22 черв. 2020 14:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

316

0

Килим із білого латаття: показали, як на Барському водосховищі квітнуть лілії. Відео

Килим із білого латаття: показали, як на Барському водосховищі квітнуть лілії. Відео

Водними квітами устелена майже вся поверхня води


Килим із білого латаття: показали, як на Барському водосховищі квітнуть лілії. Відео

На водосховищі в орнітологічному заказнику «Барський» – квітнуть лілії. Квітами встелена майже вся поверхня води. На листях лілій птахи виють гнізда, а місцеві рибалки кажуть, що ловити рибу «у такій красі» значно краще.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу UA:Вінниця.

«Якщо білого кольору, то до 20 сантиметрів доходить, а якщо білосніжно-біле, то до 12 сантиметрів. латаття любить чисту «стоячу» водойму. В нас якраз водосховище найкраще лататтю підходить», – розповідає Інна Новак, екологиня.

Килим із білого латаття: показали, як на Барському водосховищі квітнуть лілії. Відео

Ще один різновид латаття – глечики жовті. На водосховищі їх небагато.

У народі латаття називають по-різному: жіноче латаття, водяна лілія, водяний лопух, русальний квіт. За словами екологині, це єдина рослина, яка мільйони років без будь-яких морфологічних змін існує у флорі України. осте на глибині до двох метрів, деякі екземпляри живуть до 22 років. Цвітіння латаття починається з червня і триває до перших морозів.

Килим із білого латаття: показали, як на Барському водосховищі квітнуть лілії. Відео  - фото 2

«Квітка складається з чашолистиків і пелюсток, які знаходяться у два ряди. Тичинки знаходяться ближче до завіс. Прилітають комахи, запилюють квітку. Потім квітка закривається і опускається під воду. Насіння буде дозрівати вже під водою.

Коли насіння буде розкриватися, то буде мати вигляд риб’ячої ікри. Вона приваблює птахів», – додає Інна Новак.

У руслі річки латаття не росте через течію.

Також на листках лілій птахи полюбляють вити гнізда. За словами орнітолога Володимира Новака, на території заказника «Барське» нараховується близько 120 видів птахів. Додає, що найбільш чисельними є мартини і крячки.

Килим із білого латаття: показали, як на Барському водосховищі квітнуть лілії. Відео  - фото 3

«Латаття біле є кормовою базою для багатьох видів качок. Так само вони відіграють важливу роль в тому, що птахи на листях будують гнізда», – розповідає орнітолог.

З кореневища білого латаття можна отримати борошно, а ще його квіти з листям використовують у фармацевтиці і косметології. Висушене насіння додають у каву. Але вживати кореневища, квіти і листя без нагляду спеціаліста не радять, бо для людини вони отруйні.


Вінниця.info

title