25 жовт. 2021 15:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

96

0

Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко

Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко

Людей просять вакцинуватись проти коронавірусу, щоб уникнути важких ускладнень


Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко

Пацієнти, які перебувають в «ковідних» лікарнях Вінниччини, мають інший перебіг хвороби, ніж пацієнти, яких госпіталізували пів року тому. Зараз набагато швидший розвиток захворювання. Людей просять вакцинуватись проти коронавірусу, щоб уникнути важких ускладнень.

Про це в коментарі повідомив головний лікар Центру інфекційних хвороб Ігор Матковський.

«Сьогоднішній коронавірус це зовсім інакше захворювання, ніж було пів року тому. Зараз набагато швидший розвиток захворювання. Вранці могло бути все нормально, і сатурація, і самопочуття, а ввечері людина вже може знаходитись в палаті інтенсивної терапії. Як ми називаємо «обвал сатурації», «обвал показників». На жаль, миттєво розвиваються і залучаються в процес велика кількість площ легень. Тобто, немає поступового розвитку хвороби, як було при інших збудниках, при штамах, які передували штаму Дельта. Зраз коронавірус показує зовсім іншу клінічну картину. Тому, коли до нас поступають люди на 7-8-10-11 день захворювання, вони мають дуже високий ризик потрапити в палату інтенсивної терапії», - повідомив Ігор Матковський.

Також він зазначив, що переважна більшість пацієнтів, які потрапляють до лікарні, не вакциновані проти коронавірусу.

«Коли спілкуючись з ними (пацієнтами – ред.) я запитую, чи говорив з вами про вакцинацію сімейний лікар? Кажуть: «да, говорив». Питаю, чому не щеплюєтесь? Відповідають: «не хочу».

Рік тому, коли не було можливості робити щеплення, не було вакцини в країні, це одна історія, але коли сьогодні в країні є достатня кількість вакцини, а люди просто не хочуть робити щеплення, це зовсім інше.

Вакцинація не є головним запобіжником захворіти, але вона є суттєвим запобіжником того щоб запобігти розвитку важкого і вкрай важкого перебігу і набагато менше шансів померти від коронавірусу. В десятки разів», - каже Ігор Матковський.

Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко

Як раніше повідомляла Вінниця.info, на минулому тижні з 41-го зразка, який направили у вірусологічну референс-лабораторію ЦГГ МОЗ України, у 40 випадках виявлено мутований штам Дельта. Медики, які займаються реабілітацією постковідних пацієнтів теж повідомляли, що ускладнень більше і частіше реабілітологам доводиться працювати з вінничанами молодого і середнього віку.

Нагадаємо, у Вінниці протягом цього тижня працюють шість пунктів масової вакцинації та п’ять пунктів щеплень. Адреси та графік роботи ТУТ.

Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко  - фото 2

Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко  - фото 3

Коронавірус стає агресивнішим. У вінничан зі штамом Дельта хвороба розвивається швидко  - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info