекологічна служба - 97 операцій. З них 60 лапароскопічних і 20 гістерорезекційних.
  • хірургічна служба - не менше 1 тис операцій в рік. З них 450 операцій травматологічних.
  • неврологія - 260 хворих
  • терапія - ГІМ-39 хворих

Лікарня готова до укладання контрактів по наданню медичних послуг за Програмою медичних гарантій по 12 пакетах.

Важливо відмітити, що на території району знаходиться 3 газових компресорних станцій «Нафтогаз», які входять до об’єкту високого ризику.

Нагадаємо, після прийняття рішення про затвердження 10 опорних лікарень на Вінниччині, в області виник суспільний резонанс. Що таке опорна лікарня, які її функції, чому саме в такому вигляді затвердили перелік і чи можливо його змінити, 28 січня під час прес-конференції пояснювали представники департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА.

Вінниця.info