23 берез. 2020 10:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

101

0

Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України

Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України

По всіх областях України розподілять першу партію тестів та медичного обладнання, яке надійшло з Китаю


Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України

23 березня в Україну з Китаю доставили першу партію медичного обладнання, експрес-тести і тести ПЛР (золотий стандарт діагностики) для боротьби з поширенням COVID-19, про які домовився Президент Володимир Зеленський. 250 тисяч експрес-тестів та високоточні тести для лабораторних досліджень найближчим часом надійдуть в регіони – по лікарнях та лабораторіях. Також розподілять маски, дезінфектори, апарати штучної вентиляції легень та інші засоби.

Про це повідомила народна депутатка від парламентської фракції «Слуга Народу» Ірина Борзова.

«Військовий вантажний літак ІЛ 76 прибув з Китаю в аеропорт Бориспіль. Доставлено медичний вантаж: лабораторні та експрес тести, медичні маски різного ступеню захисту, апарати вентиляції легень та багато іншого. У цій важливій місії брав участь мій колега Андрій Мотовиловець, який фактично два дні прожив у літаку. Він зазначає, що боролись за кожен медичний вантаж.

Сьогодні доставлено тільки першу партію. На цей тиждень заплановано ще кілька рейсів в Китай.

Високоточні лабораторні тести передадуть на Центр громадського здоров‘я, який розподілить їх по обласних лабораторіях. 250 тисяч експрес-тестів, маски та засоби дезінфекції будуть розподіляти департаменти охорони здоров’я обласних державних адміністрацій», - повідомила Ірина Борзова.

В МОЗ зазначають, що медики мають зробити два тести: один на грип і експрес-тест на коронавірус. Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі. Якщо тест на грип позитивний, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР.

«Швидкі тести використовуватимуться для перевірки людей, у яких є підвищена температура і підозра на коронавірус. Якщо експрес-тест покаже позитивний результат, його перевірятимуть в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Лише після цього можна говорити про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи», - уточнила народна депутатка.

Разом з тим, МОЗ застеріг приватні лабораторії – за приховування інформації про виявлення COVID-19, будуть позбавляти ліцензій.

Відомо, що у Вінниці 17 березня запустили в роботу обладнання вірусологічної лабораторії Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ для дослідження матеріалів з підозрою на коронавірус. Це обладнання, яке залишилось після ліквідації Держсанепідемслужби, але не використовувалось. До цього часу фахівці відправляли зразки на Київ у вірусологічну лабораторію Центру громадського здоров’я МОЗ, результатів чекали по 5-6 днів.

«Під час реформ 2014 – 2017 років санітарно-епідеміологічну службу ліквідували та поховали. Сьогодні, коли спалах епідемії, МОЗ терміново відновлює потенціал СЕС та роботу лабораторій, повертає спеціалістів-епідеміологів, фахівців галузі гігієни. Також потрібно повертати в регіони санітарних лікарів», - говорить народна депутатка.

За словами Ірини Борзової, лише за п’ять днів роботи обладнання вірусологічної лабораторії Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ дослідили 17 матеріалів і по 15 зняли «діагноз» «коронавірусна інфекція», два зразки ще досліджують.

Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України

Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України - фото 2

Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України - фото 3

Ірина Борзова: 250 тисяч експрес-тестів та тести ПЛР надійдуть в лікарні та лабораторії по всіх областях України - фото 4