1 черв. 2021 13:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

186

0

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати

Журналісти Вінниця.info перевірили, як працює система безготівкової оплати та що про подорожчання говорять вінничани.


«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати

З 1 червня у Вінниці зріс тариф на проїзд у маршрутних таксі. Відповідне рішення ухвалив виконком Вінницької міської ради. Аби пасажиропотік був контрольований у місті від сьогодні запускають автоматизовану систему оплати проїзду в маршрутних таксі. Тепер пасажири не будуть розраховуватися за проїзд готівкою.

Журналісти Вінниця.info перевірили, як працює система безготівкової оплати та що про подорожчання говорять вінничани.

З порогу маршрутки водій Сергій попереджає «Проїзд уже по 10 гривень». Пасажири морщать носа, проте гроші дістають. Водій каже, що основний удар невдоволення завжди припадає на «маршрутчиків».

«В нас так завжди – спочатку всі нарікають на нас, а потім піднімають проїзд у муніципальному транспорті. Уявіть, якби було навпаки. З цих десять гривень я, як перевізник, чистими маю лише 4.75 копійок з людини – і за ці гроші мені треба заправити та обслужити авто та дати заробітну плату водіям», - пояснює кермувальник Сергій.

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 2

Вінничани неодноразово просили скасувати рішення виконкому Вінницької міської ради про підняття проїзду у маршрутках з 1 червня. Проте безрезультатно.

Вінничанка Олеся каже, не проти платити більше, але якість та безпека у маршрутках має бути відповідна.

«Рахуйте самі – мені аби доїхати на роботу необхідно зробити дві пересадки – тобто 20 грн в один бік. Удень виходить 40. Раніше платила 24. І ніби вдень різниця 8 гривень не відчутна, проте за місяць якщо порахувати, це 500 грн за проїзд. А раніше було в двічі менше», - ділиться спостереженням вінничанка.

Аби підняти якість та безпечність перевезення у маршрутних таксі у місті запускають автоматизовану систему оплати проїзду. Як повідомили у «Вінницякартсервіс», першими до системи будуть підключені автомобілі, які курсують за маршрутами 1А, 2А та 14А.

«Вінницякартсервіс» створює додаткові інструменти розрахунку у маршрутних таксі міста – оплачувати проїзд тепер можна з електронного гаманця, будь-якої Муніципальної картки вінничанина.

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 3

За місяць гості міста та його мешканці мають забути про готівковий розрахунок у транспорті. Чи ні? Маршрутні таксі, які першими потрапили у список запровадження безготівкової оплати і досі не обладнані валідаторами, адже їх просто немає куди закріпити, скаржаться водії маршруток.

«Салон маршрутки просто не призначений для такого агрегату. От куди його приладнати, аби не заважав. Я вже був на «примірці» – не укріпили, не знаємо куди. Більше того, ми всі приватні перевізники. Машину рано чи пізно все одно доведеться продавати. А тут цей «касовий апарат». За який ми ще маємо платити 8% з нашого прибутку», - зазначає один з водіїв маршрутки.

Оновлено. У КП «Вінницякартсервіс» пояснили, що в маршрутних таксі на базі автомобілів «Мерседес-Спринтер» встановлюють не валідатори, а компактні термінали.

«У Вінниці функціонує два типи маршрутних таксі – типу «Богдан», з двома дверима, та інший вид - типу «Мерседес Спринтер», вони мають одні двері, і звичайно там мало місця для розміщення обладнання саме на поручнях і на водійській панелі. Тому ми для «Спринтерів» розробили іншу конфігурацію системи (автоматичної оплати за проїзд – ред.) та бортове обладнання. Розмістили термінал безпосередньо на панелі. Це виглядає компактно. При вході в салон, коли пасажири заходять, відразу праворуч можуть прикласти картку до терміналу. Виглядає він, як банківський термінал. Транзакція займає одну секунду. Також відразу можна отримати паперовий квиток. Жодних нарікань від власників транспорту щодо нової конфігурації не було», - прокоментувала керівник КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 4

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 5

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 6

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 7

Нагадаємо, безготівкова форма оплати у вінницькому громадському транспорті повноцінно діє з весни минулого року. Розрахуватися за проїзд може: за допомогою СМС та QR-коду, муніципальною карткою вінничанина, пільговою карткою, безконтактною банківською карткою і технологіями NFC.

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 8

«Куди ставити валідатори?» – водії вінницьких маршруток про «новації» безготівкової оплати - фото 9

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info