9 лют. 2021 18:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

190

0

Коли у Вінниці добудують кардіоцентр?

Коли у Вінниці добудують кардіоцентр?

На сьогодні обласна влада спільно з міською проводить переговори з підрядником та готується до переговорів зі Світовим банком.


Коли у Вінниці добудують кардіоцентр?

У Вінниці триває будівництво кардіоцентру, на який Світовий банк виділив гроші ще в 2013 році. Будівельно-монтажні роботи на сьогодні підрядник ще не виконав, а на будівництві не вистачає працівників, хоча за попереднім планом здати будівлю із закупленим обладнанням мали у вересні 2020 року. Через затримку в будівництві існує вірогідність, що вже за рік близько 9 мільйонів доларів доведеться виділити з обласного бюджету. На сьогодні обласна влада спільно з міською проводить переговори з підрядником та готується до переговорів зі Світовим банком.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці голови Вінницької ОДА Сергія Борзова.

«Сім років тягнеться історія появи у Вінниці кардіоцентру. Почалось все у 2013 році. Тоді Світовий банк вперше виступив із ініціативою інвестувати в охорону здоров’я України. Мова йшла про 214 млн доларів. Вінниччина стала одним із восьми регіонів, де мав з’явитися проєкт спільно зі Світовим банком», – повідомляє очільник області.

За словами посадовця, спочатку мали виділити 40 мільйонів доларів, але згодом суму зменшили на 8 мільйонів. Плюс співфінансування з місцевого бюджету – 10%.

«32, 854 400 млн доларів стільки на Вінниччину мав виділити Світовий банк. Два роки відшліфували проєкт, долучали міжнародних експертів з Іспанії, Словаччини. Пророблена масштабна робота із медиками, адже це наш кардіоцентр має стати інструментом для зменшення смертності вінничан від серцевих хвороб», – каже Сергій Борзов.

За словами посадовця, у 2015 році проєкт підписали, будівництво триває, але на сьогодні будівля медцентру досі незакінчена.

«Попри те, що на посаді очільника області півроку, відповідати маю я. Бо саме голова ОДА є тим, хто відповідає за реалізацію проєкту кардіоцентру, хоча є два виконавці Вінницька міська рада та Вінницька облдержадміністрація. Будівля майбутнього сучасного медцентру незакінчена. Не вмонтовані навіть двері. 31 березня 2021 року – нова чергова дата завершення підрядником ТОВ «КСМ-груп» будівельно-монтажних робіт. На жаль, темпи робіт на будівельному майданчику незадовільні: на 1 лютого за планом там мали працювати 248 робітників, за фактом 78», – повідомляє голова облдержадміністрації.

Посадовець додає – закупівля підрядником технологічного обладнання фактично не проводиться.

«Ми всі розуміємо, що підрядник повинен завершити будівництво. Для цього потрібна пролонгація діючої угоди. Якщо замовник – міська рада і підрядник знайдуть можливість оформити додатковий договір, це буде середина лютого. Тільки після будівництва зможемо перейти до закупівлі обладнання. Необхідно погодити зі Світовим банком тендерну документацію. За оптимістичним прогнозом, строк процедури 9 місяців. Тобто, отримавши 10% авансового платежу за кошти позики, підрядник, можливо, і поставить дороговартісне медобладнання до 31 березня 2022 року (фініш субпроєкту). Проте не встигають ввести в експлуатацію процес монтажу близько 45 днів», – йдеться в дописі очільника ОДА.

Після цих робіт, зазначає Сергій Борзов, потрібен буде період часу для навчання персоналу.

«І лише тоді постачальник отримає 80% суми контракту. Так от ці 80% можуть лягти на плечі обласного бюджету 9 мільйонів доларів(!). Для нас це астрономічна цифра. Без допомоги Світового банку область проблему не вирішить. Сьогодні разом із Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим ведемо переговори з підрядником. Наступного тижня плануємо зустріч із представниками Світового банку», – підсумовує очільник ОДА.

Коли у Вінниці добудують кардіоцентр?

Коли у Вінниці добудують кардіоцентр?  - фото 2

Нагадаємо, в червні 2015 року повідомили, що у Вінниці збудують надсучасний кардіологічний центр за підтримки Світового банку. Ескізний проект майбутньої будівлі презентували в 2016 році. Того ж року затвердили проект будівництва.

В тендері на будівництво участь брали три підприємства. Угоду з ТОВ «КСМ-Груп» підписали в травні 2018 року. Місяцем раніше представники компанії повідомляли, що мають намір збудувати медцентр за 780 днів. За тодішніми планами, до 30 вересня 2020 року заклад не лише повинні були збудувати, а й закупити до нього обладнання.

В 2019 році розпочали будівництво семиповерхової будівлі для медичного закладу.

В серпні представники Світового банку приїжджали, аби перевірити, як триває будівництво.

В січні 2020 року повідомляли, що для прискорення будівництва медичного центру, на будмайданчику збільшують кількість працівників та запроваджують третю зміну. Для продовження будівництва тоді виділили 15 мільйонів гривень.

В травні стало відомо, що будівництво кардіоцентру затримується через карантин. Тоді багато робітників не могли дістатися роботи. В липні того ж року показали, як відбувається будівництво медцентру.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з фейсбук-сторінки Сергія Борзова