25 січ. 2021 13:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

165

0

Хто з вінничан має право на субсидію і як її оформити

Хто з вінничан має право на субсидію і як її оформити

Вінничани, які раніше не отримували субсидію, але у зв’язку із зростанням вартості житлово-комунальних послуг, їм складно їх оплачувати, можуть звернутись за оформленням допомоги


Хто з вінничан має право на субсидію і як її оформити

У Вінницькій області – більше 186 тисяч домогосподарств отримують субсидії. Загальна сума нарахованих субсидій, які виплачені мешканцям Вінницької області за 2020 рік склала більше 1,3 млрд грн. Вінничани, які раніше не отримували субсидію, але у зв’язку із зростанням вартості житлово-комунальних послуг, їм складно їх оплачувати, можуть звернутись за оформленням субсидії.

Про це під час брифінгу 25 січня повідомила перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Наталя Заболотна.

Розмір субсидії для кожного домогосподарства визначається індивідуально за єдиною формою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

«Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості – чим менші доходи домогосподарства, тим менший відсоток плати за житлово-комунальні послуги і більший розмір субсидії», - зазначає Наталя Заболотна.

Домогосподарства, які раніше не отримують субсидією, але при зростанні виплат на комунальні послуги їм складно їх оплачувати, можуть звернутись за оформленням субсидії, не чекаючи завершення опалювального періоду.

«Є три варіанти.

Це можна зробити безпосередньо звернувшись до уповноваженої особи в своїй громаді. На Вінниччині в кожній громаді діють фронт-офіси і в кожній громаді є особи, які мають документи на призначення всіх видів державних допомог. Можна скористатись електронними сервісами Міністерства соціальної політики (https://subsidii.mlsp.gov.ua/) і покроково заповнити форми. Також можна заповнити заяви і декларації і надіслати їх поштою в органи соціального захисту населення», - повідомила посадовиця.

Інформування заявника про результати розгляду документів відбувається в термін до 10 днів. У виключних випадках до 30 днів, якщо це потребує складання акту обстеження побутових умов проживання сім’ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади.

Якщо громадяни отримують субсидію і переуклали договір про постачання газу з іншим надавачем послуги, вони не втрачають права на субсидію.

«Надавач послуг повинен поінформувати орган соціального захисту населення що він уклав договір з таким мешканцем. Але надавачі послуг можуть проігнорувати цей свій обов’язок, тому ми рекомендуємо громадянам самостійно звернутись до органів соціального захисту населення і повідомити про зміну постачальника. Потрібно подати заяву-повідомлення і копію договору з новою газопостачальною компанією. Зміна постачальника це інша ціна, тому орган соцзахисту повинен знати ціну газу, на яку заключено угоду», - пояснює Наталя Заболотна.

Якщо домогосподарства отримують вже субсидію, їх доходи не зростають, а вартість житлово-комунальних послуг збільшується, субсидію їм перерахують автоматично. Розмір субсидії збільшиться.

Нагадаємо, в грудні 2020 року удосконалено порядок надання житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг:

  • Надано можливість отримувати житлову субсидію домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
  • Надано право на отримання житлової субсидії на загальних підставах особам, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (до того житлова субсидія їм могла призначатися лише за рішенням комісії).
  • При встановленні права осіб на отримання житлової субсидії урахування перевищення граничної величини відбувається не за показниками опалюваної площі житлового приміщення, а його загальної площі. Це дає змогу автоматизувати процес отримання даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, оскільки в базах даних державних органів влади немає інформації про розміри опалюваної площі приміщень.
  • Розширено перелік каналів інформаційної взаємодії між АТ «Ощадбанк» та одержувачами пільг і житлових субсидій шляхом використання месенджерів.

Також спрощено оформлення субсидій для осіб, які отримують допомогу по частковому безробіттю у зв’язку із запровадженням карантину.

«Якщо людина втратила роботу у зв’язку із запровадженням карантину і стала на облік в центрі зайнятості, раніше такій особі рахувалась її заробітна плата. На сьогодні для такої особи не враховується її заробітна плата за її попереднім місцем роботи, а для обрахунку субсидії береться лише розмір державної допомоги по безробіттю. Також з березня 2020 року діє норма щодо автоматичного перепризначення субсидій на наступні періоди без звернення громадян», - розповіла Наталя Заболотна.

Станом на 25 січня у Вінницькій області відсутня заборгованість по оплаті житлових субсидій.

Нагадаємо, Уряд встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр. Для вінничан, яких обслуговує ТОВ «Газовик», знизили тариф на доставку газу.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ілюстративна