26 берез. 2019 13:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Місто
0

878

0

Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста

Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста

В жовтні Вінниця перейде на безготівковий проїзд в транспорті. Як це працює


Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста

У Вінниці на завершальному етапі транспортна реформа. В червні 2019 року вінничани та гості міста у тестовому режимі картками будуть розраховуватись за проїзд громадським транспортом. В жовтні повністю почне діяти автоматизована система оплати проїзду, як за кордоном – розрахунок за проїзд картками, контроль руху транспорту та електронні табло з графіком курсування трамваїв, тролейбусів автобусів. Підготовка до е-квитка триває з 2015 року. В травні 2018-го КП «Вінницякартсервіс» підписало угоду з чеською компанією «Mikroelektronika», яка облаштує необхідним обладнанням транспорт Вінниці. Наприкінці минулого року вони з субпідрядниками почали тестове прокладання мережі й встановлення валідаторів для пасажирів і консолі водія, щоб відслідковувати рух. З березня цього року в КП «Вінницякартсервіс» розпочали реєстрацію пільгових категорій громадян для оформлення муніципальної картки вінничанина, якою будуть сплачувати за проїзд.

Види карток, кількість і вартість поїздок

Картки будуть двох видів:

  • персоніфіковані – «муніципальна картка вінничанина».
  • неперсоніфіковані – проїзний тривалого користування та для одноразових поїздок. Карта сірого кольору. Вартість випуску карти - 60 гривень. Мінімальна сума поповнення карти від 10 гривень – для карти на кількість поїздок. Такий вид карт буде зручний для вінничан, які не часто користуються громадським транспортом або для гостей міста. Також передбачено пакет послуг з терміном дії 30 днів: 165 поїздок з можливістю пересадки упродовж 30 хвилин з моменту оплати проїзду – 500 гривень. 130 поїздок з можливістю пересадки продовж 30 хвилин з моменту оплати проїзду – 340 гривень.

Всі карти, окрім учнівської та студентської, випускатимуть терміном на 5 років.

Муніципальна карта вінничанина для пільгових категорій населення (всього 33 категорії) з фото власника. Карта жовтого кольору з визначеною кількістю безкоштовних поїздок на рік – 365 або 730, в залежності від пільгової категорії. Кошти нараховуються з міського бюджету. Видається вперше безкоштовно, повторне виготовлення картки коштуватиме 60 гривень. Карту можна замовити онлайн.

Термін дії пакету послуг – 1 рік з моменту отримання. Передбачено два види пакетів: «730» (365 поїздок +супроводжуючий, можливість пересадки упродовж 30 хв) та «365» (365 поїздок, можливість пересадки продовж 30 хв з моменту оплати проїзду).

муніципальна карта вінничанина

Студентська муніципальна карта вінничанина блакитного кольору. Виготовлення карти – 60 гривень Термін дії пакету послуг – 30 днів з моменту поповнення. Вартість – 170 гривень за 130 поїздок з можливістю пересадки упродовж 30 хв від моменту оплати проїзду.

учнівська муніципальна карта

Учнівська муніципальна карта вінничанина зеленого кольору. Забезпечує можливості проїзду за пільговим тарифом для учнів денної форми навчання. Виготовлення карти – 60 гривень Термін дії пакету послуг – 30 днів з моменту поповнення. Вартість – 110 гривень за 130 поїздок з можливістю пересадки упродовж 30 хв від моменту оплати проїзду.

Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста

Муніципальна карта вінничанина (загальна) - забезпечує можливість проїзду в громадському транспорті та може містити додаткові функції і переваги для жителів Вінниці. Випуск карти коштує 60 гривень. Термін дії пакету – 30 днів з моменту придбання. Вартість залежить від кількості поїздок. 165 поїздок з можливістю пересадки упродовж 30 хвилин з моменту оплати проїзду – 500 гривень. 130 поїздок з можливістю пересадки продовж 30 хвилин з моменту оплати проїзду – 340 гривень.

Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста  - фото 2

Неперсоніфікована карта

Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста  - фото 3

«Щоб сплатити за проїзд, потрібно буде прикласти картку до валідатора. Однією карткою можна платити за перевезення багажу та за проїзд іншого пасажира, але поки що не більше, як за двох», - пояснила директор КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна на телеканалі ВІТА.

Якщо громадянам потрібен квиток для звіту, його можна роздрукувати на одному з валідаторів.

«Друк квитка буде лише на других дверях», - уточнила директор КП «Вінницякартсервіс».

валідатор в муніципальному транспорті Вінниці

50 зупинок громадського транспорту обладнають електронними табло.

«Плануємо встановити 50 табло на зупинках, де найбільший пасажиропотік. На зупинках де не буде табло, можна буде спостерігати за рухом транспорту он-лайн з мобільного додатку і з веб сайту, щоб планувати поїздки», - зазначила Катерина Бабіна.

Картковий проїзд в громадському транспорті Вінниці. Що потрібно знати вінничанам та гостям міста  - фото 4

Нагадаємо, у Вінниці в 2012 році успішно провели один з етапів транспортної реформи, коли повністю перекроїли карту маршрутів, щоб максимально задіяти транспортну компанію та оптимізувати рух. Але то був один з проміжних етапів транспортної реформи, яка прорахована до 2020 року. Фінальним етапом – є впровадження безготівкового проїзду в громадському транспорті міста та запровадження муніципальної картки вінничанина. Даним питанням займається спеціально створене в 2014 році комунальне підприємство «Вінницякартсервіс». Підприємство отримало два міжнародних гранти від Європейського банку реконструкції і розвитку в загальній сумі 600 тис. євро, які використали на міжнародних консультантів. Вони допомагали вінничанам з контрактом, проводили тендерні процедури і формували зміни до законодавства України адже ще два роки тому українська юридична термінологія не мала поняття «електронний квиток».

На проект «Впровадження автоматизованої системи збору плати за проїзд в громадському транспорті міста Вінниці», місто залучило кредит Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 8 млн. євро терміном на 13 років.

Вiнниця.info, фото з сайту «Вінницякартсервіс» та соцмереж

title


0
0