28 січ. 2021 11:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

121

0

Корисні поради для дачників та фермерів від Профіль М

Корисні поради для дачників та фермерів від Профіль М

Сьогодні в нашій рубриці «Корисні поради для дачників та фермерів»


Корисні поради для дачників та фермерів від Профіль М

Сьогодні в нашій рубриці «Корисні поради для дачників та фермерів» доволі актуальна тема: Підготовка ґрунту для розсади. Сезон посіву насіння на розсаду не за горами. Тому поради від нашого експерта щодо підготовки ґрунту для розсади обов'язково стануть у нагоді.

Нагадаємо, що дану рубрику веде наш фахівець з агрономії Олеся Лебединець. Вона розкриває важливі теми щодо вирощування та догляду за сільськогосподарськими рослинами у відкритому та закритому ґрунті.

Впевнена, що городники дуже організовані люди, які звикли довгостроково планувати і дехто вже приготував ґрунто-суміш для майбутньої розсади овочів та квітів. А хто тільки думає над цим питанням, хочу поділитися своїм досвідом як отримати якісний, поживний ґрунт самостійно.

На сьогоднішній день можна придбати готову ґрунто-суміш з добривами, але якщо ви не прихильник готових субстратів і надаєте перевагу самостійному приготуванню ґрунто-сумішей для своїх рослин опишемо основні рекомендації. Нічого складного і надзвичайного не знадобиться!

Основне наше завдання отримати в результаті пухку, поживну, вологоємку суміш ґрунту, при цьому вона має бути безпечною для рослин із врахуванням їх потреб. Гарним вважається такий ґрунт, в якому присутні органічні та неорганічні компоненти.

До органічних відносяться:

  • дернова земля
  • лісова земля
  • перегній (сухий, розсипчастий бажано 3-4-х річний)
  • компост
  • торф
  • деревний попіл
  • кокосовий субстрат.

До неорганічних такі компоненти як:

  • річковий пісок
  • перліт (екологічно чистий матеріал, що має нейтральний PH і не утримує важких металів)
  • вермикуліт (пористий, екологічно чистий матеріал, містить невелику кількість калію, кальцію, магнію).

Всі органічні компоненти і пісок обов’язково перед змішуванням просіваємо! Якщо в наявності немає всіх компонентів - це не страшно. Отримати чудовий субстрат можна поєднавши лісову землю і перегній в рівних пропорціях 1:1. Якщо в складі перегною ви бачите мало рослинних решток і перегній видається «гливким», для пухкості добавити кокосові волокна 1:2, а для кращої аерації ґрунту та вологоємкості - вермикуліт та перліт 1:10 і домішуємо невеличку частину попелу.

Або якщо ми маємо дернову землю та компост - тоді теж можна працювати в таких співвідношеннях. Я «колотила» різні суміші і на них розсада прекрасно росла і розвивалась навіть без підживлень. Оскільки розсаді на той короткий період, який вона знаходиться у ящиках чи стаканах з цією сумішшю цілком достатньо поживних речовин для росту та розвитку.

Обов’язковою умовою є знезараження ґрунту від грибкових інфекцій. Зразу скажу, що особисто я виключаю всі варіанти при яких вбивається вся корисна мікрофлора, коли від таких методів як прожарювання, пропарювання, проморожування, проливання марганцівкою та таке інше, гинуть і шкідливі, і з ними і корисні бактерії, ґрунт робиться стерильним, втрачає свою структуру - то цей метод не для мене.

Найгуманніший та найрозумніший спосіб знезаразити нашу ґрунто-суміш - це заселити її войовничими бактеріями чи грибами, які будуть знищувати шкідливих.

А саме пролити ґрунт Фітоспоріном або Триходерміном, бажано за днів 10 до посіву насіння, і залишити лотки в теплому місці, для того, щоб бактерії ожили і почали діяти. А ще поділюся одним, перевіреним методом, яким користуюсь відтоді як мене навчила моя бабуся, це настій цибулевого лушпиння. Ним можна поливати ґрунт після посіву насіння.

Жменю лушпиння залити 1л кип’ятку і настояти добу. Використати за один раз. Відвар цибулиння дуже гарно впливає на ґрунт, вбиваючи в ньому грибки, при цьому віддаючи рослинам цілий комплекс мікро і макро-добрив. Навіть простий полив ґрунту таким розчином перед висівом насіння або садінням розсади дезінфікує ґрунт і знищує патогенні мікроорганізми. Не використовуйте лушпиння з гнилої чи надгнившої цибулі. Зазвичай я його заготовляю при сортуванні цибулі після збору урожаю та просушування.

Такі прості, але водночас важливі поради допоможуть Вам виростити натуральні та корисні овочі для своєї родини. Залишились питання, ми з радістю відповімо. З нами можна зв’язатися:

Корисні поради для дачників та фермерів від Профіль М

Корисні поради для дачників та фермерів від Профіль М - фото 2

Корисні поради для дачників та фермерів від Профіль М - фото 3