12 листоп. 2019 14:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

183

0

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото

У Вінниці переселенець з Криму створює на будинках картини. Кожен настінний живопис не просто красивий малюнок, а творча заявка про те, що анексований півострів — це частина України.


Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото

У Вінниці переселенець з Криму створює на будинках картини. Кожен настінний живопис не просто красивий малюнок, а творча заявка про те, що анексований півострів — це частина України. За ескізами Олександра Марченка, десятиповерхівку в столиці ПАР прикрашає зображення Херсонеського маяка. Про що думає митець, коли створює свої шедеври, як на них реагують люди, дізнавалася Вінниця.info.

Його очі такого ж кольору, як і намальоване море на стіні висотки по вулиці Князів Коріатовичів.

«Море обов'язково кримське. Швидше за все, більше євпаторійске. Спокійне, чисте, мирне», - говорить Олександр, роздивляючись свій мурал.

На його зображенні прозоре море, по якому пливе дівчина, а над нею пролітає авіалайнер. Коли художник створював із колегами цей малюнок, пригадував рідний дім.

Олександр переселенець з Криму. Після анексії півострова переїхав жити до Вінниці. Але навіть далеко від рідних місць, зображує малу батьківщину на стінах будинків. У кожен вкладає особливий сенс.

«Коли ми йдемо по життю, зустрічаємо певні труднощі. Скажімо так, як в даний момент, це переїзд з Криму. У ролі хвилі. Або ми можемо підкорити цю хвилю, або вона нас збиває з ніг», - зауважує митець.

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото  - фото 2

У новому місті, де починати довелося все з нуля, твердо вистояти на ногах кримчанину допомогло саме мистецтво.

«Перше знайомство з Олександром відбулося 2015 року, коли стартував проект «Вінн-АРТ-Сіті». Це був пілотний проект. І Саша став першопрохідцем. Ми вирішили з ним співпрацювати й надалі. І вже п'ять років поспіль Саша один з учасників нашої резиденції», - розповідає куратор проекту Олександр Никитюк.

Ось цей перший вінницький мурал під назвою «Зерно світу». До його створення Олександр підійшов дуже відповідально.

«На муралі зображено дівчинку, яка читає книжку. Екзюпері «Цитадель». Також взята звідти обкладинка ще найпершого друку. Поступово розвивалася сама концепція та ідея малюнку. Що дівчинці висвітлює читання хлопчик, який сидить на хмарах. І тримає на мотузочці птицю. Птах як символ миру і символ світла», - коментує концепцію малюнку Олександр Марченко.

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото  - фото 3

У Вінниці вже близько двох десятків муралів. З них четверта частина під авторством Марченка. Вінничани не приховують своїх емоцій.

Оцінити майстерність художника можуть і жителі Південної Африканської Республіки. Для цьогорічного міжнародного АРТ-проекту він створив ескіз настінного малюнка «Дар» на десятиповерховому будинку в Кейптауні. За основу було взято зображення Херсонеського маяка.

«Це була хороша можливість ще раз розповісти всьому світу, нагадати про те, що ситуація з Кримом... вона ніяк не вирішується. І на даний момент залишається відкритою», - зітхає Олександр.

В даний момент Олександр у творчому пошуку. Натхнення планує набратися в Іспанії. Хто знає, може незабаром, на одному з мадридських будинків з'явиться його робота.

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото  - фото 4

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото  - фото 5

Художник з Криму створює картини на вінницьких будинках. Фото  - фото 6

Вінниця.info