28 січ. 2020 15:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

134

0

Крижопільська лікарня не увійшла до списку опорних медичних закладів – люди готові перекривати дороги і залізницю

Крижопільська лікарня не увійшла до списку опорних медичних закладів – люди готові перекривати дороги і залізницю

Активісти просять пояснити причини відсутності Крижопільської окружної лікарні інтенсивного лікування в прийнятому Кабінетом Міністрів України розпорядженні про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах Вінниччини.


Крижопільська лікарня не увійшла до списку опорних медичних закладів – люди готові перекривати дороги і залізницю

28 січня до голови Вінницької обласної ради Анатолія Олійника приїхали представники ініціативної групи Крижопільського району. Активісти просять пояснити причини відсутності Крижопільської окружної лікарні інтенсивного лікування в прийнятому Кабінетом Міністрів України розпорядженні про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах Вінниччини.

Про це повідомляють на сайті Вінницької обласної ради.

Відсутність лікарні серед переліку опорних викликала широкий резонанс та соціальну напругу серед населення Крижопільського району. 27 січня у райцентрі відбувся протест.

«У Крижопільському та Піщанському районах назріла критична ситуація щодо негативного сприйняття населенням інформації про перелік опорних лікарень Вінницької області, а саме – відсутність у ньому комунального некомерційного підприємства «Крижопільська ОЛІЛ», – кажуть активісти. – Люди обурюються, у відчаї погрожують перекривати дороги та залізничну лінію, відстоюючи свої права. Обіцяємо, що такі акції триватимуть до тих пір, доки не буде справедливого територіального розташування опорних лікарень».

Крижопільська ОЛІЛ обслуговує жителів Крижопільського, Піщанського та Томашпільського районів. Жителі району переконані, що наявний стан матеріально-технічної бази та кадрового забезпечення Крижопільської ОЛІЛ відповідає усім сучасним вимогам організації й надання кваліфікованої та доступної медичної допомоги пацієнтам Крижопільського і прилеглих районів.

На зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладу лише за останні роки було виділено з місцевого бюджету та освоєно понад 30 млн грн, з яких 20 млн грн – на придбання медичного обладнання відповідно до табеля оснащення та вимогам реформування медичних закладів другого рівня.

«Те, що нам сьогодні пропонують, а це суттєве скорочення медичних працівників і пониження рівня медичного закладу, неприпустимо, – коментує Юрій Семенюк. – Від найвіддаленішого населеного пункту Піщанського району до Тульчинської ОЛІЛ, до якої за планом відноситиметься Крижопільський район, не менше 135 км. До того ж, стан доріг не дає можливості добратися до цього закладу охорони здоров’я в установлений нормативами час», - зазначає депутат облради Юрій Семенюк.

Голова обласної ради Анатолій Олійник поспілкувався з активістами та прийняв звернення, підписане тисячею учасників мітингу в Крижополі.

«Такими методами, коли нехтуються інтереси громад та органів місцевого самоврядування, вирішувати болючі питання для населення не зовсім правильно, – висловився Анатолій Олійник. – Я особисто підтримую озвучене питання крижопільчанами. Ми направимо також звернення і від імені Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування з вимогою враховувати думку громад при формуванні переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах Вінниччини. Ми повернемось до цього питання також на позачерговій сесії обласної ради й розглянемо його в межах нашої компетенції».

Нагадаємо, що Уряд погодив перелік 10 опорних лікарень у Вінницькій області.

Крижопільська лікарня не увійшла до списку опорних медичних закладів – люди готові перекривати дороги і залізницю

Вінниця.info, фото - із сайту облради