29 січ. 2016 17:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

70

0

Колишній директор «кинув» співзасновників та інвестора на агрофірму СТОВ «Поділля»

Колишній директор «кинув» співзасновників та інвестора на агрофірму СТОВ «Поділля»

 Майже рік триває протистояння у суді та не тільки навколо майна Строїнецького сільгоспідприємства «Поділля»


Колишній директор «кинув» співзасновників та інвестора на агрофірму СТОВ «Поділля»

 Майже рік триває протистояння у суді та не тільки навколо майна Строїнецького сільгоспідприємства «Поділля». За рік симпатії та настрої людей змінились на кардинально протилежні. Працівники підприємства, які пікетували Вінницьку облраду, на підтримку директора Андрія Слободянюка сьогодні готові їхати у Вінницю та в Київ, щоб захистити саме від нього інвестора Олену Гур'євську, з якою пропрацювали цей рік. За словами людей, за цей термінвона зробила для них більше, ніж Слободянюк за попередні 12 років. Отже, коли 12 січня 2016 року Слободянюк в присутності близько 30 озброєних «титанівців» та начальника тиврівської міліції намагався потрапити в контору, його не пустили робітники. Люди 6 годин простояли на холоді, доки «гості» не поїхали геть. І збираються знову захищати підприємство, оскільки колишній директор, на думку селян, планує чергове силове захоплення.

- Одного разу жінки, старі та малі зібралися під конторою, і стали проти озброєних, одягнених у бронежилети «титанівців», - розповідає заступник директора Микола Завертаний. - Людей ніхто не звав, у селі швидко інформація розноситься, самі посходилися і не пустили в контору. Встануть і знову. По селі останнім часом поширюються чутки, що Слободянюк, нехтуючи законом, знову спробує захопити підприємство.

В суд приїхали 70 селян зі Строїнців

Те, як підтримують люди Олену Гур'євську, можна було побачити й у суді, куди 14 січня приїхали майже 70 робітників СТОВ “Поділля”, щоб не дати повернути сільгосппідприємство Андрію Слободянюку. «Юридично» зараз фірма має тих же засновників і того ж директора, що й до початку конфлікту. Адже колишній директор і один із восьми засновників СТОВ "Поділля" Андрій Слободянюк добився в судовому порядку скасування всіх змін записів по фірмі в єдиному державному реєстрі юридичних осіб, внесених за час конфлікту. І на час чергового адміністративного позову, Слободянюк, що відновив за документами свою посаду директора, вимагав заборонити вносити які-небудь нові зміни до реєстру. Правда, суддя О. Вільчинський у задоволенні цієї заяви про забезпечення позову відмовив. Розгляд же чергового позову по суті почнеться пізніше.

За словами агронома СТОВ «Поділля», за минулі місяці О. Гур'євська розплатилася з частиною боргів фірми і підняла людям зарплати. У більшості, працівники змінили своє ставлення до нового керівника і повернення старого директора не хочуть.

- З самого початку люди були налякані і були проти. Зараз же більше 90% за Гур'євську, - каже агроном Микола Схабовскій.

Підприємство блокують, щоб довести до банкрутства?

Поки триває протистояння в судах різних інстанцій, де терези закону коливаються від однієї сторони до іншої, Андрій Слободянюк, за твердженням інвестора Олени Гур'євської, навмисно доводить підприємство до банкрутства. Адже рахунки СТОВ «Поділля» на сьогодні заблоковані, податки на сплачені, а звіти не потрапили у податкову. Це може вилитися у великі штрафи. Крім того, за розповіддю інвестора, «стараннями» Слободянюка у СТОВ «Поділля» з'явився ще один борг у 2 мільйони гривень.

Реєстратори вносять правки не зважаючи на рішення Вищого спеціалізованого суду України

За словами О. Гур'євської, попри це А. Слободянюк 30 грудня звернувся додержреєстраторау вінницький «Прозорий офіс», щоб переоформити права на агрофірму. Йому відмовили. А 6 січня уЛиповці місцевий держреєстратор вніс правки до Держреєстру. Він «скасував» останній запис, повернувши ситуацію до стану 25 березня 2015-го - з вісьмома засновниками по 12,5% статутного капіталу на кожного. Оскільки більшість засновників (п'ятеро з восьми) були на боці О. Гур'євської, 12 січня вони провели збори, на яких вирішили відсторонити Слободянюка, а корпоративні частки перерозподілити.

Хто рейдер стало зрозуміло?

Далі сталося найцікавіше. Липовецький реєстратор 13 січня відкрив Держреєстру, заблокував будь-які дії і пішов на лікарняний. Нібито з'явився він на роботі тільки 27 січня. В цей день у 11.14 він відмовив засновникам СТОВ «Поділля» у розгляді поданих ними документів і закрив Держреєстр, а в 11.44 вже Іллінецьким реєстратором внесений новий запис. У ньому зазначено, що агрофірмою володіють не вісім, а тільки чотири чоловіки, включаючи А. Слободянюка. «Зникли» четверо «незручних».

Наступного дня - 28 січня - Оратівський реєстратор провів чергову «зміну» у Держреєстрі. Згідно з нею, 30% прав на агрофірму належать А. Слободянюку, а 50% - якомусь Руслану Вісловскому. Крім цього з незрозумілих причин збільшився статутний фонд і були введені два нових засновника, а в одного з «старих» співвласників частка з 12,5% зменшилася до 5%.

Нагадаємо історію конфлікту

На початку минулого 2015 року у сільгосппідприємства СТОВ «Поділля» було вісім засновників, вони володіли по 12,5% статутного капіталу. На кінець 2014, початок 2015 агрофірма накопичила понад 8 млн. грн. боргових зобов'язань, а майно перебувало в банківській заставі. Саме тоді, щоб уникнути банкрутства, директор підприємства Андрій Слободянюк вирішив залучити інвестора - одного з кредиторів.

Варто відзначити, що за агрохімію СТОВ «Поділля» заборгувало 3,2 мільйона вінницькому ТОВ «Остер». Директор компанії Олена Гур'євська до сезону 2015 погодилася поставити засоби захисту, оплатити інші витрати і домовитися з банком про реструктуризацію боргу замість на 100% прав на агрофірму. Всі співзасновники погодилися, включаючи А. Слободянюка, і 25 березня вони «переписали» свої права на Олену В'ячеславівну. Інвестор у свою чергу виконав взяті на себе зобов'язання.

Проте 2 квітня вже колишній директор, не повідомивши О. Гур'євську, провів збори та «розірвав» колишні відносини з інвестором. Причому, рішення зборів А. Слободянюк «виписав» так, що його нібито ніхто не зможе змістити з директорського крісла.

Більш того, колишній директор запевняє, що передача прав була проведена шляхом обману та залякування. Нібито, коли засновники ставили підписи, вони «знаходилися в ненормальному психологічному стані», а через кілька днів «повністю відновили адекватність суджень».

Саме такі пояснення чоловік давав у суді, де розглядався майновий конфлікт між сторонами. Далі почалися судові позови та кримінальні провадження. Їх полічити важко, кінця їм на сьогодні іще не видно. Але за твердженнями деяких зі співзасновників СТОВ «Поділля» кримінальні провадження про підробку їх підписів Андрієм Слободянюком та інші дії, які вони вважають не законними, правоохоронці не розслідують, а провадження не потрапляють до реєстру. Натомість провадження проти інвестора Олени Гур'євської тривають, а саму підприємницю регулярно «трясуть» різні правоохоронні структури.