19 серп. 2022 17:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

216

0

Хто буде займатися з першачками і чи всі школи мають укриття: освітній процес в умовах воєнного стану у Вінниці

Хто буде займатися з першачками і чи всі школи мають укриття: освітній процес в умовах воєнного стану у Вінниці

Школи Вінниці готуються до нового навчального року, перевіряють наявність та готовність укриттів і чекають результатів опитування батьків, яке точно вирішить: чи будуть діти відвідувати навчальні заклади або будуть здобувати освіту дистанційно.


Хто буде займатися з першачками і чи всі школи мають укриття: освітній процес в умовах воєнного стану у Вінниці

Школи Вінниці готуються до нового навчального року, перевіряють наявність та готовність укриттів і чекають результатів опитування батьків, яке точно вирішить: чи будуть діти відвідувати навчальні заклади або будуть здобувати освіту дистанційно.

Вінниця.info вирішила розібратися в усіх нюансах одного з найважчих для всіх нового навчального року.

Підготовка до нового навчального року триває

Як повідомила 19 серпня на пресконференції заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович, у Вінниці із 44 шкіл мають свої укриття лише 30.

14 навчальних закладів власних приміщень, в яких можна було б укритись під час сповіщення про «Повітряну тривогу», не мають.

«Таких викликів у нас ще не було жодного року і ми надіємося, що це останній такий виклик, який ми всі разом спільно подолаємо, і зробимо все, щоб було безпечно і всі батьки, які вирішили віддати своїх дітей до школи, вийти на очне навчання, в офлайн-режимі, мали змогу отримати таку освітню послугу», - каже Галина Якубович.

«Батьки ще визначаються, як буде побудовано освітній процес, адже все залежить від ситуації. Все залежить від рішення також і тих, хто вже повернувся до міста, або ще думає повертатися у Вінницю. Відповідно до рішення батьків ми формуємо і навчальні плани, і робимо їх такими, щоб вони були безпечними для наших діток.

Звісно, що для безпечного навчання потрібні укриття. Всі ми знаємо, що укриття, це колишні підвали шкіл. І для того, щоб їх облаштувати, в кожному конкретному випадку необхідно провести ті чи інші роботи. Де поточні, де капітальні. В деяких школах в укриттях ремонти проводили самі вчителі, в багатьох допомагали облаштовувати все батьки. Ніяких коштів на це не збиралося. Для цього процесу залучалися й представники ДСНС, працювали і працюють відповідні спільні комісії», - повідомила Галина Якубович.

Офлайн чи онлайн?

Освітній процес буде «живий», пояснюють в департаменті освіти Вінницької міської ради. Тож батькам слід із розумінням поставитися до всіх викликів та змін, які можуть виникнути.

Директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко повідомила, що в липні проводився моніторинг вивчення батьківської думки щодо формату навчання дітей. Це було зроблено для того, щоб мати уявлення про те, скільки батьків бажають, щоб їх дитина навчалася онлайн, і скільки батьків виберуть для своїх дітей освіту офлайн.

«Результати опитування, які були зібрані на 1 серпня: 83% батьків бажають, щоб їх діти навчалися онлайн, і 17% батьків бажають, щоб діти навчалися офлайн. Наразі, департамент освіти і заклади освіти збирають нову інформацію, щоб промоніторити думку батьків остаточно. Тож очікуємо, що у вівторок у нас вже будуть готові результати. І саме відштовхуючись від цих результатів, ми будемо приймати рішення щодо організації освітнього процесу в умовах воєнного стану», - пояснила Оксана Яценко.

Чи готові вчителі?

В усіх закладах освіти Вінниці вчителі готові, як до проведення навчального року в режимі онлайн, так і до занять в навчальних класах.

До прикладу, як розповіла кореспонденту Вінниця.info директорка КЗ «Вінницький ліцей № 23» Наталія Богар, педагогічний колектив ліцею готовий для того, щоб задовольнити побажання щодо дистанційної чи очної освіти, всіх батьків.

«Що стосується нашого навчального закладу, то ми точно зможемо задовольнити всі побажання батьків. Зараз все залежить від того, яке бажання висловлять батьки. Опитування триває і відповідно до результатів опитування, ми будемо приймати рішення.

Знаєте, минулий рік, коли ми ніхто не очікував, що так все буде розгортатися, показав нам те, що вчителі як початкової школи, так й викладачі-предметники, всі вони абсолютно готові працювати і дистанційно. Педагогічні колективи готові, бо ми всі маємо досвід, коли був ковід. І сумнівів в тому, що дитина навчиться тому що потрібно не виникає.

Адже зараз дуже багато технологій, щоб навчати та показувати, як навчатися. Багато курсів, і платформ і міністерських програм, тож вчителі підготовлені», - розповіла Наталія Богар.

Безпека дітей

Те, що вчителі зможуть навчити дітей, в тому числі й першачків, дистанційно викликає найменше питань. А от хто, буде слідкувати та контролювати освітній процес з першачками, чиї батьки не зможуть знаходиться вдома, викликає неабияке занепокоєння у батьків і навіть, у деяких педагогів.

«В нашій школі не має укриття, тож учні перших класів будуть навчатися онлайн. Весь педагогічний колектив готовий до дистанційної роботи. Та головна проблема полягає у безпеці дітей віком 6-7 років, - про це редакції Вінниця.info на правах анонімності повідомила вчителька однієї з вінницьких шкіл.

«6-7 років, наші першачки - це маленькі діти, які в деяких випадках, будуть займатися вдома наодинці, бо батьки працюють. І хто буде контролювати цих дітей? Адже їх не можна залишати вдома одних. До того ж як ці діти самостійно зможуть обладнати своє домашнє місце для навчання, та дотримуватись правил освітлення та розміщення? Як скоординувати їх дії у випадку сповіщення про тривогу? Поки що, як будуть вирішувати цю ситуацію, ми не знаємо, адже підготовка до навчального року триває», - каже вчителька однієї з вінницьких шкіл, в якій немає укриття.

Між тим, в департаменті освіти Вінницької міської ради заспокоюють, і освітній процес для першачків вже продумали.

«Ті першачки, які не мають можливості перебувати під час онлайн-занять під наглядом дорослих, зможуть ходити до територіально найближчої школи, де є укриття.

Якщо там назбирається клас, то ми пропонуємо цим дітям умови для навчання в очному режимі. Туди вони підуть разом із своїм вчителем, не переходячи офіційно, формально з паперами в іншу школу, просто будуть займатися на базі тієї школи, в якій є укриття.

Дві школи підписують між особою угоду про надання приміщення, і в разі потреби ці діти та вчителі зможуть там спустися в укриття», - повідомила Оксана Яценко.

Тому в департаменті радять батькам тримати зв'язок з класними керівниками та керівниками шкіл, аби завчасно попередити про необхідність очного навчання, у зв’язку з відсутністю можливості організувати нагляд за дитиною вдома.

Інформацію департаменту, кореспонденту Вінниця.info підтвердив й Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

За його словами, якщо поруч з обраною школою без укриття знаходиться школа з укриттям, то першачкам потрібно проходити навчання саме там.

«Офлайн навчання початкових класів за найменшої можливості потрібно робити очним. І в першу чергу, не тому, що батькам ні з ким залишити дитину, а тому, що маленьким дітям це надзвичайно важливо», - прокоментував освітній омбудсмен.

Укриття

Наразі в обласному центрі вирішують й питання місткості укриттів.

Оскільки придатними для експлуатації та підготовленими до роботи у Вінниці є укриття в 30 школах, постає питання, як там за необхідності, прийняти велику кількість і дітей, і вчителів. Тож питання, скільки дітей буде навчатися офлайн, залишається вирішальним.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info