9 черв. 2020 11:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

268

0

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів

3 історії від закладів міста після послаблення карантину


Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів

З 5-го червня, відповідно до чергового етапу послаблення карантину, у Вінниці заклади громадського харчування почали приймати відвідувачів всередині приміщення. В ресторані грузинської кухні «Georgian Factory» кажуть, що людей в ресторан після послаблення поки що приходить мало. Кав’ярня «Синій Кактус» на Соборній майже не має відвідувачів. Для «Hungry Duck Pub» проблемою була організація роботи в приміщенні за умов, коли потрібно організувати відстань в 1,5 метри між столиками. Вінниця.info розповість, як кафе, бари, ресторани відновлюють роботу.

«Далі буде важче»

Про правила карантинних обмежень в кав’ярні «Синій Кактус» нагадують відвідувачам тричі. Оголошення з правилами вивісили на вході до приміщення, на дверях до зали кав’ярні та на стіні в залі. Окремо вивісили правила для співробітників. Також на вході з вулиці висить дезінфектор для рук. За стійкою кав’ярні – дівчина в захисних окулярах, масці та рукавичках.

«Я 4-го прочитав, що можна відкриватися. 3-го дозволили, четвертого опублікували в газетах. Числа 6-го тільки ми столики розставили. На час карантину в нас тут був майданчик для виступів. Була типу база репетиційна, студія звукозапису. Все було безкоштовно. В нас була ідея робити стріми. Типу, таке відео-радіо запустити. Але, виявилося, це ціла окрема галузь. Були спроби, але нічого путнього з цього не вийшло. І от інструменти тепер поки без діла лежать.

Оголошення про відкриття робили в соціальних мережах, але люди мало приходять», – розповідає власник кав’ярні «Синій Кактус» Олександр Мураховський.

На питання, чи важко було умовно вийти з карантину, відповідає невпевнено, а настрої – відчутно песимістичні.

«А ми і не вийшли. Поки на карантині ми працювали на адресну доставку, то було більше прибутку. Зараз всі повідкривалися, і люди перестали ходити. В 10 разів менше замовлень. Знову ж таки, за два місяці люди лишилися без роботи та без заробітної платні. Як мені здається, далі буде все важче і важче», – каже чоловік.

До карантину в закладі за стійкою працювали троє людей. Зараз вони всі готові вийти, але проблема в тому, аби виплачувати заробітну платню.

«Ми зараз графік сильно скоротили. Пізніше починаємо, раніше закінчуємо. І для того, аби всі троє працювали, треба, щоб на три зарплати вистачало. А тут на одну ледве натягується.

Працюємо зараз з 10-ї до 19:40. Інколи до 20-ї. Вчора думали, посидимо до 20-ї, може, люди з’являться, може, будемо продовжувати. Але так ніхто і не прийшов. Також вчора хоч о 10-ій відкрилися, але столики розставили лише до першої. Все одного нікого не було», – розповідає Олександр.

Втім, плани на майбутнє у власника кав’ярні є, хоч в деталі він і не вдається. Просто відмічає, що треба рухатися далі, аби триматися «на плаву».

«Треба щось нове вигадувати. Плани експансивні. В сенсі, треба розвиватися в незнайомі ще нам галузі. Робити щось нове, чого нема в місті. Якісь нові «фішечки». Це поки плани, постараюсь не озвучувати. Плануємо щось і тут, в закладі, і в колаборації. З другими закладами, з другими гравцями нашої «кавової галявинки», – каже власник «Синього Кактусу».

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 2

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 3

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 4

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 5

З нового – в меню закладу повернули каву Cold Brew. Напій заварюють в холодній воді протягом, наприклад, ночі. Смак виходить чистіший, а тонізуючий ефект від кави – більш помітний, оскільки вона виходить міцнішої, аніж типова кава на окропі.

Були підготовлені

На «Georgian Factory», своєю чергою, персонал був підготовлений, і вже о 10-ій ранку 5-го червня заклад відкрили. Адміністраторка ресторану відмічає, що після карантину людей відчутно менше, до того ж діють обмеження щодо кількості людей за одним столиком.

«Про дозвіл відкриття дізналися в перших числах. Був час підготуватися, розпочали з генерального прибирання, закупили продукти. 5-го числа вже були готові, відкрилися відразу з 10-ї, як і завжди.

Персонал дружний, всі вчасно зібралися, приїхали, хто був поза містом. Всі чекали відкриття, адже два місяці, фактично, вдома просидіти – достатньо довгий період.

Прийняли ж постанову, що можна відкривати всередині. Звісно, є обмеження, що не більше чотирьох осіб за столом і з відстанню, але поки так працюємо.

Люди теж не завжди погоджуються сідати великими компаніями з такими умовами.

Видно, що вони вже втомилися сидіти вдома і виходять кудись і прогулятися, і відвідувати ресторани. Звісно, менше гостей, аніж раніше. Тоді були заповнені зали, і зараз різниця відчутна», – розповіла адміністраторка ресторану Таїсія Просалова.

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 6

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 7

«На будь-яку ситуацію намагаємося дивитися позитивно»

Власники «BÜRO» та «Hungry Duck Pub» (або «Голодна качка») запустили роботу ще в травні, коли з’явився дозвіл на відкриття літніх майданчиків. Тоді запрацював лише бар «BÜRO», де стійку для барменів огородили захисним щитом та облаштували віконце для видачі замовлення, а столики дезінфікували майже кожні годину-дві. «Качка» в той час не функціонувала, але було в планах відкрити «літник» і там. Як розповів один зі співзасновників, вони очікували відкриття закладів всередині після 10-го числа. Відповідно, коли дозвіл на відкриття з’явився третього, вони були дещо «заскочені зненацька», але більш-менш встигли організуватися та відкрити «Качку» 5-го червня.

«Спочатку ми думали, що буде з 10-го числа відкриття. А 3-го числа сказали, що можна вже й 5-го відкриватися. Так ми пішли по плану «E», як я його називаю. В нас був план «А», план «B», стосовно того, що робити всередині, як столики поставити, як графік організувати, чи кухню запускати. Багато різних варіантів розглядали. І тут, виходить, 3-го сказали, що можна 5-го працювати. Тому за два дні довелося поприбирати все. І трохи підфарбувати. Це було тяжко, одну ніч прямо тут ночував. Не встигалося все.

5-го до другої дня (стандартного часу відкриття – авт.) ще не все встигали, світла ще облаштовано не було. Думали, однаково годину на 5-у – 6-у відкриємося.

Багато людей прийшло, які думали, що ми вже відкрилися, а ми ж не відкрилися. То вони нам ще щось на вулиці допомагали. Зрештою ми відкрилися в 6 чи 7 вечора», – розповідає про відкриття Геннадій Стахарський, співвласник «Hungry Duck Pub» та бару «BÜRO».

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 8

Окремим завданням було забезпечити роботу персоналу, аби всі могли отримувати зарплату. Зрештою, вирішили влаштували такий собі експеримент: пустити за бар поварів та офіціантів по черзі, а бармени – почали виходити в зал прибирати та дезінфікувати столи. Така схема, яка працювала від початку роботи літнього майданчика на «BÜRO», власникам припала до смаку. Тепер планують продовжувати такий спосіб і на «Качці» в майбутньому. В тому чи іншому вигляді, бо ж для поварів робота з’явилася.

Проблемою, втім, виявилися правила, за якими потрібно було організувати роботу закладу всередині.

«Стандартний набір, тільки, оскільки ж це всередині, то там мали б бути певні якісь додаткові умови стосовно роботи всередині. До карантину в нас був «контактний бар». Люди сиділи за стійкою, спілкувалися безпосередньо з барменами. Зараз ми забрали звідси стільці, щоб «не контактний бар». Зараз «сісти за бар» в нас рахується – окремо за столиком там надворі. До бару вже підходити не потрібно. Це сумно, але це вимушено.

Якоїсь ясності, втім, в правилах мало. Є речі, які прописані правильно, а є такі, що виникає питання: «Як? В сенсі?». Наприклад, як правильно рахувати відстань 1,5 метра між столиками? Теоретично, мається на увазі, що це або від самих столиків, або від самого краю, спинок стільчиків або диванів. Тільки ж цього не прописано. На «BÜRO» ми рахували не звідси, від столу, а від дивану. І, в принципі, 1,5 метри там скрізь зберігається.

Треба просто, щоб був чіткий інструктаж, чіткий план, як кафе, заклад, бар має підготуватися. Причому, бажано, не просто загальними фразами якимись, а прописувати їх з того розрахунку, що в кожного закладу є різна специфіка. Немає ж ніде чогось чіткого написано, як забезпечити роботу контактного бару. Якщо написано, що відстань між столиками 1,5 метри, то як правильно рахувати? І якщо я поставлю скляну перегородку, зроблю таку закриту кабінку, чи можна тоді дивани спинкою до спинки ставити? Ніби захистив гостей, але формально я не маю права так робити, бо ж не написано, що так можна. І от ми думали, був один з планів, як би воно гарно виглядало, щоб зберегти тут такі ж правила, як на «BÜRO». Але якби хоч написали, які речі можна робити.

От в попередніх правилах було, що дозволена робота літніх майданчиків, але видача замовлень – через вікно або двері. А якщо в мене бар знаходиться на літньому майданчику, що робити? Відкритися чи не відкритися? Чисто формально ми зробили на барі захисний щит на стійці та облаштували віконце. Не завжди ці правила чіткі. Також нечіткі правила в тому, що от за столиком дозволено не більше 4-х людей. Але можна проводити банкети у кількості до 10-и людей», – ділиться Геннадій.

Але, попри наявні проблеми, співзасновник двох закладів дивиться на ситуацію оптимістично. Каже, за час карантину вигадали з десяток різних ідей, за якими б вони могли працювати під час карантинного періоду. З часом вони пристосувалися, і вже не так страшно ані далі в карантині працювати, ані виходити з нього.

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 9

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 10

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 11

Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів  - фото 12

Нагадаємо, в квітні ми писали про те, як в період карантину місцеві підприємці намагаються втриматись «на плаву».

Вінниця.info

Більше фото
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів
Кафе, бари, ресторани і карантин: три історії роботи вінницьких закладів