21 квіт. 2020 12:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

309

0

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня

З 1 травня у громадському транспорті Вінниці відбудуться зміни, що стосуються оплати проїзду. Трамваї, тролейбуси та автобуси переходять на безготівковий розрахунок.


Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня

З 1 травня у громадському транспорті Вінниці відбудуться зміни, що стосуються оплати проїзду. Трамваї, тролейбуси та автобуси переходять на безготівковий розрахунок. Це означає, що у салонах більше не працюватимуть кондуктори, під час карантину водії також не продаватимуть квиточків. (Однак, коли обмеження через поширення коронавірусу знімуть, водії ще деякий час прийматиму оплату).

Розрахуватися за проїзд може буде: за допомогою СМС та QR-коду, муніципальною карткою вінничанина, пільговою карткою, безконтактною банківською карткою і технологіями NFC.

Варто зазначити, що через запровадження карантину у маршрутних таксі не встигли встановити валідатори, тому поки що зміни стосуватимуться тільки трамваїв, тролейбусів і автобусів.

21 квітня очільниця комунального підприємства «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна під час брифінгу розповіла про особливості впровадження безготівкової оплати проїзду з 1 травня у громадському транспорті.

Чому прийнято таке рішення?

Посадовиця зазначила, що сьогодні у транспорті вже немає кондукторів. Водії приймають оплату за проїзд: «Це вимога часу. Всі, хто знаходяться у транспорті, перебувають в зоні ризику, а особливо – кондуктори. Тому, розуміючи всі ці загрози, з 1 травня ми плануємо запустити виключно безготівкові методи оплати проїзду: розрахунок муніципальною картою вінничанина, облік пільговими картками, розрахунок банківською безконтактною карткою, яка має спеціальну позначку, і технологіями NFC. Оплата СМС та QR-кодом залишається».

У громадському транспорті розмістять спеціальні пам’ятки з усією інформацією, що стосується муніципальних карток.

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня

Де придбати картку?

Її можливо замовити на сайті https://et.vn.ua/ для учнів школярів та інших мешканців, які в майбутньому захочуть користуватися муніципальними сервісами.

Хто не хоче залишати будь-яку інформацію про себе, вже може придбати картку в торговій мережі. На сайті «Вінницякартсервіс» в розділі «Обслуговування» вказано адреси агентських мереж.

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня - фото 2

Адресна доставка

Велика кількість пільгових категорій населення подали заявки, але не встигли отримати картки через карантин. Теж саме стосується і громадян, які здійснили оформлення через сайт. Сьогодні підприємство доставляє картки додому.

«Не потрібно до нас звертатися пільговим категоріям громадян, ми здійснюємо адресну доставку. Всі, хто був зареєстрований, отримають картки. Якщо вас немає вдома, будь ласка, ми вам зателефонуємо та доставимо картку у зручний для вас час. Коли карантин завершиться, Центр відновить свою діяльність.Для тих, хто оформив карту на сайті, ми також будемо розносити картки по домівках. Кожному зателефонуємо і призначимо зручний для вас час», - пояснила пані Катерина.

Як поповнювати картки?

У перший раз картки потрібно поповнювати в торговій мережі, всі інші рази можливо здійснювати поповнення на сайті https://et.vn.ua/ або через автомати самообслуговування, які вже працюють у Вінниці.

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня - фото 3

Проїзні

«Сьогодні ми звикли до паперових проїзних на два чи три види транспорту, які мають вартість 340 і 500 гривень відповідно. Все залишається, як є», - зазначає Катерина Бабіна.

Перший варіант – ви можете поповнити картку на довільну суму коштів та розраховуватися у трамваї, тролейбусі – 4 гривні, в автобусі – 5 гривень. Ці кошти завжди зберігаються на картці. Ви можете додатково оплатити за 4 пасажирів та багаж. Всі поїздки, які здійснюються за допомогою муніципальної картки вінничанина, мають можливість пересадки протягом перших 30 хвилин. Це означає, що ви можете сісти в транспорт, завалідувати картку, проїхати три зупинки, а потім пересісти в інший транспорт і не платити за проїзд.

Другий варіант. Проїзний на два види транспорту буде розповсюджуватися на всі види транспорту – трамвай, тролейбус, автобус, та мати 130 поїздок з можливістю пересадки. Термін дії проїзного – на наступні 30 днів з моменту придбання.

Третій варіант – це безлімітний проїзний. Він не має жодних обмежень у кількості поїздок і також діє наступні 30 днів з моменту його придбання. Після завершення 30 днів, проїзні будуть анульовані і чекатимуть нового поповнення.

Про маршрутки і електронні табло

«Ми обов’язково встановимо систему у приватних перевізників. Але справа в тому, що тендер виграла компанія «Мікроелектроніка» з Чехії, у них сьогодні теж карантин. Тому фізичні роботи по встановлення валідаторів у маршрутках та встановлення табло на зупинках громадського транспорту сьогодні призупинено», - розповіла директорка КП «Вінницякартсервіс».

Банківські картки

Посадовиця запевняє, що сьогодні усунули майже всі проблеми, які виникали під час розрахунку за проїзд за допомогою безконтактних банківських карток.

«На перших етапах дійсно виникала така ситуація, коли після систематичної оплати банківською карткою у транспорті, банк блокував картку. Ми вже усунули ці недоліки. Провели перемовини з банківськими установами. У нас залишилося тільки два банки – «Альфабанк» та «Монобанк». Найближчим часом по них також буде результат.

Система працює навіть без Інтернету, тому були такі випадки, коли платежі проходили пізніше. Зараз ми провели перемовини з постачальником Інтернету. Звичайно, якщо картка була заблокована або на ній від’ємний чи відсутній баланс, валідатор писатиме «Картка заблокована через борг», - продовжує спікерка.

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня - фото 4

Про пільговиків

КП «Вінницякартсервіс» веде перемовини із сусідніми громадами щодо вирішення питання проїзду пільгових категорій громадян. Детальну інформацію обіцяють оприлюднити після завершення карантину.

Кондукторів вже немає

У «Вінницькій транспортній компанії» тривалий час не вистачало кондукторів, тому оплату здійснювали у водіїв. Деякі кондуктори стануть контролерами.

«Контрольна служба буде збільшена працюватиме в ефективному режимі. Щодня у кожного контролера є вимога провести контроль не менше 35 одиниць транспорту. У них є спеціальні пристрої, до яких прикладається картка та висвічується інформація про оплату проїзду», - додає пані Катерина.

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня - фото 5

Щодо гостей і туристів

Люди, які приїжджатимуть до Вінниці і матимуть необхідність користуватися громадським транспортом, зможуть купити картку в кіоску або здійснювати оплату за допомогою СМС, QR-коду, безконтактною банківською карткою і технологіями NFC.

«Наразі карантин, але згодом у кожному транспортному вузлі будуть розміщені кіоски, де люди зможуть придбати картку та використовувати її у транспорті. Завжди залишається можливість оплатити банківськими картками та технологіями NFC. Картку потрібно купувати раз на 5 років», - пояснила Катерина Бабіна.

Кондукторів уже немає, оплата готівкою скасовується. Як будуть розраховуватися за проїзд у Вінниці після 1 травня - фото 6

Нагадаємо, що 2 грудня у Вінниці запустили систему безготівкової оплати за проїзд у громадському транспорті.

Читайте також: Де у Вінниці можна купити картку для оплати проїзду в трамваях? Адреси кіосків.

Вінниця.info