26 жовт. 2018 13:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

105

0

Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію

Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію

 Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, проект викликав дискусію


Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію

 26 жовтня на сесію Вінницької міськради винесли питання про заходи захисту котів від жорстокого поводження, якими передбачено заборонити вилов безпритульних котів і визнати їх частиною екосистеми міста. Проект рішення викликав дискусію серед депутатів.

Першою слово мала представниця ГО «Соціальна перспектива» Руслана Кравченко.

«Просимо визнати котів частиною екосистеми міста Вінниці. Оскільки виконавчі органи влади не підготували проект рішення, так, як це зробили департаменти Київської міської ради, громадськими організаціями був поданий свій проект рішення.

Суть рішення – надати змогу котам нормально жити, не створювати перешкод. Надати їм доступ до підвальних приміщень…

…Прошу депутатів усвідомити всю важливість прийняття рішення, адже це питання життя та смерті», - сказала громадська активістка.

Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію

Депутат, головний лікар дитячої обласної лікарні Василь Паненко зауважив, що текст документу має юридичні неточності. Зокрема, якщо котів визнають мешканцями Вінниці, то потрібно буде вести статистику їх смертності і народжуваності.

«Дійсно важливе рішення. Я хотів би акцентувати на деяких юридичних проблемах. В додатку до даного рішення вказано, що коти мають бути повноправними жителями міста Вінниці. Хочу зауважити, що житель – це представник населення. Населення – це сукупність людей, які проживають на певній території. Якщо ми в такій редакції приймемо рішення, то нам потрібно буде обраховувавти і смертність, і народжуваність відповідно й на жителів, яких ми приймаємо до своєї громади (котів).

Я не вважаю, що з такими юридичними проблемами депутат може голосувати за дане рішення. Над ним потрібно ще попрацювати», - сказав Василь Васильович.

Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію - фото 2

Ганна Давиденко визнала, що документ дійсно має неточності, та їх можна усунути після доопрацювання профільними департаментами.

«Ми дійсно розглядали це питання на комісіях і я знаю, що громадська організація, яка ініціювала дане рішення, не є чиновниками і вони не можуть по-чиновницьки написати.

Пропоную доручити департаментам доопрацювати цей проект рішення і винести на наступну сесію. Підтримати так, щоб ми пишалися своїм містом, як завжди робимо», - наголосила вона.

Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію - фото 3

У свою чергу депутат Олександр Парвадов зауважив, що проект рішення у такому вигляді не можна приймати, бо документ має дуже багато орфографічних, стилістичних та інших помилок.

Міський голова Сергій Моргунов запропонував інтегрувати питання в ухвалену раніше програму регулювання чисельності безпритульних тварин.

«Ми вже приймали рішення щодо поводження з безпритульними тваринами. Мені здається, що просто потрібно це рішення інтегрувати в те положення. Тому що сьогодні ми говоримо про котів, завтра – про горобців, післязавтра – про щурів. І так далі. Думаю, що це питання необхідно вирішувати в комплексі.

Прийняти рішення - це одне, але виконавчий орган повинен виконувати його. В тому числі з використанням бюджетних коштів і відповідно людського ресурсу», - пояснив мер.

Коти не стали жителями Вінниці. Депутати не підтримали питання, яке викликало дискусію - фото 4

Руслана Кравченко впевнена, що погоджена два роки тому програма, не працює.

«Програма регулювання чисельності тварин, яка прийнята у 2016 році, зовсім не працює. Ні в пропаганді гуманного ставлення до тварин… Побудували тільки муніципальний притулок, в якому зараз тримають собак в неналежному стані (там біда). Мені не потрібно, щоб котів тримали у притулку, бо це буде ще одна живодерня. Ми просили тільки, щоб міський бюджет розрахував можливість для їх стерилізації.

Щоб люди могли прийти до муніципального притулку і безкоштовно простерилізувати там котів», - додала вінничанка.

Сергій Моргунов відповів, що він не проти цього і саме це, за його словами, значить інтеграція рішення у вже діючу програму.

Депутати міської ради не підтримали питання про визнання котів частиною екосистеми Вінниці, лише 6 обранців проголосували «За». Однак мер дав доручення своєму заступнику проконтролювати доопрацювання проекту, щоб у 2019 році можна було ухвалити комплексне рішення. 

Вiнниця.info