29 черв. 2010 11:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

55

0

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур?

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур?

…і для кого він брав майже два мільйони гривень

 


Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур?

За кілька діб з моменту появи звістки про затримання мера Немирова Віктора Качура під час отримання хабара у розмірі 1,85 млн. гривень ця історія встигла обрости масою чуток, думок та домислів. При цьому версій цього, нашумілого на всю Україну, випадку можна почути різнобічні – від звинувачення мера районного центру у «всіх смертних гріхах», до запевнення у «безгрішності» Віктора Качура, у його не причетності до будь-яких протиправних дій та намагання представити його, як жертву політичних репресій та розправи з боку опонентів.

Але представники обох точок зору при цьому сходилися у одному – за чотири роки свого мерства Віктор Качур «нажив» чималу кількість опонентів. І цей фактор, мабуть, зіграв не останню роль у тому, що правоохоронні органи, «зачищаючи Вінниччину від проявів корупції в органах місцевої влади», вдало використали цей фактор, ніхто не поставить під сумнів.

Офіційної інформації з вуст правоохоронних органів, щоб зрозуміти, що відбулося у Немирові, насправді дуже мало і на її основі складно зрозуміти причини, обставини і наслідки всього, що сталося в 40-тисячному районному центрі Вінниччини. Ми провели своє розслідування обставин цього гучного інциденту, щоб з'ясувати, що ж відбувалося насправді.


$1,5 тисячі за сотку у Немирові?

Перше, що спало на думку, коли читаєш скупі стрічки офіційного повідомлення Міністерства внутрішніх справ про цей випадок, що цей ласий шматок немирівської землі, за півтора гектари якої, навіть не під будівництво а під промислову діяльність дають такі гроші (1,85 млн. гривень, або понад 230 тисяч «зелених»)?

Виявилось, що у справі фігурує частина території майже збанкрутілого немирівського підприємства «Райагромаш», яке знаходиться у промисловій околиці Немирова. Як повідомив нам представник цього підприємства, голова правління «Райагромашу» знайшов покупця на частину території у півтора гектари та будівлю одного з цехів і домовився про продаж цього майна за 2 мільйони гривен.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур?

територія "Райагромашу", за півтора гектари якої запропонували 2 мільйони гривень

  

- Наскільки мені відомо, із головою правління Геннадієм Хаджиновим зв’язався якийсь підприємець на ім’я Андрій Аверчук, який погодився купити частину території із цехом для своїх виробничих потреб, - зазначив наш співрозмовник. – Вони вели переговори декілька місяців і покупець навіть заплатив аванс 200 тисяч гривень на рахунок «Райагромашу» а решту обіцяв сплатити готівкою.

Тобто, у перерахунку покупець купував промислову землю в Немирові небагато-немало за 1,5 тисячі доларів за одну сотку землі. Така цифра викликала перше здивування, адже за такі гроші навіть під Києвом майже не купують землю, а у Вінниці таку суму можна отримати хіба що у центрі Вінниці, але навряд чи знайдеться багато бажаючих купити 10-15 соток такої землі, не кажучи вже про гектар чи більше.

Пройшовши всі оголошення вінницьких газет за останні два місяці та перечитавши кілька тисяч об’яв на спеціалізованих сайтах із продажу нерухомості, вдалося знайти лише кілька десятків пропозицій землі у Немирові, найдорожча з яких була у 10 тисяч доларів за ділянку 14 соток під забудову в районі автовокзалу, або як його тут називають «Поле чудес». Тобто мова могла йти про ціну 600-700, у крайньому випадку близько однієї тисячі доларів за сотку, але ж ніяк не півтори тисячі.

Другий сумнів щодо цієї, здавалося б звичайної комерційної угоди, викликав той факт, що виявляється ділянка, яка продавалась взагалі то не приватизована підприємством і знаходиться у комунальній власності Немирова. А «Райагромаш» лише користується нею, як підприємство, що розташоване на ній. Тобто, фактично за 2 мільйони гривень продається будівля на цій території та «великий головний біль» із подальшим оформленням у власність землі під цим об’єктом.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур? - фото 2

невже ця ділянка може коштувати понад 200 тисяч доларів?

 

 Тобто, скоріше за все, у справі про затримання хабара мова йшла або не про землі «Райагромашу», або тут має фігурувати дещо значно цінніше, ніж півтора гектари на околиці міста. Чи вдасться громадськості з’ясувати, що ж стало насправді об’єктом продажу у цій історії викликає великий сумнів, навіть якщо процес розслідування і розгляду в суді буде вестись відкрито для громадськості.


Політичне замовлення?

Подальше з’ясування обставин тільки додавало «білих плям» у цій історії. Зустрівшись із нами дружина затриманого Віктора Качура, Ірина майже відразу випалила у лоб:

- До цих грошей мій чоловік взагалі не має ніякого відношення. Акціонерне товариство продавало свою власність, про що 20 травня у нотаріальній конторі був укладений договір. Керівник цього підприємства на момент завершення угоди виїхав у Білорусь на ювілей своєї матері й попросив Віктора, як свого давнього товариша, прослідкувати, щоб все пройшло гаразд, адже для Немирова це надто велика сума грошей, - повідомила Ірина Качур.

Чому, коли справа торкнулася такого важливого моменту, як розрахунок, власник «Райагромашу» не був присутній особисто, та чому завершення угоди проходило в адмінбудівлі мерії у робочий день та час жінка пояснити не могла.

- Я вам заявляю, що в адресу Віктора неодноразово лунали погрози. Це справа рук одного народного депутата…, який хотів, щоб мер став «кишеньковим», але він таким не став, - продовжували «викривати замовників справи» дружина мера. При цьому, для переконливості називала фамілії працівників правоохоронних органів, які встановлювали підслуховуючий пристрій, придбаний особисто немирівським депутатом.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур? - фото 3

дружина затриманого мера Ірина переконує, що її чоловіка "замовили"

 

На запитання щодо придбання Віктором Качуром під час мерства представницького автомобіля марки Mersedes, пані Ірина відповіла: - Мій чоловік, коли балотувався у мери відкрито задекларував свої доходи, адже працював на той час головою правління ВАТ «Автобусний парк» у Вінниці й заробляв достатньо, тому міг дозволити собі купити таку машину.

Але офіційна інформація, яку ВАТ «Автобусний парк» подало до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку свідчить трохи про інше – річний фонд оплати праці на підприємстві у 2006 році становив 605,8 тисяч гривень при середньообліковій кількості працівників 76 чоловік. Тобто, у середньому робітники на підприємстві тоді отримували трохи більше 650 гривень на місяць. Навіть, якщо зарплатня керівника була у 10 разів більше, навряд чи цих грошей хватило б на купівлю представницького «Мерседеса», вартість якого починається від 100 тисяч доларів. Навіть за курсом 2006 року це було не менше півмільйона гривень.


Із ким посварився Качур?

Подальше з’ясовування обставин затримання Віктора Качура майже не додавало деталей та обставин самого інциденту, окрім того, що операція із затримання розпочалася правоохоронцями о дванадцятій годині дня й завершилася близько восьмої вечора, під час якої міліція нікого не впускала та не випускала з приміщення мерії Немирова.

Зате стало відомо, до за часи свого чотирирічного мерства Віктор Качур встиг пересваритися майже із всіма відомими та впливовими городянами. За свідченнями городян перший раз «кішка розбрату» між всесвітньовідомою компанією Nemiroff, основні потужності якої розташовані у Немирові, стався у 2008 році. Тоді мер Немирова запропонував компанії стати головним спонсором Дня міста й виділити на це свято 30 тисяч гривень. Який же подив викликало тоді у мешканців міста вигляд головної святкової сцени, коли поруч із плакатом Nemiroff з’явився рекламний банер іншої горілчаної компанії, яка не має жодного стосунку до міста.

У подальшому Віктор Качур пішов ще далі, звинувативши компанію у… несплаті податків до місцевого бюджету. І це при тому, що навіть у податковій зазначають, що бюджет Немирова на 70% складається із відрахувань компанії, а діяльність Nemiroff щороку перевіряється понад сотнею різноманітних перевірок, включаючи податкових.

Можливо, Віктору Качуру здався вдалим приклад одного з керівників Податкової Вінниччини, який кілька років тому також привселюдно звинувачував цю компанію у несплаті податків. Тоді ця гучна справа закінчилася тим, що Nemiroff виграв у суді справу, яку ініціювала Податкова, а сам керівник доволі швидко залишив крісло «головного податківця області».

Як би там і кому не подобалась діяльність компанії, все ж таки суха статистика доводить протилежне – останні 6-7 років Nemiroff залишається головним наповнювачем не тільки бюджету Немирова та Немирівського району, але й всієї Вінницької області. А частка податків, сплачених компанією у загальній скарбничці бюджету області сягає 20% і все давно перетнула планку у 200 мільйонів гривень на рік.

Іншим об’єктом «неподобства» з боку мера Немирова стала настоятелька Свято-Троїцького жіночого монастиря ігуменя Херувима. Непорозуміння між Качуром та Херувімою виникло через те, що настоятелька… розпочала оформлювати документи на право володіння земельною ділянкою під монастирем та намагалася отримати дозвіл на будівництво каплички на місцевому кладовищі.

І те, і інше поки що настоятель ці монастиря не вдалося здійснити, зате містом поповзли чутки «що ігуменя намагається приватизувати майно монастиря» та «побудувати сімейний склеп замість каплички на кладовищі».

- Ми за свої кошти підготували вся документацію для цієї каплички, міська рада кілька разів голосувала з цього питання, пройшли громадські слухання, де, до речі Віктор Миколайович дуже гарно виступив за будівництво каплички. А потім нас красиво «відфутболили» - мовляв цю землю виділять місцевому комунгоспу, який оформить акт на нього, а потім вже передадуть нам, - каже ігуменя Херувима. - Ми просимо всього півтори сотки під цю каплицю і це з алеєю. Є люди, аж сама компанія Nemiroff, яка хоче надати кошти на облаштування забору кладовища, зробити алею та побудувати невеличку капличку.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур? - фото 4

ігуменя Свято-Троїцького жіночого монастиря Херувима готова молитися за Качура

 

Щодо затримання Качура, настоятелька храму відповіла, що у Храмі не прийнято обговорювати такі речі, адже вони торкаються особистого життя людини. «Кожна людина відповідає за свої справи, а в церкві прийнято не засуджувати когось за ті, чи інші діяння, а навпаки намагатись підтримати людину у скрутній ситуації», - зазначила ігуменя Херувима, додавши що молитиметься за мера, щоб у нього все складалося добре.

Звинувачення настоятельки монастиря у намаганні приватизувати церковне майно якось не дуже вписується в інший факт, який останнім часом «виліз назовні». Не даючи дозволу на будівництво каплички на кладовищі міська влада роздала землі під забудову на території іншого кладовища, що в районі електромереж. За словами Григорія Панчука, який у 1994 році займався питання виділення та облаштування цього кладовища й був депутатом міськради, в архіві чомусь відсутні документи сесії міськради, за якими приймалось рішення про виділення цієї ділянки.

- Є рішення першої, другої, третьої, п’ятої та шостої сесії. А чомусь немає рішень четвертої сесії міськради, якраз на якої й було прийнято рішення про виділення земельної ділянки під кладовище, - зазначив Григорій Панчук. – А тепер у міськраді нам відписують, що це кладовище – самозахват. І кладовище нібито залізло на територію приватних ділянок. Виявилось, що із 1,6 га території кладовища, половина вже є приватною власністю.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур? - фото 5

колишній депутат міськради Григорій Панчук показує приватні земельні ділянки на території кладовища

 

Цікаво, хто ж «щасливих» власників цих земельних ділянок розпочне будівництво осель на кладовищі. Чи може ця територія може приваблювати потенційних покупців. Як то кажуть, поруч дуже тихі сусіди, які ніколи нікого не потурбують.


Фігурант кримінальних справ

Попри те, що ці дії не мають ніякого відношення до факту затримання Качура за підозрою у хабарництві, проте дають можливість зрозуміти, що у Немирові із місцевою владою не все гаразд. Більше того, коли Качур у 2006 році балотувався та переміг на виборах мера, він одночасно був… фігурантом у кількох кримінальних справах.

Нам вдалося зустрітися з однієї з постраждалих за цими справами, Наталією Кречик, яка у 2002 році працювала офіціанткою в барі, яким володів Віктор Качур. Тоді керівництво закладу вирішило, що в барі з вини офіціантки виникла нестача грошей у сумі 2600 гривень. І для того, щоб офіціантка не уникнула «повернення боргу» нинішній мер силою та погрозами змусив написати молоду жінку розписку, що нібито вона позичила у жінки Качура 2600 гривень й зобов’язується повернути до кінця місяця. На очах своєї маленької дочки Наталія отримали чимало стусанів від Качура й на три тижні потрапила у лікарню. І хоча цю справу Качуру у 2007 році вдалося закрити, Жінка та її дитина досі згадують із острахом.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур? - фото 6

колишня офіціантка Наталя Кречик досі не може забути побої від Качура

 

За свідченням працівників правоохоронних органів, та кримінальна справа була не єдиною проти Качура, адже його поведінка серед оточуючих відрізнялась гонором та зухвалістю.


Качуром займеться Генпрокуратура?

Тодішнє кримінальне минуле якось осторонь пройшло під час виборчої кампанії 2006 році і не завадило Віктору Качуру отримати на них перемогу. Тим більше, що про це жодним чином не згадувалось ані в автобіографії кандидата в мери, ані серед агітаторів.

Проте нинішній епізод навряд чи омине політичне майбутнє мера Немирова. І хоча він ще не засуджений за звинуваченням у хабарництві, йому, скоріше за все, не дадуть можливості знову балотуватися на посаду мера. Хоча й закон не забороняє йому, перебуваючи під арештом, приймати участь у виборах. Адже вести передвиборчу кампанію та агітувати із-за грат вкрай важко.

Кому «перейшов дорогу» мер Немирова Качур? - фото 7

передача грошей відбувалась у кабінеті міського голови Немирова

 

У суботу Ленінський районний суд вже продовжив Качуру термін арешту на 2 місяці, а на поточному тижні, за словами правоохоронців його, напевно переведуть із вінницького СІЗО до Києва, адже таку резонансну справу, скоріше за все забере на розслідування Генеральна прокуратура. Але у будь якому випадку розв’язка у цій історії навряд чи наступить швидко.

 

Нагадаємо, що 24 червня співробітники міліції затримали мера Немирова Віктора Качура за підозрою в отриманні 1,85 млн. гривень хабара.

 

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info

 


0
0