29 лип. 2021 09:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Інтерв'ю
0

205

0

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості

Михайло Ганчук переконаний, що для колективу важливо створити умови, аби робота була цікавою і комфортною


Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості

У Вінниці виготовляють мікропроцесорну продукцію, реле для захисту приладів від коливань напруги, стабілізатори напруги, реєстратори напруги мережі, проводять комплексні роботи з організації вуличного освітлення та облаштовують зовнішню архітектурну підсвітку. Вінничани «підсвітили» будівлю торгово-економічного університету на Соборній. А в Кам’янці-Подільському – відому фортецю, що є пам’яткою архітектури Національного значення.

Офіс компанії створений за принципом «open space». І «відкритий» він не лише формально, тут створена атмосфера для роботи. Щоб перезавантажитись, можна пограти настільний футбол, поспостерігати за життям панди в режимі реального часу, або вийти в двір до фонтанчика.

На прикладі «Промавтоматики Вінниці» розкажемо, як український бізнес пережив коронакризу, зберіг колектив і розвивається.

За словами генерального директора компанії Михайла Ганчука, більшу частину свого життя люди проводять на роботі, тому важливо створити умови, щоб робота була цікавою і комфортною.

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості

Як давно працює «Промавтоматика Вінниця», як давно все почалось?

- Все починалось ще з третього курсу Вінницького технічного університету. Ми, молоді ентузіасти, яким стало нудно сидіти за партами, та й грошей постійно не вистачало, вирішили з цим щось робити. Тоді почались перші роботи з автоматизації, електромонтажні роботи і перші поставки засобів автоматизації. Ми тоді бізнесом це не називали. Згодом оформили юридичну особу, як суб’єкт підприємницької діяльності. Це був 2001 рік.

Скільки зараз людей в компанії?

- Зараз в компанії працює близько 400 спеціалістів. Спеціалістами ми називаємо всіх працівників. Тому що кожен працівник, чи то електромонтер, чи прибиральник, чи інженер – є спеціалістами своєї справи.

Чи експортуєте власну продукцію до європейських країн?

- На сьогодні «Промавтоматика Вінниця», розробляє, виробляє та експортує мікропроцесорну продукцію до Польщі. Це невеликий об’єм. Ми виробляємо цю продукцію під брендом польської компанії. В стратегічних планах – вихід на ринок Казахстану і ринок однієї з європейських країн. Казахстан – тому що це швидкоростучий ринок з великою маржою, проте ризикований. Європейська країна – це стабільність, проте низька маржинальність. Але ми відтермінували ці стратегічні плани, так як Україна має ще величезний потенціал. Ми ще не представлені у всіх регіонах України. Тому зосередились на внутрішньому ринку. Ми не форсуємо вихід на нові зовнішні ринки. Тобто експорт у нас не є самоціллю.

Як епідемія коронавірусу вплинула на ваш бізнес і виробничий процес?

- Вплинула позитивно. Знаєте, маючи загрозу у вигляді пандемії, у вигляді кризи, природньо команда починає згуртовуватись, шукати нові рішення і стає ефективнішою. Так відбулось і цього разу. Було вжито ряд заходів, що призвели до підвищення ефективності роботи компанії. Наприклад, внесені зміни в бізнес-процеси. Вони були спрощені. Оптимізовані товарні залишки і залишки комплектуючих. Вони зменшені. Робота над підвищенням рентабельності активніше почала вестись. Пошук нових ринків збуту, про які ми раніше не задумувались. Нові шляхи просування продукції через інтернет. Також з позитивного – це нові навики. Нові навики дистанційної роботи, проведення зустрічей, зборів. В нас центральний офіс компанії знаходиться у Вінниці, проте є ще офіс в Києві, Хмельницькому, інших областях і для координації роботи ми більш професійно почали використовувати різні інтернет-ресурси.

Можливо, нові ринки збуту з’явились під час коронакризи?

- Мова йде про тих клієнтів, яких ми раніше не вважали своєю цільовою аудиторією. Зараз ми активніше почали займатись фасадною підсвіткою. Тут прослідковується такий ланцюжок: через коронавірус закрились кордони, українці почали менше подорожувати. Проте бажання пізнавати нове залишилось. Відповідно, сильно виріс попит на внутрішній туризм. Це часто пам’ятки архітектури. Це замки, монастирі та інші об’єкти, на які раніше держава не звертала увагу. Але зараз, оскільки з’явився попит, держава почала виділяти кошти і стимулювати їх розвиток. Ми активно співпрацюємо з Меджибіжською фортецею, після Кам’янець-Подільської. Ще декілька відомих замків в Рівному, Луцьку, які зараз дуже активно займаються покращенням своєї інфраструктури. В тому числі і створення гарної візуальної картинки. І краще рішення для цього- фасадна підсвітка.

Як роботодавцю втримати кваліфікованого працівника, щоб він не шукав роботу за кордоном?

- Проблема є. Вона не нова в Україні, їй уже декілька десятків років. По-перше, щоб вирішити проблему, потрібно лікувати не симптоми, а докопатись до суті проблеми. Часто в нас можна почути, що проблема в університетах, що варто популяризувати професії, підвищувати рівень навчальних закладів. Так, це варто робити, проте, це не основна і не головна причина. Виїзд спеціалістів за кордон це наслідок недостатньої, низької мотивації спеціалістів українськими компаніями.

Мотивація є матеріальною і нематеріальною. Нематеріальна це комфортні умови праці, відношення до спеціалістів, соціальний пакет, настрій в колективі. Ми більшу частину свого життя проводимо на роботі. Тому важливо, щоб ця більша частина життя була цікавою, веселою і комфортною. Над цим варто працювати. В багатьох вітчизняних компаніях не достатній рівень нематеріальної мотивації. Другий момент – матеріальна мотивація. Це зарплата. Не секрет що ми тут суттєво програємо в конкуренції з європейськими компаніями. Тут такий ключовий момент – рівень зарплати низький не тому що місцеві компанії, керівники цих компаній скупі. Дуже часто вони просто не мають можливості платити більше через низьку рентабельність вітчизняного бізнесу.

Що робити? Потрібно підвищувати ефективність роботи українських компаній. Є багато інструментів, які дозволяють це робити. Це, наприклад, автоматизація технологічних процесів. Це покращення операційної діяльності самих компаній: розробка оргструктури, де чітко зрозуміла зона відповідальності кожного, хто в кого в підпорядкуванні, описання бізнес процесів, створення систем фінансової мотивації, щоб спеціаліст сам міг впливати на свій рівень зарплати і тд..

У нас є випадки, коли наші спеціалісти повернулись з-за кордону. В різні роки, ще до кризи спеціалісти спочатку виїхали від нас, а потім повернулись.

Ви досить часто берете участь у навчальних програмах. Де найкращі основи знань по управлінню?

- Джерел є багато, починаючи від книжок, які у вільному доступі. Вони всі розумні, потрібні і мега корисні. Держава наша теж намагається допомогти, розуміючи важливість цього. Є різні гранти, конкурси. Є міжнародні гранти. Ми співпрацюємо з багатьма грантовими компаніями. Почалась наша співпраця ще років 10 тому. Я випадково, їдучи в авто, почув по радіо, що Європейський банк реконструкції і розвитку надає гранти малому та середньому бізнесу на консалтинг, на розвиток. Я написав заявку, нам погодили цей грант і дуже сильно допомогли. Після цього в нас є людина, яка відслідковує гранти. В переважній більшості вони безкоштовні або з мінімальною часткою від заявника. В тому числі є гранти на навчання. В Німеччині я місяць провчився, було навчання від GIZ.У Швеції програма SIPU, де збирали керівників підприємств з п’яти країн і протягом місяця теж проводилось навчання з підвищення компетенції менеджерів. Програма SABIT в Америці. Таких програм багато. Насправді, Європа і весь цивілізований світ прихильні до України і намагаються допомогти нам. Варто цим користуватись.

Тут питання не в тому, де взяти ресурси, а як показати нашим керівникам, нашим підприємцям, що воно варте того. Що ще є куди вчитись і розвиватись. Що варто підвищувати ефективність своїх компаній. З цього все починається.

В Україні для бізнесу є величезний потенціал рости і розвиватись, але спочатку має бути бажання.

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 2

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 3

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 4

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 5

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 6

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 7

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 8

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 9

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 10

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 11

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 12

Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості  - фото 13

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Спілкувалась Анна Гаращук, Вінниця.info

Більше фото
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості
Криза, як стимул до розвитку. Як у Вінниці підприємство зберігає робочі місця і відкриває нові можливості