8 серп. 2016 16:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

247

0

Кого візьмуть до вінницьких вишів на спеціальності, де недобір

Кого візьмуть до вінницьких вишів на спеціальності, де недобір

 Вінницькі вузи отримали листа від Міністерства освіти з роз’ясненнями про вступну кампанію


Кого візьмуть до вінницьких вишів на спеціальності, де недобір

 Вищі навчальні заклади на Вінниччині отримали листи від Міністерства освіти про те, що робити з місцями на спеціальності, де не добрали вдосталь абітурієнтів на держзамовлення. Такі ситуації можуть виникати, коли деякі спеціальності не користуються попитом вступників, а також у випадку, якщо абітурієнт пройшов за балами у кілька навчальних закладів одночасно, та не приніс оригінали документів.  

Зокрема у листі МОН від 05.08.2016 №1/9-418 від 5 серпня вказано:

«…у випадку невиконання вступниками вимог до зарахування вищі навчальні заклади можуть зараховувати вступників на звільнені місця державного замовлення. Вищі навчальні заклади можуть звертатися до своїх державних замовників у випадку зарахування до них вступників пільгових категорій, передбачених Законами України, Указами Президента України та постановами Кабінету Міністрів України, які у встановленому порядку брали участь у конкурсному відборі та були зараховані на місця, що фінансуються за кошти фізичних і юридичних осіб, з метою виділення додаткових місць державного замовлення для таких категорій студентів (вступників)»

Як на практиці заповнюють вакантні місця у вінницьких вищих навчальних закладах кореспонденти Вінниця.info запитали у приймальних комісіях.

У Вінницькому державному педагогічному університеті ім. Михайла Коцюбинського повідомили, що враховують можливість, що деякі абітурієнти, яких на сьогодні немає у рейтингових списках з приміткою про рекомендацію до зарахування, зможуть вчитись на держзамовленні. Для цього написали відповідне звернення до Міністерства освіти з проханням дозволити зарахувати додатково деяких кандидатів.

«Усі вільні місця, які виникли під час конкурсу на бюджет в університетах через недобір на спеціальності, повертаються розпоряднику – тобто в Міністерство освіти та науки. Кожен університет формує список пільговиків та надсилає його в міністерство. Ми такий список уже надіслали. Це переважно пільговики – учасники та діти учасників АТО. Список невеликий, але є. А вже міністерство вирішує, як вільні місця розподілити», - розповіли у приймальній комісії ВДПУ.

У Вінницькому національному медичному університеті ім.Пирогова в приймальній комісії повідомили, що не отримували листа з Міністерства освіти та науки України про те, що абітурієнти, які не вступили на бюджет, отримали можливість вступити на вільні бюджетні місця за спеціальностями, де недобір.

«Ми працюємо за листом з Міністерства освіти від першого заступника міністра Ірини Совсун датованим 5 серпня, про зарахування вступників. Повідомлення про те, що вступна кампанія продовжується, і що можна вдруге подавати документи на бюджетну форму навчання, нам не надходило», - сказали у прийомній комісії медичного вишу.

У Вінницькому національному технічному університеті у приймальній комісії розповіли, що зайняти місце абітурієнтів, які не захотіли навчатися за бюджетом, можуть тільки випускники коледжів.

«Про те, що випускники шкіл, які не пройшли на бюджет, можуть потрапити на місця кандидатів, що набрали достатню для вступу кількість балів, але не принесли оригінали документів про освіту, нам звернення не надходило. Тобто, по суті, ці бюджетні місця згорають. За окремими списками вступають абітурієнти після коледжів, бо там списки дійсно рухаються – коли на спеціальності хтось не виявив бажання навчатися, на його місце беруть першого зі списку тих, кому не вистачило балів, але з найкращими показниками», - розповідають у ВНТУ.

У Донецькому національному університеті ім. В.Стуса пояснюють – добирати абітурієнтів профільне міністерство дозволяє лише навчальним закладам, які мають творчі спеціальності, як театральне, музичне мистецтво, а також там, де приймають на базі середньої освіти. Виходячи з цього, у ДонНУ додатково прийняти людей на бюджет можливості не буде. Про це розповів проректор навчального закладу, а також у цьому році батько абітурієнта Ростислав Подольський.

«У Вінницькому педагогічному університеті зарахування додаткової кількості людей на держзамовлення можливо, бо там є спеціальності, де набирають людей на базі середньої освіти, у них це вказано в переліку. Також на заочну форму по подібному принципу у них можливо приймати, на денну форму неможливо. Міністерство освіти передбачило можливість добирати на бюджет людей для таких вузів, як Карпенка-Карого у Києві, Вінницьке училище культури і мистецтв Леонтовича, бо там в одній групі для повноцінного навчання має бути і саксофоніст, і баяніст, і трубач. ДонНУ проводити такий додатковий набір не дозволено. Якщо абітурієнт не подав оригінал документів до одного вузу, а поніс до другого, вільне бюджетне місце повертається до замовника – тобто в державу. Таким чином, можна сказати, що здійснюється економія державного бюджету на вищу освіту, бо це місце держзамовлення не закривається», – розповів проректор ДонНУ Ростислав Подольський.

Нагадаємо, у навчальних закладах Вінниччини вступна кампанія проводилася з 4 липня 2016 року.

Кого візьмуть до вінницьких вишів на спеціальності, де недобір

Кого візьмуть до вінницьких вишів на спеціальності, де недобір - фото 2

Вінниця.info