12 черв. 2020 16:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

150

0

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото


Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото

Після довготривалих дощів нарешті розпочалося справжнє літнє тепло. Хоча в країні досі діє режим карантину, погода так і «кличе» у подорож – поближче до водойм та природи. Для того, щоб відпочити і зробити яскраві фото, не обов’язково їхати за кордон. Для початку – можна краще дізнатися про мальовничі куточки Вінниччини. Вiнниця.info пропонує варіант одноденної подорожі – підійде для фотосесій і цікавих екскурсій. Можна побачити колоритне поєднання трьох культур в одному місті, а також - левів, як у Львові.

Для такої мандрівки, звичайно, найкраще підійде власний автотранспорт.

Багатокультурний Шаргород

Три дороги, три релігії, три народи - все це про подільський Шаргород. Його називають одним із семи чудес Вінниччини – за унікальне поєднання єврейського, польського та православного життя. Шаргороду є чим вражати: глинобитними будиночками, оборонною синагогою, легендами, школою дзвонарів, красивим костелом, art-заводом…

У XVI столітті місцеві євреї збудували синагогу з елементами італійського стилю, яка була частиною оборонної системи міста. Фахівці вважають її однією із найстаріших і найпривабливіших в Україні. Кажуть, вона не має аналогів у Європі.

Шаргород – це не тільки розвалені бастіони та похмура кам’яниця. Є тут і таємничий привид. Київська художниця Жанна Кадирова створила «пам’ятник невідкритому пам’ятнику». Кажуть, хто розгадає секрет пам’ятника, зможе дізнатися від привида, де захований козацький скарб.

На початку ХХ століття євреї складали 70% населення Шаргорода. В місті їм належали всі торгівельні установи, готелі та склади. Мабуть, найбільше, що відрізняє Шаргород від інших подільських містечок, це збережена єврейська забудова – одноповерхові глинобитні будинки з дерев’яними ґанками.

Колись могутня цукроварня сьогодні перетворилася на унікальний мистецький об’єкт – «Art-Шаргород». Місцевість підходить для відпочинку та смачного перекусу в ресторані, що на території колишнього заводу. При бажанні можна покупатися у ставку.

Завітавши до Шаргороду, також можна відвідати красивий костел, хресну дорогу.

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото  - фото 2

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото  - фото 3

Рожевий палац

У Чернятині Жмеринського району знаходиться величний палац Вітославських-Львових. Сьогодні у стінах будівлі працює аграрний коледж. Пам’ятка архітектури входить до нового туристичного маршруту, який розробили у Вінницькій області.

Маєток одразу привертає увагу рожевим забарвленням та левами при вході. Збудували палац у 1820-1830-х роках, коли власником села був Гнат Вітославський. Щоправда, спершу звели лише одну частину в стилі неоготики – з високими білими шпилями.

Зовнішнє і внутрішнє оздоблення палацу дозволяє уявити атмосферу, що панувала тут два століття тому. Біля входу відвідувачів зустрічають два мармурових леви, а у внутрішніх покоях стоять кам’яні вази, прикрашені міфічними ангелами. Стіни і стелю прикрашають рельєфи з квітів та геометричних фігур. Збереглися до нашого часу камін і кахельні печі, вціліли сходи. Маленьку каплицю прикрашає портал в готичному стилі, балкон і чарки.

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото  - фото 4

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото  - фото 5

Леви, як у Львові, і єврейський колорит. Мандрівка цікавими місцями Вінниччини. Фото  - фото 6

Якщо у вас немає можливості поїхати власним авто, то звертайтеся до вінницьких туристичних клубів, вони організовують такі одноденні мандрівки для великий груп.

Читайте також: Зробити фото і покупатися. Подорож на вихідні трьома затопленими кар’єрами Вінниччини. Басейни, ліс та баня: бази відпочинку на Вінниччині, де можна комфортно відпочити на природі.

Вінниця.info