9 листоп. 2017 14:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

46

0

Коровій про медицину вторинного рівня в районах: все звелось до заробляння грошей

Коровій про медицину вторинного рівня в районах: все звелось до заробляння грошей

 Голова Вінницької облдержадміністрації розповів чому медична реформа зараз необхідна і що чекати


Коровій про медицину вторинного рівня в районах: все звелось до заробляння грошей

 Найбільші проблеми з якістю надання медичних послуг в районах – в лікарнях вторинного рівня. Тому медична реформа, яка зокрема, передбачає поділ на госпітальні округи, вкрай необхідна. Це дозволить повністю забезпечити вторинний рівень необхідним медичним обладнанням і системами комунікацій з обласними закладами, щоб надавати якісну медичну допомогу.

Про це під час візиту до Вінницького обласного онкологічного диспансеру 9 листопада розповів голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«В 1987 році, працювала так звана сан авіація. Тоді були задіяні 4 лікаря, які надавали допомогу на районному рівні. Надано допомогу більше 400 громадянам. В 2017 році – задіяні більше 400 лікарів обласного рівня і надано майже 2 тисячі консультацій на районному рівні. Це говорить про те, що протягом багатьох років відбувалось «викривлення» розвитку системи охорони здоров’я і це призвело до того, що в нас втрачена система надання медичної допомоги на вторинному рівні (в центральних районних лікарнях – ред.). Значну частину навантаження беруть на себе лікарні третього рівня», - говорить В. Коровій.

За словами керівника області ситуація, яка є на вторинному рівні неприпустима, потрібно змінювати підходи та підвищувати якість надання послуг.

«Те що ми чуємо про медичну реформу і про так звані медичні округи, це політизація процесу від нерозуміння ситуації та глибини проблематики яка є. Сьогодні, нажаль, вторинний рівень не надає якісних медичних послуг громадянам. Більш того, все звелось до заробляння грошей по окремих вузькоспеціалізованих напрямках, таких як пологи, не складні хірургічні втручання, де легко можна заробити гроші неофіційно, зрозуміло.

Коли говоримо про формування госпітальних округів, мова йде про те щоб на регіональному рівні створити спеціалізовані лікарні інтенсивного типу, які б надавали якісну медичну допомогу. Про це потрібно думати. Натомість закидають тему, що хтось щось буде закривати. Ніхто нічого не буде закривати. Окрім того, повинна формуватись приватна медицина, яка буде створювати конкуренцію на ринку надання послуг», - переконаний голова облдержадміністрації.

Валерій Вікторович відзначив основні зміни в реформуванні медицини та періоди їх впровадження.

«З 2018 року на первинній ланці сімейним лікарям буде платити національна служба охорони здоров’я, а не з бюджету. З 1 січня 2019 року другий рівень лікарень будуть перетворені в некомерційні підприємства і фінансуватимуться за принципом «гроші ходять за пацієнтом». З 1 січня 2020 року всі обласні заклади також перейдуть на цю систему. Будуть затверджені умови, стандарти і тарифи. Лікарні будуть надавати медичні послуги так як це робиться кругом в світі. Протягом двох років ми повинні зробити все для того, щоб надавали якісні послуги. Не будуть надавати їх тут (місцевих комунальних лікарнях – ред.), люди будуть йти або в приватні клініки або будуть їхати в інші області», - зазначив В. Коровій.

Вінниця.info