20 берез. 2020 11:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Здоров‎’‎я
0

269

0

Коронавірус зберігається у повітрі 3 години, на поверхнях – довше – вінницька професорка розповіла про механізм передачі COVID-19

Коронавірус зберігається у повітрі 3 години, на поверхнях – довше – вінницька професорка розповіла про механізм передачі COVID-19

Коронавірус може зберігатися протягом певного часу на різних поверхнях, а також – у повітрі.


Коронавірус зберігається у повітрі 3 години, на поверхнях – довше – вінницька професорка розповіла про механізм передачі COVID-19

Коронавірус може зберігатися протягом певного часу на різних поверхнях, а також – у повітрі. Про це розповіла під час зустрічі з головою ОДА вінницька професорка-інфекціоністка Лариса Мороз. За її словами, COVID-19 належить до сімейства вірусів, про які вже відомо 30-40 років, однак він дещо змінився, мутував.

«Основні доказані зараз механізми його передачі – це повітряно-крапельний та повітряно-пиловий. На будь-яких поверхнях він може існувати 72 години. При чому, вірус довше зберігається на пластику та «нержавійці», ніж на міді та інших кольорових металах. Крім того, у повітрі він може зберігатися протягом трьох годин», - наголошує професорка.

Тому сьогодні фахівці вважають, що контакт ближче одного метра до інфікованої людини протягом 15 хвилин дає практично 80%-90% ймовірності захворіти на COVID-19.

«Самоізоляція та обмежувальні заходи дуже гарні з профілактичної точки зору. Такі серйозні жорсткі заходи, які були запропоновані у деяких азіатських країнах, Сінгапур, Тайвань і Гонконг, дали дуже гарні результати. Не зважаючи на те, що вони територіально близько до епіцентру пандемії, Китаю, кількість випадків була малою. У Тайвані 76 осіб і поодинокі летальні випадки в осіб похилого віку – це на 23 мільйона населення», - продовжує Лариса Мороз.

Коронавірус зберігається у повітрі 3 години, на поверхнях – довше – вінницька професорка розповіла про механізм передачі COVID-19

Професор, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Вінницького медуніверситету Юрій Мостовий зазначив, що у людей із сильним імунітетом коронавірус переноситься в легкій формі і протікає як ГРВІ. Однак, коли вірус потрапляє в організм і спускається нижче, він вбиває людину.

«Він (вірус- ред.) тропний до слизистої дихальної системи. Він може опуститись на рівень гортані, трахеї, тоді виникає сухий кашель і симптоми бронхіту. Сама велика проблема – коли вірус досягає нижніх дихальних шляхів і шляхом ряду перетворень, відбувається те, що руйнується речовина, яка підтримує легені «в повітряному» стані. Наступає дихальна недостатність. Слідуючий етап, який йде паралельно – «цитокінова буря», коли викидається велика кількість активних речовин і відбувається ураження дихальної системи і серцевої системи. Таких пацієнтів багато і смертність досить висока. Тому єдиним адекватним лікуванням є правильно проведена респіраторна підтримка», -каже професор.

Він переконаний, що найбільша проблема – це особи похилого віку.

«Особи похилого віку мають рецептори, до яких приєднується вірус. Саме тому вони схильні до захворювання. Тому їм потрібно дотримуватись самоізоляції.

Особи похилого віку також мають низку супутніх захворювань, які знижують їх імунітет і захисні сили. Тому в цей період їм дуже важливо приймати те планове лікування, яке їм призначили медики. Це, в першу чергу, стосується пацієнтів з артеріальною гіпертензією, ішемічною хворобою серця, бронхіальною астмою», - пояснює Юрій Мостовий.

Нагадаємо, що професор Вінницького медуніверситету закликав матусь не збиратись компаніями під час прогулянок.

Відомо, що станом на 10.00 годину 20 березня в Україні 26 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Три з них - летальні. У Вінницькій області досліджено 11 зразків матеріалів, які відібрали в людей з підозрою на коронавірус. У 8 випадках вірус не виявлено, підозру на COVID-19 знято. Три зразки ще тестують. На Вінниччині не має жодного лабораторно підтверджено випадку захворювання на коронавірус.

У Вінниці діє режим карантину. До містян звертаються через систему оповіщення, закликаючи їх не виходити на вулицю без серйозної потреби.

Під час карантину, у громадському транспорті має їздити не більше 10 пасажирів у салоні. В перший день карантину вінничани правил не дотримувались.

Вінниця.info