4 листоп. 2016 12:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

169

0

Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії

Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії

 Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії


Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії

 4 листопада у Вінниці стартувала конференція «Захід зустрічає Схід: педіатрична практика в системі громадського здоров’я», організатором якої виступила «Українська академія педіатрії». В залі Військово-медичного центру зібралися понад 350 осіб з 9 областей, щоб обговорити нагальні проблеми дитячого лікування і поділитися сучасними методами роботи з крихітними пацієнтами.

Серед присутніх був і відомий доктор Євген Комаровський. Під час спілкування з журналістами він наголосив, що систему охорони здоров’я треба кардинально змінювати, забуваючи радянські стандарти.

«У нас думка бабці завжди набагато актуальніша за думку лікаря. Тому, якщо лікар чогось не призначив, а сказав не годувати, давати багато води і гуляти, то це садист, який хоче вбити дитину. А якщо він назначив 25 ліків, при чому 4 уколи – це хороших, правильний спеціаліст.

На жаль, батьки не розуміють, укол в попу дитини в 21 столітті – це злочин, що у 90% дитину насправді не треба було госпіталізувати. Але тоді куди подіти сотні написаних дисертацій на тему необхідності великої кількості ліків, куди подіти всі методи фізіотерапії, санаторії? 70% ліків, які ви купуєте – це «фуфломіцини», - наголосив Комаровський.

За його ловами, зміни мають розпочатися «зверху», інакше країну чекають катастрофічні проблеми.

«От реально Україна на порозі епідемії інфекційних захворювань, бо рівень вакцинації просто катастрофічний.

Треба, щоб прийшла до влади в медицині людина, яка розуміє різницю між цивілізованою і «совковою» медициною, по якій ми з вами живемо. Але ця людина нічого самостійно зробити не зможе. В наших реаліях найрозумніший міністр не зробить нічого, якщо разом з ним не стане три особи – міністр МВС, прем’єр-міністр і Президент. Інакше – його просто з’їдять», - впевнений доктор.

Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії

На відкриття конференції завітала також і очільниця МОЗ України Уляна Супрун. Чиновниця пережала вітання від прем’єр міністра і зазначила, що сьогодні педіатрія є одним з основних завдань для міністерства.

«Хочу вас запевнити, що зараз відбувається реформа системи охорони здоров’я і першим кроком є підсилення первинної ланки, а саме – педіатрії. Я знаю, що були помилки, які зробити в минулому. Пробували всіх загнати у сімейних лікарів, не було розуміння, що педіатрія є дуже специфічна і потрібна спеціальність, а діти відрізняються від дорослих.

Хочу запевнити, що ми зараз в міністерстві охорони здоров’я підтримуємо педіатрію як спеціальність і ми її додали до програми освіти і науки, бо чомусь її там не виявилося», - сказала посадовець.

Сьогодні Уляна Супрун також матиме зустріч із студентами Вінницького медичного університету імені Пирогова.

Про необхідність змін наголосив і закордонний гість з Литви, член «Академії європейської педіатрії» Арунас Валіуліс.

«Головний мій меседж, з яким я приїхав на конференцію, - так жити далі не можна. Треба робити реформи, бо в ми в Європі підтримуємо, як тільки можемо, але ми чекаємо і на зміни в галузі охорони вашої країни.

Я зустрічався з вашим колишнім міністром Квіташвілі десь за місяць до його відставки. Я ще тоді говорив, що реформ, на жаль, немає. Є різні причини: йде війна, не вистачає фінансів, але навіть в цих умовах треба «будувати рейси», приймати правильні закони. Будете фінансувати, коли будуть гроші.

Ми чекаємо реформ», - заявив Арунас Валіуліс.

Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії - фото 2

Конференція «Захід зустрічає Схід: педіатрична практика в системі громадського здоров’я» триватиме до 18 години. Під час заходу виступлять провідні фахівці з 9 регіонів країни. 

Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії - фото 3

Конференція дитячих лікарів у Вінниці: доктор Комаровський і міністр МОЗ про «совкову» ситуацію в педіатрії - фото 4

Вінниця.info