25 лют. 2020 13:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

127

0

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото

Програма дозволить надати доступні кредити на відкриття та розвитку власної справи


Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото

25 лютого у Вінниці презентували державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» для підтримки мікро- та малого бізнесу. Програма дозволить надати доступні кредити за зниженою ставкою на відкриття та розвитку власної справи.

За словами Прем’єр-міністра України, за 5 років цією програмою може скористуватися більше 50 тисяч підприємців мікро- і малого бізнесу на загальну суму 30 мільярдів гривень. На початку року Верховна Рада України підтримала урядовий законопроект. Це – гроші для програми кредитів для бізнесу. В бюджеті на 2020 запропоновано 2 мільярди гривень.

Впровадження Доступних кредитів буде здійснювати Фонд розвитку підприємництва через банки-партнери, які володіють технологіями та активно кредитують цільову групу програми – мікро- та малі підприємства. Діють три відсоткові ставки, які залежать від дати заснування бізнесу та його розміру: 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу; 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн; 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

Директор Офісу адміністрування проектів міжнародного фінансового співробітництва Мінфіну зазначив, що за цілі програми поставили зростання офіційної зайнятості.

«Дана програма повинна бути історією відповідального кредитування. Коли є 4 зацікавлені сторони цієї програми – держава, платники податків, підприємці та банки. Кожен з учасників цієї програми – несуть відповідальність за реалізацію бізнесу. Тому як цілі програми, ми поставили зростання офіційної зайнятості – це оновлення основних фондів, ми не кредитуємо обігові кошти. Вважаємо, що ця програма спонукатиме трансформації всієї нашої економіки в бік приватного підприємництва. Конструюючи програму, відповідально підійшли до того, який же результат хочемо бачити», – каже Руслан Гашев директор Офісу адміністрування проектів міжнародного фінансового співробітництва Мінфіну.

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото

Програмою передбачений також власний внесок учасника: від 20% вартості проекту – для діючого бізнесу; від 30% вартості проекту – для новоствореного бізнесу. Банк також перевірятиме наявність і достатність у позичальника коштів для провадження діяльності в інвестиційному проекті.

Щоб стати учасником, потрібно заповнити анкету на сайті Програми. Заявку відправлять до банку на опрацювання. Важливим є підготовка пакету документів, який підтверджуватиме дані анкети. Потім банк аналізує надані документи підприємцем та виносить рішення щодо отримання кредиту. У разі відмови, підприємець може пройти комплексне тренінгове навчання, де отримає необхідні навички з підготовки та розробки бізнесу.

«5-7-9%» – це комплексна ініціатива Уряду. Іншим важливим завданням Прем’єр-міністра є – не загубити жодного підприємця чи жодну особу, яка бажає відкрити власну справу. Звернувшись до банку, вона має отримати необхідну підтримку та можливість стартувати свій бізнес. Це працює дуже просто, оскільки в межах цієї програми новою цільовою аудиторією, з точки зору кредитування, є підприємці та початківці.

Офісом розвитку малого та середнього підприємництва спільно з нашими міжнародними партнерами, було розроблено комплексну програму консультаційної тренінгової навчальної підприємців, які зможуть набути необхідні навички підготовки, розробки бізнесу і вже після цього більше впевненими звернутися до банку і отримати необхідний ресурс для власної справи», – зазначив Андрій Слабінський директор Офісу розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 2

Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський зазначив, що Вінниччина – в лідерах по виданих і підтверджених кредатах.

«Для держави це є надзвичайно важливий і стратегічний напрямок, тому що мале та середнє підприємництво – більш еластичні, що стосується реагування на зміни умов існування держави. Вважаю, що саме Вінниця – є успішним регіоном, це програма «Доступні кредити» впроваджується, адже саме в нас був перший підприємець, який отримав фінансування в рамках програми. Фермер взяв кредит у розмірі 500 тисяч гривень під 7% на 12 місяців. З огляду на статистику, Вінниця тиждень тому була в лідерах по вже виданих і підтверджених кредитах.

Дуже сподіваюся, що доступні кредити дозволять дійсно масштабувати підприємницьку діяльність і як наслідок, збільшити податкові надходження до місцевого бюджету. Це основний мотив програми – створити прямий зв’язок між бізнесом кожного окремого підприємця і тим результатом, який можна відчути в країні», – каже Владислав Скальський, голова Вінницької ОДА.

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 3

Від старту програми Доступні кредити, вінницькі підприємці подали на 155 мільйонів гривень заявок.

«Ця програма допомагає мені вивести наш продаж молодіжного одягу на новий рівень. Без програми – це було б дуже важко зробити. Зараз я працюю над подачею документів, звісно, це не дуже легкий процес. Але це має стимул і варто займатися. Для вінницьких підприємців, ця програма дає багато чого, йому (підприємцю – ред.) є можливість «вийти з тіні», давати нові робочі місця і розвиватися. Якщо так і надалі буде проходила, я думаю, що через деякий час ми зможемо побачити «економічне чудо», – розповідає Віталій Михайлюк, підприємець.

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 4

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 5

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 6

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 7

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 8

Крок до мрії про власний бізнес: у Вінниці презентували програму «Доступні кредити 5-7-9%». Фото - фото 9

Вінниця.info