18 лют. 2021 10:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

94

0

Ірина Борзова: Люди повинні мати можливість впливати на рішення влади

Ірина Борзова: Люди повинні мати можливість впливати на рішення влади

В громадах Вінниччини депутати зі «Слуги Народу» заявляють про необхідність розробити закон про місцевий референдум


Ірина Борзова: Люди повинні мати можливість впливати на рішення влади

Народовладдя – дієвий інструмент впливу людей на рішення влади. Напрямки розвитку держави і питання запровадження змін на місцях повинні вирішувати люди, а не політики одноосібно. Депутати місцевих рад з фракції «Слуга Народу» на сесіях в Барській, Липовецькій, Тростянецькій, Піщанській, Жмеринській громадах заявили про необхідність напрацювати у Парламенті і прийняти закон, який дозволить проводити місцеві референдуми. Звернення до Верховної Ради, яке ініціювали депутати «Слуги Народу», підтримали колеги з інших фракцій Гайсинської міської раді та інших рад.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Борзова, голова Вінницького обласного осередку політичної партії «Слуга Народу».

«За всі роки незалежності всеукраїнський референдум проводився лише двічі – в 1991 році, коли вирішувалася доля Незалежності. Майже 30 років незалежності важливі для держави рішення приймалися без врахування думки людей. Тому українці змушені виходити на вулиці і відстоювати свої права на майданах.

Після прийняття закону про народовладдя, в соцмережах можна прочитати коментарі, мовляв українці не достатньо освічені, щоб давати їм право щось вирішувати. Але скажіть будь ласка, Україна мала б незалежність, якби люди 1991 році не проголосували б за це на референдумі?

Політики протягом багатьох років спекулювали на темі народовладдя і не давали людям реального інструменту для розвитку демократії.

Провести перший референдум можна буде після підписання закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» Президентом Володимиром Зеленським», - говорить народна депутатка Ірина Борзова з фракції «Слуга Народу».

Народна депутатка наголошує, що проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою залежить лише від волі громадян, а не ініціативи Президента або Верховної Ради.

«Референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні взяли більше, як 50% виборців, включених до Державного реєстру виборців. Рішення, прийняті на всеукраїнському референдумі, починають діяти з моменту оголошення результатів і не потребують затвердження будь-яким органом державної влади. На всеукраїнський референдум виносяться питання загальнодержавного рівня», - пояснює народна депутатка.

Після прийняття закону про всеукраїнський референдум, люди почали запитувати, чи діятиме він в громадах. Для місцевого референдуму повинен бути окремий законопроект, адже всеукраїнський та місцевий референдуми мають різні наслідки та різний правовий статус.

Керівник фракції «Слуга Народу» у Вінницькій обласній раді Тетяна Каменщук переконана, що українці повинні отримати можливість впливати на рішення не лише центральної, а й місцевої влади.

«Ми закликаємо Верховну Раду напрацювати закон, який дозволить також проводити місцеві референдуми, щоб прийнятне рішення громади, було обов’язковим до виконання органом місцевого самоврядування. Мешканці громади через референдум повинні мати право накласти вето на рішення місцевої влади», - говорить Тетяна Каменщук.

Ірина Борзова: Люди повинні мати можливість впливати на рішення влади

Вінницький обласний осередок політичної партії «Слуга Народу»