3 серп. 2018 14:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

199

0

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж


Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж

 9 місяців тому дві сільради Калинівського району об’єдналися в Іванівську ОТГ. Хоча в новому форматі працюють вони не так давно, та є чим похвалитися. У селах асфальтують дороги - наносять розмітку і навіть встановлюють обмежувачі швидкості біля навчальних закладів; ремонтують школи і завершують будівництво спортивного майданчика, якому і Вінниця позаздрила б. А ще тут готують туристичний маршрут для гостей, бо мають чимало історичних об’єктів, які хочуть відновити.

Досягти таких результатів за короткий термін громаді вдалося завдяки поєднанню кількох складових: державної підтримки, значної допомоги бізнесу, участі в обласних конкурсах і патріотизму самих мешканців.

«Мушу визнати, що спершу я був противником об’єднання, однак після виборів побачив, скільки в цьому «плюсів». По-перше, загальний бюджет збільшився у 4 рази. 19 із 43 мільйонів – власні надходження.

У наших планах основним наповнювачем бюджету мав стати кар’єр, але так сталося, як гадалося. Сьогодні його фактично вирізають, розбирають.. На жаль… На території громади працює кілька підприємств, у Гущинцях є військова частина. Згідно закону, податок на прибуток фізичних осіб залишається в нас. Це немалі гроші», - розповідає голова ОТГ Михайло Кулик.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж

Спортивне містечко на місці смітника

Якщо в інших селах кількість дітей з кожним роком зменшується, то в Іванові навіть є черга до дитячого садочка (близько 100 малюків). У самому центрі населеного пункту завершують масштабне будівництво спортивного містечка. На місці сміттєзвалища зробили сучасне футбольне поле із штучним покриттям. Поруч – майданчик для волейболу, баскетболу і великого тенісу. Спортивні тренажери, які підійдуть для малюків і дорослих. А ще – фонтан і велетенський корабель.

Місцеві розповідають: колись на цьому місці було озеро, потім воно висохло і стало сміттєзвалищем просто у центрі села. Аби відновити образ водойми, покриття під кораблем вирішили зробити блакитним. Для цього обрали спеціальний м’який матеріал, щоб під час розваг діти не позбивали коліна.

Першочергово, кошторис об’єкту складав 4 мільйони гривень, однак, завдячуючи селянам, його вдалося зменшити до 3,2 мільйонів.

«Просто писали на «Фейсбуці», що на завтра для певних робіт потрібно 40 людей. І, ви не повірите, але щоразу приходило 60-80 чоловік! Кожен хотів власноруч долучитися до гарної справи. 90% від усієї суми – гроші підприємств «Діваріо» та «Янівське», - говорить Михайло Кулик.

Проект Іванівської ОТГ «Живий паркан – лінія здоров’я» переміг у 15-му обласному конкурсі розвитку територіальних громад. Завдяки цьому навколо стадіону висаджують туї, кущі і квіти. Таке озеленення обійдеться у 120 тисяч гривень.

Минулого року, до об’єднання, в селі також розпочали будівництво спортивного залу. Однак з’ясувалося, що зводили приміщення без дозвільних документів.

«Ми не можемо зрозуміти, як ангарне приміщення перетворилося в капітальне будівництво. Тому звернулися до правоохоронних органів. На період розслідування будівництво «заморозили». 1,2 мільйони, які виділили з державного бюджету, повернулися назад… Після з’ясування всього ми маємо намір таки звести спортзал, бо у нас дуже активна і спортивна молодь», - пояснює голова ОТГ.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 2

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 3

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 4

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 5

Село живе, поки є школа

На території об’єднаної громади працює три школи і два дитячих садочки. Початкову школу в Іванові скоро буде не впізнати. До першого вересня тут завершать капітальний ремонт. Із старого приміщення радянських часів залишилася тільки коробка, схована під новими стінами.

«Школа була в плачевному стані. У 1998 році, коли реорганізували три школи в Іванові, її просто лишили як філію. Завжди думали, що от-от вона закриється. Найменше дітей тут навчалося у 2000 році – 57. Тоді вирішили, що краще закупити автобус і довозити дітей до основного корпусу, ніж вкладати сюди величезні кошти і її ремонтувати.

Але районне керівництво казало, що то не було можливості закупити автобуса, то не могли виділити кошти на ремонт…

Коли у 2017 році ми стали ОТГ, запитали себе: «- Коли село живе?» «- Коли є школа і діти!». Подивилися по списках, в даному мікрорайоні за школою закріплено 80 учнів. Тому вирішили – краще зробити капремонт і 10 років не повертатися до цього питання», - розповіла журналісту Вiнниця.info директор Ольга Гаврилюк.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 6

В приміщенні демонтували старий шиферний дах (який протікав) разом із кроквами, стелю, підлогу. Сьогодні утеплюють фасад, стелять металочерепицю. Підлогу залили бетоном, заверху мають встановити керамічну «протиковзну» плитку. Стіни вирівняли гіпсокарнонними плитами. В будівлі монтуватимуть нову систему освітлення.

Всі ремонтні роботи «підганяють» під вимоги «Нової української школи». Восени навчальний заклад відкриє двері для 18 першачків.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 7

Двоповерхову школу в Гущинцях утеплюють. Завдяки перемозі ще одного проекту ОТГ («Новій школі енергоефективні технології») в конкурсі розвитку територіальних громад, вікна у навчальному закладі замінять на металопластикові. Також завершать утеплення стін.

В.о. старости Гущинець, Михайло Довгалюк, зізнається, що в майбутньому саме цю школу хотіли б бачити опорною. Вона розрахована на 500 дітей. Сьогодні навчаються 250 учнів.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 8

Щодо дитсадка, то в Іванові, його не вистачає для всіх малюків. Справа в тому, що ДНЗ ділить своє приміщення з амбулаторією. Місцева влада планує відселити медиків в іншу будівлю, а дитсадок повністю віддати дітям, створивши дві додаткових групи. Реалізували це хочуть у наступному році.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 9

Село готується зустрічати туристів

Іванівська ОТГ тільки напрацьовує стратегію розвитку. Однак вже відомо, що важливим її елементом буде туризм. Історія сіл Гущинці, Кам’яногірка, Іванів та Слобідка сягає козацьких часів. Тут зберігся палацово-замковий комплекс графів Холоневських, збудований для оборони від нападів кримських татар – суміш пізнього бароко і класицизму. Сьогодні в ньому працює школа-інтернат.

Окрасою населеного пункту є величний костел. Пам’ятка місцевого значення давно потребує реставрації. Наразі вона має трьох власників. Найближчим часом її планують передати римо-католицькій громаді. Роботу костелу відновити, а в приміщенні монастиря відкрити українсько-польський арт-центр та краєзнавчий музей.

«Коли ми розробляли це питання, замовили кілька фотографій з харківського видавництва 1930 року, де є інтер’єр цього костелу. Наше бачення, - щоб будівля була відновлена, функціонувала як об’єкт римо-католицької церкви. А ми ліворуч створили українсько-польський арт-центр і також краєзнавчий музей», - розповів журналісту заступник сільського голови Ігор Лановий.

З Івановом також пов’язують таких відомих представників польської літератури як Станіслава Холодницького, Стефана, Вітвіцького, Юзефа Крашевського та Яна Потоцького.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 10

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 11

Дві сільради, які об’єдналися, знаходять на різних берегах Південного Бугу. В майбутньому саме це може сприяти розвитку такого туристичного напрямку як сплав річкою.

Іванівська ОТГ має багато амбітних планів і хороших напрацювань. Місцеві жителі тільки шкодують, що не об’єдналися у 2015, бо за цей час могли б чимало зробити для розвитку своєї маленької батьківщини. Так й фінансування на початку процесу децентралізації було значно більшим.

«Є такі голови, які кажуть: в нас ще є 1,5 млн., ми ще можемо жити. Я їм кажу: не жити, а виживати. Бо ми тільки в одну дорогу вкладаємо 1,5 мільйони гривень, а за цей рік вже зробили три і ще четверту будемо робити», - говорить Михайло Кулик.

Восени на території Іванова обладнають майданчики для сміття. Всього їх має бути 11 – з контейнерами для різних видів побутових відходів. Цей проект реалізують також завдяки перемозі в обласному конкурсі.

Селяни жартують, що хочуть перетворити Іванів на свою маленьку Швейцарію – з гарними дорогами, комфортом та інфраструктурою.

На території ОТГ діє два потужних підприємства. ФГ «Янівське» займається тваринництвом. Тільки закінчили будівництво сучасної ферми, яку в народі вже прозвали «п’ятизірковим готелем для свиней». Спільне українсько-швейцарське підприємство «Діваріо», що спеціалізується на виготовленні вікон, розширює своє потужності, даючи нові робочі місця.

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 12

Історія успіху. Об’єднана громада на Вінниччині розбудовує інфраструктуру і готує історичні об’єкти для туристів. Репортаж - фото 13

Вероніка Малюта, Вiнниця.info