16 берез. 2017 15:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

71

0

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО

 Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО


Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО

 16 березня депутати Вінницької облради на сесії майже одноголосно підтримали рішення РНБО щодо блокади ОРДЛО. Але до прийняття рішення, добре «поштормило» Вінницю. Активісти кілька разів палили шини та перекривали рух транспорту, вимагаючи припинення торгівлі з окупованими територіями та звільнення керівників силових структур. Редакція Вінниця.info підготувала матеріал по подіях останніх днів.

Понеділок 13 березня «горіла шина палала»… під СБУ

Під приміщенням УСБУ зібралися пікетувальники. Кажуть, вийшли на знак підтримки 43 блокадників, яких затримали у східній частині України. «Тут усі, хто підтримує блокаду торгівлі на крові. Якщо попустимо, можемо завтра прокинутись в Раші, коли право на мирний протест закінчується в'язницею для кожного активіста та патріота України», - написав в фейсбуці Анатолій Банах. Протестувальники запалили шини та сказали, що стоятимуть всю ніч. Через деякий час, одна з активісток Таїса Гайда повідомила, що затриманих випустили. Люди розійшлись після опівночі, але анонсували продовження протестів наступного дня на 13 годину, але вже біля облради.

14 березня вівторок. День «вимог».

Вранці протестувальники підтвердили намір продовжити протест «О 13 годині збираємо людей сьогодні біля ОДА. Основні вимоги — припинення «торгівлі на крові» та звільнення всіх заручників, які перебувають зараз в бойовиків. Також ще будуть деякі додаткові вимоги», повідомив Анатолій Банах.

Зібрались о 13 годині, серед активістів і представники опозиційних партій «Укропу», «Народного контролю», «Руху нових сил», «Батьківщини». Зачитали вимогу – скликати позачергову сесію Вінницької облради не пізніше 16 березня, на розгляд сесії винести звернення до Президента, Прем’єра та Генпрокурора.

«У зв’язку з подіями, що відбулися 13 березня 2017 року біля залізничної станції Кривий Торець на редуті імені добровольців 16-го батальйону, вимагаємо у визначений законом спосіб відреагувати на протиправні дії здійснені посадовими особами правоохоронних органів відносно учасників економічної блокади окупованих територій окремих регіонів Луганської та Донецької області.

Невідкладно винести на розгляд Верховної ради питання про звільнення Авакова з посади міністра МВС, Грицака з посади голови СБУ, звільнити з займаних посад керівника ГУНП у Донецькій області Амброськіна, керівника Антитерористичного центру Малікова.

Вимагаємо невідкладно вжити всіх необхідних заходів для звільнення полонених і винести на розгляд Верховної Ради закон про тимчасово окуповані території та прийняти його вцілому», - зачитав Олег Долінський.

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО 

Після обіду голова Вінницької облради Анатолій Олійник підписав розпорядження про скликання сесії на 15 березня. Поки збирали членів президії, щоб підготували документи та оголосити про скликання сесії, протестувальники «поселились» в кабінеті голови. Варто відзначити, що активісти вимагали не «відкладати сесію», хоча дехто ж з них і сам казав, що депутати можуть не зібратись терміново.

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО - фото 2

15 березня «блокадний день» для Вінниці

15 березня о 10 годині мала розпочатися позачергова сесія обласної ради. Однак у залі зареєстрували тільки 32 депутати з 81. Через відсутність кворуму засідання вирішили перенести на 11 годину. Паралельно, під стінами облради влаштували одноосібну акцію про заборону «торгівлі на крові».

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО - фото 3 

Активісти не стали чекати 11-ї години, а о 10.45 перекрили рух транспорту на центральній вулиці, через яку йде практично весь громадський транспорт. Паралельно з перекриттям дороги під стінами облради з’являються шини. Але депутати не зібрались й на 11 годину, зареєструвалися 34 обранці з 84. Відсутні були депутати БПП, Опоблоку, Радикальної партії, Аграрної партії, дехто з «Батьківщини».

Анатолій Олійник знову повідомляє про перенесення засідання на 14 годину, просить розблокувати рух транспорту та доводить до відома, що Президент вніс на засідання РНБО пропозицію заблокувати транспортне сполучення з окупованими територіями Донецької та Луганської областей (можна сказати, що вже тоді «вимоги» активістів були виконані на державному рівні).

О11.59 годині звільнили пішохідний перехід та розблокували рух.

О 14.35 годині знову перекрили рух транспорту по Соборній. Кілька десятків активістів та місцевих депутатів від «Свободи» ходять туди-сюди від обласної ради до бібліотеки ім. Тімірязєва. Такі дії учасники «ходової акції» вдруге за день влаштували після того, як на продовження 16 позачергової сесії не зібралися депутати. Присутні були 28 з 84 осіб.

О 17.00 депутати не зібрались, о 17.45 годині, під Вінницькою облрадою запалили шини. Під’їхала машина пожежників, бо в кінотеатрі Коцюбинського спрацювала пожежна сигналізація, але протестувальники не дозволили погасити шини.

О 18.20 до протестувальників підійшов начальник ГУ Нацполіції у Вінницькій області Юрій Педос та попросив не палити шин, бо від їдкого диму перехожим може бути недобре. Шини загасили рятувальники. Протестувальники разом з ним пішли на переговори до голови облради.

О 19.20 годині у Вінницькій облраді прийняли рішення продовжити сесію 16 березня о 10 годині ранку. Члени президії заявили, що готові працювати всю ніч, щоб дійти компромісного рішення.

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО - фото 4 

Лише о 19.20 після 5-годинного простою розблокували рух транспорту по Соборній.

16 березня підтримка депутатами рішення РНБО, яке «підходить всім».

О 10 годині продовжили сесію Вінницької облради, 53 голосами з 56 присутніх, депутати підтримали рішення РНБО щодо припинення переміщення товарів через лінію зіткнення.

«…згідно з рішенням, ухваленим 15 березня 2017 року Радою національної безпеки і оборони України щодо протидії гібридним загрозам національній безпеці України, переконані, що для відбиття агресії Росії, відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих Росією територій і визволення мільйонів наших співвітчизників, які є заручниками агресора – потрібне об’єднання зусиль влади та громадськості всіх рівнів.

Ми підтримуємо і вимагаємо від усіх органів влади, усіх політичних сил та громадськості:

- припинення переміщення товарів через лінію зіткнення;

- нейтралізація будь-яких можливих провокацій, тим більше зі зброєю;

- забезпечення рішень відповідних органів щодо діяльності підприємств і установ, зокрема, банківських, з російським капіталом;

- невідкладне вжиття усіх заходів щодо звільнення полонених;

-внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту «Про тимчасово окуповані території» та прийняття його вцілому;

-припинення кримінальних справ та кримінальних переслідувань учасників блокади;

-надання правової оцінки посадовим особам правоохоронних органів, які брали участь в розгоні учасників блокади", - зазначено у зверненні.

Історія «блокад». Як у Вінниці підтримували рішення про припинення торгівлі з ОРДЛО - фото 5
 

Нагадаємо, ми питали пересічних городян як вони ставляться до «дорожньої» блокади по вулиці Соборна і чи знають чому стоїть транспорт.

Вінниця.info

title