23 січ. 2021 10:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

120

0

Хто стане власником вінницьких чорноземів після 1 липня?

Хто стане власником вінницьких чорноземів після 1 липня?

Голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов пояснив переваги ринку землі для агросектору.


Хто стане власником вінницьких чорноземів після 1 липня?

За законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», в Україні з 1 липня 2021 року вводиться ринок землі. Завдання земельної реформи – упорядкувати ринок землі, унеможливити «схеми», зробити відносини у сфері землеустрою зрозумілими й прозорими, і дати поштовх українській економіці.

Голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов пояснив переваги ринку землі для агросектору регіону та економіки України загалом.

Про це йдеться на сайті ОДА.

«Мораторій на продаж землі за десятиліття сформував тіньовий ринок. Так, потрібна повна інвентаризація землі. Тепер головне – не передати місцевим органам влади землю разом із корупцією, рейдерством. Саме ця реформа – єдиний невикористаний потужний драйвер економіки. Хочу уточнити: земельна реформа на цьому етапі не передбачає відкриття ринку для державних та комунальних земель, допуску юридичних осіб та іноземців», – наголосив керівник регіону.

Частка агросектору у ВВП України складає близько 10 % (частка сільського господарства у ВВП України становить 8,9%, або майже 360 мільярдів гривень. До прикладу, в Німеччині та Франції, на сільське господарство припадає всього 1-2% ВВП.) Для росту ВВП, економіки та добробуту для кожного українця в Україні має повноцінно запрацювати ринок землі.

«Земля – це хороший інвестиційний актив для міських жителів середнього класу. Це можливість підвищити добробут селян та сформувати середній клас на селі і зменшити трудову міграцію. Це задоволення базового права українців - розпоряджатися своїм майном. Мораторій створює тіньову економіку, яка збагачує великі агрохолдинги та окремих осіб. Але програють всі українці. Мораторій, як джерело корупції та бідності, змушує гравців ринку шукати шляхи його обходу. Результат – використання недосконалих юридичних конструкцій, рейдерство, боротьба за землю», – переконаний Сергій Борзов.

Голова ОДА зазначив, що тіньовий ринок купівлі-продажу землі існував завжди – через емфітевзис на 200 років, довгосторокові договори оренди тощо. Це наносить збитки звичайним власникам землі.

Сергій Борзов переконаний – саме прозоре використання земель – отримання податків – збільшення коштів у місцевих та державному бюджеті. А податки – це побудова доріг, садочків, збільшення видатків на охорону здоров’я тощо. Бюджет наповнюватиметься за рахунок зменшення можливостей для корупції, ефективного розпорядження державними землями та зростанню продуктивності в агросекторі.

Щодо ціни вінницьких чорноземів, керівник регіону наголосив – 8,7% світових чорноземів становлять українські – 27,8 млн га. Загальна площа чорноземів світу – 314 млн га (2,4% від усіх ґрунтів). За цим показником Україна посідає четверте місце у світі: 44% території України займають чорноземи.

За його словами, є дві оцінки землі – нормативна та незалежна експертна. Нормативна вартість землі одного гектара залежить від родючості – від відсотку гумусу. Вінницькі землі мають, всього на всього, до 2% гумусу, тобто нормативна оцінка від 22-25 тис. грн. за гектар.

Експертна незалежна оцінка прирівнює вартість гектара ‒ 16,2 тис. доларів(!). Це попри невисокий вміст гумусу ‒ майже на рівні тих земель, які є сьогодні в Європі. Там один гектар із 3-4% гумусу коштує 30-35 тис. доларів. Загалом, в області 33% земель, так звані, сірі (невисокий вміст гумусу – 1,9-2,5%) і 17% ‒ чорноземи (більше 3%).

«До речі, фашисти ешелонами вінницьку землю в Рейх не вивозили. Це радянський міф. Нацисти вели дуже скрупульозний підрахунок награбованого майна. У жодному звіті земля, як ресурс, не значиться. Обираючи між вивезенням марганцевої або залізної руди та чорноземом, нацисти схилялися на користь руди. Остарбайтерів до Німеччини нацисти вивозили масово. Але не чорнозем. Міфи з тієї війни перегукуються із нинішніми змаганнями за наш чорнозем. Багато неправди. Але правда в іншому: українці повинні купувати не імпортні, а українські яблука, свинину, сири, органічні продукти. Ринок землі повинен призвести до розвитку тваринництва, садівництва», – наголосив голова ОДА.

Як зауважив Сергій Борзов, в результаті реформи земля буде використовуватись більш продуктивно, оскільки фермери без остраху вкладатимуть кошти у власну землю (закуплятимуть техніку, інвестуватимуть в розробку і покращення земель, використовуватимуть нові технології). Земельна реформа – це можливість вільно розпоряджатись своєю власністю і законно отримувати справедливу (а не найнижчу в Європі) платню за свою землю.

І трохи статистики. Для розуміння ситуації щодо земельних ресурсів Вінниччини.

Загальна земельна площа Вінницької області складає 2649,3 тис. га. З них:

  • сільськогосподарські землі – 2063,7 тис. га;
  • ліси та інші лісо вкриті площі – 380,3 тис. га;
  • ставки та водойми – 43,5 тис. га;
  • забудовані землі – 107,7 тис. га;
  • інші (заболочені, кам’янисті, піски, яри) – 54,1 тис. га.

Хто стане власником вінницьких чорноземів після 1 липня?

Сільськогосподарські землі включають:

  • сільськогосподарські угіддя - 2 014,2 тис. га,

з них:

- рілля - 1725,5 тис. га,

- багаторічні насадження - 51,4 тис. га,

- сіножаті - 50,2 тис. га,

- пасовища - 186,1 тис. га,

- перелоги – 1,0 тис. га.

  • інші (під господарськими будівлями, шляхами) – 49,5 тис. га.

У розрізі землекористувачів сільськогосподарські угіддя використовують:

  • сільськогосподарські підприємства (вкл. фермерські господарства) – 1267,2 тис. га;
  • господарства населення – 571,1 тис. га;
  • заклади, установи, організації – 6,8 тис. га;
  • промислові та інші підприємства (оборони, транспорту, зв’язку, природоохоронні) – 6,7 тис. га;
  • лісогосподарські підприємства – 5,2 тис. га;
  • землі запасу та резерву, не надані в постійне користування – 157,2 тис. га.

Всього у власності і користуванні сільгоспвиробників області знаходиться 1838,3 тис. га сільгоспугідь, з них 1667,3 тис. га ріллі. З яких використовують сільськогосподарські підприємства (вкл. фермерські господарства) - 1267,1 тис. га с/г угідь (68,9%), з них ріллі - 1233,8 тис. га (74%). Зокрема, у власності і користуванні фермерських господарств перебуває 253,2 тис. га с/г угідь (20% до наявної у с/г підприємствах), з них 243,4 тис. га ріллі (19,7%).

Сільськогосподарськими підприємствами використовується близько 1,1 млн. га (1070,0 тис. га) орендованих земель, на які укладено 432,4 тис. (432 398) договорів оренди з пайовиками. Вартість орендованих земель за нормативно-грошовою оцінкою складає 34,1 млрд. грн. (34068,9 млн. грн.).

За користування землею в 2019 році орендодавцям нараховано 3,3 млрд. грн. Середній розмір орендної плати по області складає 9,7%.

У власності і користуванні господарств населення знаходиться 571,1 тис. га с/г угідь (31,1%), з них ріллі - 433,5 тис. га (264%).

Нагадаємо, 31 березня 2020 року Верховна Рада підтримала за основу і вцілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», яким з 1 липня 2021 року вводиться ринок землі в Україні.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ‒ ілюстративне та з сайту Вінницької ОДА