15 січ. 2020 13:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

85

0

Кандидат у мери Вінниці має заплатити понад 500 тисяч гривень застави

Кандидат у мери Вінниці має заплатити понад 500 тисяч гривень застави

Заставу в місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.


Кандидат у мери Вінниці має заплатити понад 500 тисяч гривень застави

Виборчий кодекс, підписаний у грудні президентом, разом зі зміною виборчої системи регулює і цілу низку інших питань, зокрема щодо застав кандидатів та партій на виборах всіх рівнів: заставу в місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року.

Про це повідомляє громадський рух ЧЕСНО.

«Те, що підписано було — це були правки робочої групи. Ці правки, які виникли в ході дискусії на робочих групах, фактично, —це позиція робочої групи, яка працювала над кодексом... Якщо ви маєте шанс вийти і перемогти, то ці гроші, ви їх не викидаєте, а повернете. Це було, щоб убезпечитися від технічних кандидатів. Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна. Ми дійшли такої формули», - розповів депутат попереднього скликання Олександр Черненко (колишній голова «Комітету виборців України»).

Розрахунки ЧЕСНО на основі формули із Виборчого кодексу України свідчать, що розмір застави для кандидата у міські голови облцентру чи великого міста від 90 тисяч виборців буде становити щонайменше 170 тисяч гривень (Ужгород). Рекордною буде застава для кандидатів у міські голови Києва — понад 4 мільйони гривень. У Вінниці застава для кандидата в мери становитиме 529 тис. грн.

Кандидат у мери Вінниці має заплатити понад 500 тисяч гривень застави

Для реєстрації партійного списку кандидатів в депутати Вінницької міської ради у 2020 році треба буде сплатити теж 529 тис. грн. Реєстрація списку кандидатів в депутати Вінницької обласної ради обійдеться партії в 2 млн 300 тис. грн.

Кандидат у мери Вінниці має заплатити понад 500 тисяч гривень застави - фото 2

Кандидат у мери Вінниці має заплатити понад 500 тисяч гривень застави - фото 3

Нагадаємо, що у листопаді 2015-го перемогу у місцевих виборах здобув Сергій Моргунов.

Вінниця.info