14 груд. 2020 10:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

137

0

Історики опублікували текст документу, в якому розповідають про участь вінничан в перші місяці ліквідації аварії на ЧАЕС

Історики опублікували текст документу, в якому розповідають про участь вінничан в перші місяці ліквідації аварії на ЧАЕС

Інформацію опублікували з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.


Історики опублікували текст документу, в якому розповідають про участь вінничан в перші місяці ліквідації аварії на ЧАЕС

14 грудня з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС історики опублікували текст документу, в якому йдеться про участь вінничан-вогнеборців у ліквідації наслідків аварії. Текст публікують за книгою авторства Михайла Ястремського «Вінничани з полином у серці».

Опублікували текст на фейсбук-сторінці «Центру історії Вінниці».

Як йдеться в повідомленні вінницьких істориків, 14 грудня 1986 року у радянській газеті «Правда» було надруковано повідомлення про те, що держкомісією прийнятий в експлуатацію так званий «Саркофаг» – комплекс захисних споруд над зруйнованим реактором.

10 листопада 2006 р. Президент України Віктор Ющенко своїм Указом №945/2006 встановив цю пам’ятну дату «з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України».

З цієї нагоди в «Центрі історії Вінниці» опублікували текст документу за книгою 2009 року авторства Михайла Ястремського «Вінничани з полином у серці».

Текст документу:

«ДОВІДКА про роботу особового складу зведеного загону гарнізону пожежної охорони Вінницької області, який залучався до робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 23 травня по 6 червня 1986 р.

Відповідно до вказівки МВС України для надання допомоги у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вже на 22 травня 1986 р. був сформований та вирушив до оперативно-режимної зони ЧАЕС зведений загін співробітників відділу пожежної охорони УВС, відділень та інспекцій ДПН РВВС районів області, воєнізованої та професійної пожежної охорони Вінниччини в кількості 217 чоловік, а також штаб сил та засобів протипожежної служби (10 чол.). На момент прибуття до штабу сил та засобів протипожежної служби, крім вінницького зведеного загону, входили харківський батальйон ВПО, офіцери, водії БТР, пожежно-технічне обладнання з інших областей.

Начальником штабу сил та засобів протипожежної служби, яка надавала допомогу у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській станції, керівництвом МВС України був призначений заступник начальника ВПО УВС підполковник внутрішньої служби П. О. Меліхов, а командиром зведеного загону – колишній заступник начальника ВПО УВС майор внутрішньої служби В. М. Бабкін.

23 травня 1986 р. після прибуття до місця події – в районний центр Іванків Київської області – був сформований підрозділ у складі 20 офіцерів загону для надання допомоги Житомирському зведеному загону в гасінні пожежі, яка виникла в тунелі між 3-м та 4-м енергоблоками станції. Пожежа через декілька годин була успішно ліквідована.

Протягом наступних діб зведений загін був передислокований із смт. Іванкова у м. Чорнобиль, де був розміщений у будинках місцевої пожежної частини та середньої школи.

В цей же час у загоні були сформовані:

- зведена пожежна частина по охороні Чорнобильської АЕС;

- пожежна частина по охороні м. Чорнобиля, м. Прип’яті та кількох населених пунктів 30-кілометрової зони відчуження, а також окремий пост по охороні табору «Казковий»

- служби: дозиметрична, санітарної обробки, харчування, речового забезпечення та ряд ін.

Перед загоном були поставлені такі основні завдання:

1. Організація профілактичної роботи з попередження пожеж на об’єктах атомної станції, міст Чорнобиля та Прип’яті, у населених пунктах 30-кілометрової зони відчуження.

2. Гасіння нових можливих пожеж у зоні відчуження.

3. Надання практичної допомоги у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

4. Ремонт пожежної техніки та пожежно-технічного озброєння.

За період перебування особовим складом зведеного загону був виконаний такий обсяг робіт:

1. Надано допомогу у ліквідації пожежі у тунелі між 3-м та 4-менергоблоками станції, погашено 4 лісових та 3 торф’яних пожежі у 30-кілометровій зоні.

2. Проведено пожежно-технічні обстеження приміщень головного корпусу Чорнобильської станції, інструктажі з робітниками, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на території станції.

3. Забезпечена пожежна безпека при проведені вогневих робіт у тунелі під 4-м енергоблоком станції.

4. Відкачана «важка» вода з підвалу 4-го енергоблока та шлаковідстійника. Всього було відкачано 16000 м3.

5. Подана вода для виготовлення бетонного розчину загальним об’ємом понад 10 000 м3.

6. Заправка водою поливомийних машин для роботи на території станції, а також міст Чорнобиля та Прип’яті. Щоденно обслуговувалося понад 300 автомобільних цистерн загальною місткістю понад 23 000 м3.

7. Проведена дезактивація території, будівель та споруд: на території АЕС – понад 180 000 м2, Чорнобиля – 240 000 м2, смт Іванкова – понад 220 000 м2.

8. Вивезені опромінені пожежні автомобілі з території станції (ті, що брали участь у гасінні пожежі на 4-му енергоблоці станції 26 квітня 1986 р.

Переважна більшість робіт виконувалася в умовах підвищеної радіації. Особовий склад штабу зведеного загону та інших підрозділів виявив самовідданість, мужність та відвагу. Співробітники працювали у дві зміни, а в разі необхідності – не рахуючись з особистим часом. Випадків порушення дисципліни, відмови від виконання робіт в таких екстремальних умовах не було.

За сумлінну працю всі співробітники штабу зведеного загону нагороджені Почесними грамотами за підписом керівника сил та засобів протипожежної служби, багато співробітників одержали подяку в письмовій формі (листівка) від начальника ГУПО МВС СРСР генерал-лейтенанта внутрішньої служби І. К. Мікеєва. Зведений загін був відзначений Почесною грамотою ГУПО МВС СРСР.

За успішне гасіння пожеж, виявлені при цьому мужність та відвагу одинадцять співробітників загону були нагороджені урядовими нагородами – медаллю «За відвагу на пожежі» «За трудову відзнаку». Робота підрозділу неодноразово висвітлювалася у пресі, на центральному та республіканському телебаченні.

Володимир Бабкін,

начальник УПО УВС Вінницької області,

полковник внутрішньої служби».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з фейсбук-сторінки «Центру історії Вінниці»