20 черв. 2019 13:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

231

0

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото

Маршрут подорожі: Вінниця – Тиврів – Сутиски – Селище – Іванів – Корделівка – Стрижавка.


Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото

20 червня працівниками Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької облдержадміністрації проведено шосте виїзне обстеження об’єктів туристичної інфраструктури Калинівського та Тиврівського районів: Палац Ярошинських, Костел святого Архангела Михаїла у Тиврові, Садибу Гейдена, руїни Черленківського замку, Палацово-замковий комплекс Холоневських, Костел Непорочного Зачаття Діви Марії, Винний дім Гігінеішвілі та ставку Гітлера «Вервольф». Маршрут подорожі: Вінниця – Тиврів – Сутиски – Селище – Іванів – Корделівка – Стрижавка.

Про це йдеться в повідомленні департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Палац Ярошинських у Тиврові.

Свого часу один з найбільших палаців Поділля, був побудований на початку XVIIІ ст. Довжина садиби перевищує 150 метрів. Двоповерхове приміщення побудоване в класичному стилі. Біля парадного входу зі сторони Південного Бугу розміщувались фонтани, бесідки та місце для оркестру. Навколо маєтку облаштовано великий ландшафтний парк з річкою, що впадає в р. Буг. Садиба Ярошинських перебуває на державному обліку як пам'ятка архітектури та місцебудування місцевого значення. Нині тут розташовується Тиврівський ліцей-інтернат поглибленої підготовки в галузі науки.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото

Домініканський костел у Тиврові

Це Костел святого Архангела Михаїла, старовинний католицький чернечий комплекс, який був заснований наприкінці 18 століття. Він має значні розміри, утворюючи ціле господарство, з внутрішнім двором, довколишнім садом і занедбаним фонтаном, що колись слугував окрасою затишних стін монастиря. Нині костельно-монастирський комплекс активно облаштовується та ремонтується, там проводять цікаві інтерактивні екскурсії не лише для прихожан, а й для усіх охочих.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 2

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 3

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 4

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 5

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 6

Садиба Гейдена в Сутисках

Садиба розташована на узбережжі річки Південний Буг неподалік селища Сутиски. Вона має статус пам’ятки архітектури місцевого значення, збудована в другій половині XIX століття. Дмитро Гейден був відставним полковником і мав графські корені роду Хейден. Гейден в 1900 році заснував пивоварню, яка славилася своїм пивом далеко за межами країни. Спершу тут були панський будинок, господарські прибудови, флігелі, в’їзні ворота з будиночком чергового, а навколо будинку створено ландшафтний парк. Будинок і всі його прибудови створені в стилі неоготики.

Сам будинок до нашого часу не зберігся. У парку можна побачити деякі господарські споруди і в’їзні ворота майже в первозданному вигляді. Особливий інтерес викликає триповерхова дозорна башта. Вона розмістилася просто на обриві гранітної скелі. До вежі прибудовано флігель, в якому наразі знаходиться їдальня. На території садиби в наш час розміщено школу-інтернат.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 7

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 8

Черленківський замок в Селищі

Фортеця існувала в XVI-XVIII століттях, розташована поруч з селом Селище, Тиврівського району. Кам’яний замок збудував у середині XVII століття хтось із шляхтичів Черленковських – власників містечка. Пам'ятка архітектури і містобудування місцевого значення, яка включена до відповідного Реєстру пам'яток історії та культури Вінницької області. Від замку залишилися руїни двох веж, які розташовані на високій терасі. Збереглися і залишки замкових фундаментів, а також підземні ходи із скарбами, які, за переказами, вели аж до Вінниці.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 9

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 10

Палац-замок Холоневського

В 16 столітті був справжньою фортифікаційною спорудою, добре укріпленою та оточеною глибоким ровом з водою. Зараз у ньому з 1963 року розташована школа-інтернат закритого типу. У будинку є старі інтер'єри, які дійшли до наших днів: Колонний зал з туковими колонами, Мармурова зала зі стінами, обробленими під білий мармур, ліпні розетки на стелях.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 11

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 12

Костел Непорочного Зачаття Діви Марії в Іванові

Будівля 17 століття, до якого примикає монастир св. Бернардинів, заснувала дружина Адама Саломея 1780 року. Головний вхід костелу прикрашають колони коринфського ордена і барокові вази.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 13

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 14

Винний дім

Приватне підприємство «Винний дім Володимира Гігінеішвілі» – це справжній сучасний винзавод, запущений в 2013 році в Корделівці Калинівського району. Вино у Корделівці виготовляють із винограду, який виріс на Одещині, та доставляють в Калинівський район у рефрижераторах. В планах власника – вирощувати власний виноград на півдні Вінницької області та організовувати у м. Вінниця дегустації для гурманів в спеціалізованих винних магазинах. Девіз Винного дому Гігінеішвілі – «Менше, зате краще!».

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 15

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 16

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 17

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 18

Ставка Гітлера «Вервольф»

Розміщувалася за 8 км на північ від м. Вінниця біля смт. Стрижавка, на території тодішньої генеральної округи Житомира. Вона призначалася для керування військовими діями на Східному фронті, а деякі дослідники припускають, що навіть і для подальших бойових дій у напрямку Ірану та Індії. «Вервольф» фактично була зменшеною копією головної ставки Гітлера «Вольфсшанце» (нім. Вовче лігво) у Східній Пруссії (нині територія Польщі) і складалася з 13 секторів, які в свою чергу утворювали 2 зони: центральну та загальну. Центральна зона, до якої увійшли 6-й, частково 7-й та 8-й сектори, була огороджена глибоким ровом, металевою сіткою заввишки 2,5 м з п'ятьма рядами колючого дроту. На її території розміщувалися будинок фюрера з бомбосховищем, бункер для офіцерів, приміщення служби безпеки, будинки та їдальня для високопосадовців, генералів, керівників збройних сил, персональних ад'ютантів, секретарок, преси, прислуги; лазня і перукарня, телефонна станція, спортивна зала, готель, казино, басейн. У загальній частині Ставки розмістилися складські приміщення, житлові будинки та ще одна їдальня.

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 19

Костели, замки, палаци та винний дім. Маршрути для подорожі Вінниччиною. Фото  - фото 20

Дані об’єкти порекомендують включити до нових маршрутів туристичним операторам.

Нагадаємо, Вiнниця.info писала де можна відпочити на природі і смачно поїсти в Гайсинському та Теплицькому районах. Та про туристичний маршрут: садиба М.Чихачова – палац Вітославських-Львових – кінно-спортивний-клуб «Вінниччина» – садиба «Катерина» та гідрологічний заказник «Ільківський став».

Вiнниця.info