28 січ. 2021 13:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

175

0

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото

Чому не варто заводити в квартирах деякі породи, розбиралася Вінниця.info


Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото

Життєва історія з фільму «Хатіко» сталася у Вінницькій області. П'ять днів собака чекала біля дороги на господарів. Як виявилося, мисливська лайка не просто миле і пухнасте щеня, а тварина, за якою необхідний особливий догляд. Не впоравшись з ним, люди просто викинули колишнього улюбленця в ліс. Лакі, так назвали собаку жителі місцевого села, довірилася чужим людям. Знайшла нову сім'ю. Про те, як їй тепер живеться і чому не варто заводити в квартирах деякі породи, розбиралася Вінниця.info.

26 січня ми писали про цю історію. І через день собака знайшла своїх нових господарів. Про це редакції повідомила мешканка села Мар’янівка, вона тимчасово приютила Лакі у своєму дворі та шукала для лайки нову родину через соціальні мережі.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото

«Ми живемо у Гайсинському районі. А люди, які дізналися про Лакі, вони з села Зятківці. Приїхали вчора ввечері. Дуже добрі люди. Собака до них поставилася дружелюбно. І сіла до їх машини. Оскільки я відчуваю відповідальність за життя цієї тварини, зранку поїхала провідати. Все чудово! Лакі ласує кормом. Правда, не підпускає до своєї тарілки котів», - розповіла телефоном Олена Гросу.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 2

Як зауважують ветеринари та кінологи, після того, як в моду увійшли породи хаскі та лайки, не справляючись з їх особливостями, господарі все частіше викидають таких тварин. Соціальні мережі рясніють постами про те, що знайдено собаку подібної породи.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 3

А от цю руду енергійну Фоксі господарі підібрали прямо в центрі Вінниці.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 4

«Коли знайшли Фоксі, вона була дуже брудна, дуже худа. У нас вона достатньо довго. Ми дуже до неї звикли, і вона до нас. Їй треба багато гуляти. Їй багато треба бігати. Стрибати, гратися. Без цього вона починає сумувати», - розповіла нам Катерина Гуфельд.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 5

Фоксі оглянув ветеринар. На той момент, коли її підібрали, собаці було близько семи місяців. Спеціалісти одразу попередили родину, що це метис лайки. І що для життя такої породи в квартирі господарям доведеться бути обережними.

«У нас щоденно вдома стільки шерсті, що можна з неї зібрати нову собаку. Це ми так жартуємо. Тому постійно вичісуємо Фоксі. У неї зовсім інший підшерсток, аніж у інших порід. А те, що вона у нас така активна, то лише на користь моїм дітям. У них енергії також, хоч відбавляй. Тому собаці з ними не сумно, а дітям з собакою. Варвара, донька, навіть завела у Instagram сторінку Фоксі. Тепер розповідає там про її життя підписникам», - посміхається Катерина.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 6

Як зауважила Катерина, у Фоксі до того, як вони її підібрали, був господар. Але її бив. Згодом і викинув. Спочатку тварина боялась і їх, але швидко адаптувалася. Стала слухняною та виконує команди.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 7

Приклади з Лакі та Фоксі ще раз підкреслюють ситуацію, коли деякі люди беруть тварину задля розваги, а потім викидають її через власні незручності. Хоча, по суті, винуваті самі. Чому? У цьому допоможе розібратися кінолог Вадим Крічковський, який спеціалізується на собаках мисливських порід.

«До прикладу, дитинка дивиться: «Ой, яка гарненька. Я і собі таку хочу». Мисливські собаки, у малому віці, вони дуже такі «няшечки», симпатичні. Та коли виростають, з ними треба багато гуляти. Віддавати багато часу. І не всі на це можуть йти. Тому виникає ситуація: або собака тікає, і це стає трагедією для дітей, яким дарували цуценя, або тварина починає хворіти. До мене, як до спеціаліста по мисливських породах, часто дзвонять та шукають саме лайок та хаскі. Я одразу попереджаю, що такі собаки мають проходити в день не менше, ніж 30 кілометрів. Для того, щоб вони себе нормально почували. Особливо хаскі. Це їздові собаки. Які постійно мають бути у русі. Тому утримання таких собак у домашніх умовах це серйозні проблеми, особливо для господаря. Особливо в квартирі. Це постійна линька, це постійне прибирання. Тому я обов’язково запитую таких людей: «Для чого собака?». Якщо для полювання, то це інша справа. А от людей, які купують собаку для дітей або для себе, для домашніх умов, для того, щоб була просто улюбленцем в родині, я рекомендую таких собак як лабрадори. Вони гіпоалергенні, спокійні, їм не потрібно стільки приділяти уваги», - пояснює Вадим.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 8

Також однією з проблем, з якою можуть зіштовхнутися люди, коли обирають собак бійцівських порід, це їхня некерованість.

«Я прошу, до всіх звертаюся, хто хоче собі купити бійцівську собаку, людина повинна розуміти міру своєї відповідальності. Тому що ця собака некерована. Під час дресури залучаються жорсткі заходи. Навіть б’ють для того, щоб хоч якось заспокоїти її бійцівський характер. Тому утримання такої собаки біля дітей не рекомендується», - наголошує він.

Крічковський радить для дітей обирати або кокер-спанієля або лабрадора.

«Різного роду фокстер’єри дуже активні. Потрібно розуміти, що меблі, подушки, інші речі у помешканні будуть пошкоджені. Тому, ніби і маленька собачка, але ця активність вимушує господарів постійно контролювати тварину. Навіть доходить до того, що у квартирі постійно знадобиться робити ремонт. А от декоративні собаки часто хворіють. Для того, щоб собака витримувала чистої лінії красоти та оригінальності, їх схрещують між собою по лінії материнства. Тому виникають захворювання. Виникають різні патології», - додає.

Найкращій вибір – собака з вулиці, або притулку.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 9

«З такими собаками у вас практично ніколи не буде проблем з лікуванням, як з декоративними. У них висока витривалість. Вони стійкі. Тому що це собаки, яких сама природа веде за собою. Їм не потрібно стільки уваги. І коли вони зрозуміють, що ви їх просто любите, дбаєте про них, годуєте, то навіть той пес, який весь час прожив на вулиці, звикне і до квартирних умов», - підкреслив Вадим.

Хатіко з Вінниччини знайшли нових господарів, а ще одній покинутій лайці завели профіль в Instagram. Фото  - фото 10

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info