19 берез. 2015 17:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

82

0

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни

 Посол Ізраїлю вручив вінничанам дипломи і медалі


Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни

 19 березня у Вінниці посольство держави Ізраїль в Україні провело урочисту церемонію нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – громадян України, які у роки II-ї світової війни рятували євреїв від фашистів. Дипломи та медалі вінничанам вручав посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької міської ради.

«Ці дипломи являються символічним виконанням обов’язку єврейського народу до тих людей, які рятували євреїв в самий тяжкий період історії для нашого народу, - зазначив пан Еліав Бєлоцерковські. – На даному етапі ми знаємо імена майже 2,5 тисяч людей, які у Другу світову війну врятували євреїв, і ми впевнені, що є сотні, тисячі інших, яких ми ще не змогли знайти. Тому в інституті Яд-Вашем продовжується робота, щоб перевірити всі архіви, знайти цих людей і віддати їм данину шани. Багато з них вже не з нами, але в них є діти і внуки, які знають і будуть завжди пам’ятати про їхній героїчний подвиг».

На території Вінницької області відомо про майже 450 подолян, які рятували єврейські сім’ї від фашистів. Посмертно нагороду присвоєно Ганні Стащенко, Афанасію і Килині Ковбасюк та їхньому сину Іллі, братам Феодосію та Семену Чорним. Нагороди отримали їхні рідні – діти та онуки.

«Ті люди не просто робили кроки мужності, спасаючи євреїв, вони фактично йшли на самопожертву, і ми всі розуміємо, наскільки це було небезпечно, і які загрози могли бути по відношенню до цих людей. Є такі випадки, що разом із євреями розстрілювали і українців, які їх переховували, - каже в. о. міського голови Сергій Моргунов. – Кажуть, що народ, який не пам’ятає своєї історії, не має майбутнього. Ізраїль, як держава, чітко слідує принципу, що завжди треба знати історію, тоді буде і майбутнє і в народу, і в держави. Дуже хотілось би, щоб ми всі розповідали своїм дітям і онуками такі історії, щоб ніколи не повторювались ті події, які зараз відбуваються в нашій Україні, і ніколи не повторились ті події, які відбувались під час Другої світової війни».

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни - фото 2

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни - фото 3

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни - фото 4

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни - фото 5

Ізраїль нагородив вінничан, які рятували євреїв під час війни - фото 6

ВИННИЦА.info