19 лют. 2020 12:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

162

0

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця


«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця

2014 рік змінив нас і нашу країну. Українці об’єднались проти свавілля керівництва держави, зібравшись на Майдан. Після мирних акцій протесту в грудні 2013 – січні 2014 року, 18 лютого влада застосувала силу проти громадян і вирішила «зачистити» Майдан. Тоді навіть ніхто не міг уявити, що силовики відкриють вогонь по людях в центрі столиці. Київ запалав. Майдан встояв. З’явилась Небесна Сотня… Україна почала новий відлік часу в історії становлення держави. Згадаємо, як все було.

18 ЛЮТОГО 2014 року

Київ. Ранок. Силовики і активісти, які вийшли в мирний наступ, зійшлися стінка на стінку під Верховною Радою. Активісти вимагали парламент проголосувати за повернення до Конституції 2004 року.

Верховна Рада не відкрила свого засідання, у парламенті відбувались наради депутатів. «Партія регіонів» і комуністи були розгублені, не знали, що робити, телефонували Януковичу.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 2

Київ. 14 година. В медпункті у Будинку офіцерів уже троє загиблих. Багато поранених, десятки важкотравмованих. Люди загинули від тяжких вогнепальних поранень голови і серця…

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 3

Вінниця. Активісти та небайдужі громадяни вийшли з мітингом до Вінницької облдержадміністрації. Люди зі сльозами на очах закликали перехожих не бути байдужими до подій, що стались в Києві, під час яких були загиблі і травмовані.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 4

17 година. Київ. На барикаді, розташованій на вулиці Інститутській, біля верхнього входу в метро «Хрещатик», лежить покійник. Десятки поранених силовиків і протестуючих залишаються на Інститутській після прориву першої барикади. Поранені перебувають просто на тротуарах. Медики надають їм першу медичну допомогу. В основному у постраждалих поранення голови. Київський метрополітен з 16:16 закритий для руху. Обмежили в'їзд у Київ із боку житомирської, одеської, броварський і бориспільської трас.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 5

Київ. 20.00. Силовики розпочали штурм Майдану Незалежності з боку Європейської площі та вулиці Інститутської. З боку Європейської площі ближче беркутівці та бійці внутрішніх військ вишукувались у бойовий стрій. Під'їхали три водомети, які поливали барикаду на Хрещатику та активістів. Вони почали ламати барикаду, не дивлячись на те, що на ній стояли люди. Силовики застосовують світло-шумові гранати. Загони штурмовиків пішли у бік барикад на Інститутській.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 6

Вінниця. Вінничани перекрили рух в центрі Вінниці через війну в Києві. Близько 100 людей скандували: «Вінниця – вставай!», «Слава героям Майдану». Через кілька годин тисячі вінничан приєднались до мітингувальників.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 7

Вінниця. 20.00. Проти регіонала, голови ОДА, який призначений Януковичем, теж провели акцію протесту. До будинку Івана Мовчана, а також до дверей офісного центру «Кряж» принесли похороні вінки й вигукували «Твоєму бізнесу – смерть!».

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 8

19 ЛЮТОГО 2014

Київ. Ніч. Беркут пішов атакою на Майдан. Стало відомо про 13 загиблих мітингувальників.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 9

Вінниця. З 7.00 години ранку заблоковано рух транспорту - активісти продовжили страйк, який розпочали 18 лютого у зв’язку з подіями в Києві.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 10


Вдень активісти розпочали пікет Вінницької міськради і прокуратури Вінницької області. Вимагають покарати тих, хто сприяє формуванню і відправленню з Вінниці в Київ «тітушок».

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 11

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 12

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 13

13:30 кілька тисяч протестувальників зібрались під будівлею обласного управління МВС Вінниччини. Вийшов головний вінницький міліціонер. Втім, конструктивного діалогу між людьми та міліцією, так і не вийшло.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 14

Вінницька міська рада, якою на той час керував Володимир Гройсман, закликала Віктора Януковича, політиків і опозицію негайно зупинити кровопролиття, не застосовувати зброю і оголосити перемир'я, забезпечити права і свободи громадян України і внесення змін до Конституції з метою децентралізації влади.

Київ. Повідомили про загибель щонайменше 40 людей, які згоріли в Будинку профспілок… Детально про події в Києві - в матеріалі «Наша война».

Вінниця. Весь день центр міста заблокований. Тривають пікети під ОДА, прокуратурою, міліцією. Тим часом президія Вінницької обласної ради закликає президента Віктора Януковича й Верховну Раду негайно припинити використання зброї й провести дострокові вибори президента й парламенту.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 15

20 ЛЮТОГО 2014

Київ. На Майдані Незалежності вранці знову протистояння між людьми і силовиками. Неподалік від готелю «Козацький» - тіла 7 загиблих. З 7-х загиблих 6-ро убито пострілами в шию. Протягом дня в центрі столиці під час кривавих подій загинуло близько 60 демонстрантів. Відразу опізнали тіла лише 22 людей.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 16

Вінниця. Перша і остання кров. О 12 годині до людей на площу Театральну вийшов голова Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан. Громада вимагала, щоб він написав заяву про відставку, той не погодився. Покинувши площу, губернатор сів в авто і почав тікати від мітингувальників в напрямку СБУ. На Грушевського. Там силовики здійснили постріли і одного з протестувальників поранили в ногу з вогнепальної зброї.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 17

Голова Вінницької облради Сергій Татусяк заявив про вихід з «Партії регіонів», зазначивши, що з кризи потрібно виходити мирним шляхом.

Гройсман відправив з Вінниці 4 машини швидкої допомоги для поранених.

Протестувальники спалюють символіку «Партії рерігонів».

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 18

Київ. Ввечері Верховна Рада приймає постанову, яка зобов’язує правоохоронців й військових припинити вогонь. Війська мають повернутися в місця постійної дислокації. Також постанова передбачає заборону використання зброї і забороняє блокувати транспортні комунікації, обмежувати пересування транспорту. Кабінету міністрів і органам державної влади доручено заборонити виконувати програму антитерористичних заходів. Крім того, в постанові наголошується, що надзвичайний стан може ввести лише Верховна Рада.

Вінницький майдан запалив тисячі свічок у пам’ять за загиблими в Києві.

«Кривавий четвер», який шість років тому змінив нашу історію: Київ та Вінниця - фото 19

Серед Героїв Небесної Сотні – троє наших земляків. Вінничанин Максим Шимко та жмеринчани Валерій Брезденюк і Леонід Полянський. Усім посмертно було присвоєно найвищу державну нагороду – Герой України.

Вiнниця.info

title