29 трав. 2020 17:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

229

0

Історики розповіли про мозаїку і фонтан біля ВНТУ

Історики розповіли про мозаїку і фонтан біля ВНТУ

Центр історії Вінниці розпочав новий проект «Мозаїка», в якому розповідає про мозаїчні об’єкти в місті.


Історики розповіли про мозаїку і фонтан біля ВНТУ

Центр історії Вінниці розпочав новий проект «Мозаїка», в якому розповідає про мозаїчні об’єкти в місті. 29 травня фахівці опублікували інформацію про комплекс монументально-декоративних об'єктів на будівлях Вінницького національного технічного-університету та фонтан поруч із навчальним закладом.

«Об'єкти являють собою мозаїчні панно на навчальних корпусах, столовій та гуртожитку, які розташовані в двох кварталах між Хмельницьким шосе, вул. Келецькою та проспектом Юності, вул. Воїнів-Інтернаціоналістів. Особливої уваги заслуговує монументально-декоративний об'єкт «Мозаїчний фонтан». Він розміщений у сквері навпроти центрального корпусу університету. Складна форма та витончене оздоблення фонтану вказує на напрямок ВУЗУ, де навчаються студенти, які здобувають технічні спеціальності та можуть застосовувати творчі методи в своїй роботі.

Загалом зазначимо, що сфера монументалістики стала можливістю для розвитку та втілення найрізноманітніших експериментальних ідей. Тоді як в академічному мистецтві панував суворий соціалістичний реалізм, а формалізм жорстоко карався, то монументалізм мав змогу експериментувати з формою, вільно трактувати її. Це обумовлювалося специфікою роботи з твердими матеріалами і синтезом мистецтва. Яскравим прикладом цього явища є представлений «Мозаїчний фонтан», - йдеться в публікації.

Історики розповіли про мозаїку і фонтан біля ВНТУ

Історики розповіли про мозаїку і фонтан біля ВНТУ - фото 2

Історики розповіли про мозаїку і фонтан біля ВНТУ - фото 3

Вінниця.info