16 лип. 2015 16:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

76

0

Коли вінничани зможуть загадувати бажання. Укргідрометцентр склав розклад зорепадів

Коли вінничани зможуть загадувати бажання. Укргідрометцентр склав розклад зорепадів

 Розклад зорепадів для вінничан


Коли вінничани зможуть загадувати бажання. Укргідрометцентр склав розклад зорепадів

 Найближчими днями почнеться друга половина літа. В цей період вінничани мають можливість поспостерігати за таким неймовірно гарним явищем, як зорепад. Перший метеоритний дощ розпочнеться вже 17 липня.

Про це йдеться у повідомленні  Гідрометцентру України на сторінці у соцмережі.

Розклад  зорепадів у 2015 році

З 17 липня по 24 серпня - найзнаменитіший метеоритний дощ Персеїди. Він помітний всюди, але переважно в Північній півкулі. Пік - 12 серпня. Зорепад можна спостерігати неозброєним оком, тому що Земля прокладає шлях через кометний хвіст, а частинки пилу і льоду, які є складовими її ядра, просуваються до Землі, при цьому загоряючись в атмосфері яскравим світлом. У 2015 році в цей день Місяць може закрити зорепад, тому буде видно лише дуже яскраві метеорити.

З 2 по 16 жовтня - починаються Драконіди. Пік - 7 жовтня. Швидкість середня. Цей метеоритний дощ помітний ввечері, як тільки настане темрява.

З 16 по 21 жовтня - яскравий жовтневий зорепад Оріоніди. Пік - 20-21 жовтня. Місяць не стане перешкодою в 2015 році для спостереження красивого зорепаду осені - яскраві спалахи і велика швидкість настає через деякий час після опівночі і до сходу 21 жовтня.

З 20 жовтня по 30 листопада - Тауриди і Леоніди. Перший (з 4 листопада по 5 листопада) - Південний Таурід, другий (з 11 листопада по 12 листопада) - Північний Таурід. Вони довгі, але не інтенсивні. Знаходяться в сузір'ї Тельця. А з 17 по 18 листопада пік Леонідів яскраві спалахи невисокої інтенсивності. Хоча раз на 33 роки вони виглядають як метеоритний дощ. У 2015 році вони будуть слабкі.

З 2 грудня і по 15 грудня - метеоритний повільний і яскравий потік Гемініди. Джерело розташоване недалеко від сузір'я Близнюків. Пік - 13-14 грудня. Дуже гарний зорепад можна побачити саме в Північній півкулі.

21-22 грудня - метеоритний дощ Оріоніди. Джерело - Галлея. Добре помітний зоряний дощ в Північній півкулі.

ВИННИЦА.info