28 лют. 2021 09:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

91

0

Корвет «Вінниця» перетворять на перший в Україні корабель-музей

Корвет «Вінниця» перетворять на перший в Україні корабель-музей

Розмістять корабель в Миколаєві.


Корвет «Вінниця» перетворять на перший в Україні корабель-музей

Міністр оборони України Андрій Таран ухвалив рішення перетворити навчальний корабель Військово-Морських Сил ЗС України «Вінниця» на музей. Корабель планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва. Він стане першим кораблем-музеєм в Україні

Про це інформують на сайті Міністерства оборони України.

Як розповів очільник міністерства, зараз опрацьовується питання передачі корвета як музейного предмету до філії Національного військово-історичного музею України — Центрального військово-морського музею. Корабель, збудований 45 років тому, у форматі державно-приватного партнерства планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва.

«Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді. Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним із осередків туризму міста-корабелів», — каже Андрій Таран.

В міністерстві переконані ‒ таким чином буде збережено для історії одного з останніх представників корветів проекту «1124», як зразка кораблебудування 70-х років минулого століття.

Як зазначають в повідомленні, у світі існує кілька сотень кораблів-музеїв, на яких розміщена експозиція, присвячена історії, екіпажу та подіям судна. Найвідоміші із них: вітрильний лінійний корабель «Вікторі» у британському Портсмуті чи американський лінійний корабель «Айова» в Лос-Анжелесі. В Україні своя історія військових кораблів. Корвет «Вінниця» стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини.

Довідково.

Корвет «Вінниця» — багатоцільовий корабель прибережної дії. Спущений на воду у 1976 році. Виконував завдання в акваторії Чорного моря. У складі ВМС ЗС України брав участь у багатьох багатонаціональних навчаннях.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото ‒ з сайту Міністерства оборони