14 лип. 2020 15:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

547

0

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці

Редакція Вінниця.info підготувала матеріал про архітектурні об’єкти, які могли б прикрашати місто, але поки що стоять, закинуті та порожні, і поступово розсипаються.


«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці

З кожним роком архітектура Вінниці розвивається, а в місті де-не-де «виростають» новобудови. Менше щастить старовинній забудові. Далеко не всім старим будинкам судилося бути відреставрованими. Деякі і досі стоять закинутими в самому центрі міста, і їх подальша доля перебуває «у підвішеному стані». Деякі, як-то старовинний будинок межі XIX-XX століть за адресою Мури, 7, вже знесли, а територію виділили під житлову забудову.

Редакція Вінниця.info підготувала матеріал про архітектурні об’єкти, які могли б прикрашати місто, але поки що стоять, закинуті та порожні, і поступово розсипаються.

Садиба Львовичів на Соборній

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці

Одна з таких старовинних будівель знаходиться неподалік фонтану «Рошен» та Південного Бугу, навпроти Автомотовелофоторадіо музею. Фактично, за адресою Соборна, 9, розташовано комплекс з кількох будівель та прибудов, і всі вони поступово занепадають.

На початку минулого століття там знаходилася садиба, котра належала заможному сімейству Львовичів. Місцерозташування в самому центрі, неподалік Собору, в затишному закутку головної вулиці міста робило її положення вигідним для комерційних цілей.

Потрапити на територію можна без проблем з двох входів: як від самої Соборної, так і з бічної вулички. Чим активно користуються різні шукачі пригод, безхатьки та сумнівні культурні елементи. На другому поверсі, в тій його частині, що вціліла після пожежі, яка понищила дві будівлі комплексу, невідомий художник «вправлявся» в портретному зображенні Гітлера. Аби підкреслити схожість, яку не вдалося передати своєю «майстерністю», автор домалював характерні для СС дві блискавки.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 2

Також на одній з уцілілих полиць хтось залишив вишиту картинку гусака в розбитій рамочці.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 3

В залі, де відсутня підлога, своє сумнівне «послання» залишили місцеві прибічники праворадикальних поглядів.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 4

На першому поверсі, в приміщенні, яке колись могло слугувати кухнею або їдальнею, судячи з плитки, якою вимостили стіни, хтось по собі залишив зображення, визначення якого можна охарактеризувати на межі «моторошного» та «огидного».

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 5

Приміщення будівель знаходиться в аварійному стані. Дах місцями провалився. З підлоги другого поверху однієї з будівель почала проростати рослинність, а між обгорілими балками та перекладинами звили свої гнізда павуки.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 6

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 7

Третя будівля і взагалі знаходиться на межі знищення. Підвальне приміщення завалене сміттям, дах майже припинив своє існування, і лише залишки іржавої арматури «виють», розхитані поривами вітру. Атмосферу підкреслює каркання ворон, що розсілися в кронах беріз.

Примітною частиною комплексу є димар висотою не менше 10-ти метрів, який може стати чудовим місцем для скелелазів, оскільки вздовж нього до самої вершини вбудовано кріплення на рівномірній відстані.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 8

Інше примітне місце – підвал. Судячи зі старовинної кладки, це місце може бути частиною славнозвісних вінницьких підземель, мережа ходів яких досі, теоретично, існує під Вінницею. Ймовірно, що цей прохід навіть може виходити до Південного Бугу, оскільки внизу стоїть стійкий рівень води та віє річкою. Втім, без окремого дослідження поки що про це дізнатися неможливо – один коридор закінчується глухою стіною, а інший – повністю завалений землею та камінням.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 9

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 10

Варто зазначити, що в травні 2019-го року в міській раді надали орендаркам ділянки за адресою Соборна, 9, вихідні дані – містобудівні умови та обмеження на проектування будівлі готелю.

Як тоді розповіли Вінниця.info в департаменті архітектури, готель матиме 5 поверхів та 26 номерів. Заплановано також 17 паркомісць для автомобілів. Загальна площа земельної ділянки становить 819 квадратних метрів, площа забудови – 397 квадратних метрів.

З тих пір минуло понад рік, але слідів будь-яких робіт досі не спостерігається, а стара будівля та внутрішня територія перетворилися на суміш сміттєзвалища та громадської вбиральні. І це в самісінькому серці міста, де неподалік жваво рухаються трамваї та рукою подати до центрального хостелу, ретро-музею, Собору та костелу…

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 11

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 12

«Шоколадний будинок» на Симона Петлюри

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 13

Другою зупинкою стала будівля на Симона Петлюри, 24, відома вінничанам під назвою «Шоколадний будинок» через типовий світло-коричневий колір фасаду або «Пошта», адже на першому поверсі будівлі на початку минулого століття знаходилося поштове відділення. До цієї пам’ятки архітектури початку XX-го століття «притулився» житловий будинок, а навпроти не менш примітною стоїть будівля, де колись було приміщення Вінницького обласного радіо.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 14

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 15

На сьогодні потрапити до приміщення «Пошти» неможливо, якщо не вибивати двері чи не розпилювати залізні ґрати на вікнах. Або, принаймні, не «озброїтись» завчасно драбиною, щоб залізти через другий поверх. Вхід до підвалу закрили, а на двері – повісили замок. З протилежної сторони будівлі, біля парковки, «Пошту» огороджує паркан.

Поступово «Шоколадний будинок» заростає плющем, а деякі його частини самі собою невдовзі зруйнуються та відкриють прохід всередину.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 16

Сьогодні це місце облюбовало сімейство чорних котів (або це надзвичайно спритний один кіт, який позував журналісту Вінниця.info, то розлігшись на теплотрасі, то висовуючи писок з-за іржавих ґрат на вікнах).

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 17

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 18

У власність Вінниці будівля «Пошти» повернулася в 2015-му році. До цього приміщення було державною власністю.

Попри те, що наразі потрапити всередину приміщення неможливо, в 2016-му році журналісти Вінниця.info побували там та підготували окремий фоторепортаж.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 19

Архівне фото «Пошти»

В березні 2019-го року в міській раді вирішили «забезпечити передачу субвенції з бюджету Вінницької міської ОТГ обласному бюджету Вінницької області на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови за адресою м. Вінниця, вул. Симона Петлюри, 24». Визначили і необхідну суму – 8 800,00 грн.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 20

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 21

Будівля, яку ми втратили

Територію вже згаданого старовинного будинку за адресою вулиця Мури, 7, було заплановано виділити під житлову забудову ще у вересні 2017-го року. На сьогодні земельну ділянку огородили стрічкою, а від самої старовинної будівлі залишилася лише дальня стіна та фундамент.

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 22

Архівне фото будинку за адресою Мури, 7, з Google Maps

«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці - фото 23

Сучасний стан

Історична довідка

Як розповів журналісту Вінниця.info директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, будівля, розташована за адресою вулиця Соборна, 9 – це садиба, яка належала родині Львовичів, заможному сімейству на межі XIX-XX століть, котрі мали в місті чавуноливарний завод «Молот» (нині – Вінницький агрегатний завод).

Зареєстрована була будівля на ім’я Якова Львовича, брата Боруха Львовича, який через свій бізнес мав ще народне прізвисько «сталевий король». В будівлі було комерційне призначення. Серед документів фонду, який зберігся, немає конкретної інформації про форму функціонування будинку. Найімовірніше, це був магазин, який належав родині Львовичів.

В пізніші часи там була аптека та склади «Вінницяфармації».

На Симона Петлюри, 24, існувала поштова телеграфна контора міста Вінниці, яку розбудовували водночас з початком Першої світової війни, тобто в 1914-1915 роках.

Співвласниками будинку була міська дума та родина Ваксманів. На першому поверсі міська рада розмістила телеграф і поштове відділення, на другому – жили графи.

Після Другої світової війни в будівлі працював «Смерш» – одна з організацій тодішньої служби безпеки Радянського Союзу, що виявляла «ворогів народу». Відомо, що в 1944 році, коли місто зайняла радянська влада, в будинку проводили фільтраційні перевірки городян з приводу їх стосунків з фашистами.

Нагадаємо, як повідомив від час брифінгу 3-го липня міський голова Вінниці Сергій Моргунов, на 2021 рік у Вінниці запланували дослідження підземель.

Раніше ми публікували фоторепортаж старовинного прибуткового будинку Фігмана і Хасіна, навколо після кількох років нарешті знесли будівельні риштування і паркан.

Вінниця.info, автор - Богдан Будай

Більше фото - гортайте у слайдері

Більше фото
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці
«Котячий» будинок та намальований Гітлер: фоторепортаж закинутих будівель в центрі Вінниці