27 лип. 2021 14:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

211

0

Лікар-рентгенолог у Вінниці розповіла, за допомогою яких методів обстеження можна виявити рак легенів на початковій стадії

Лікар-рентгенолог у Вінниці розповіла, за допомогою яких методів обстеження можна виявити рак легенів на початковій стадії

Єдиним ефективним методом ранньої діагностики онкологічних захворювання легенів є низькодозове КТ-обстеження


Лікар-рентгенолог у Вінниці розповіла, за допомогою яких методів обстеження можна виявити рак легенів на початковій стадії

Рак легенів сьогодні – не лише медична проблема, а й соціальна, адже це одне з найпоширеніших онкологічних захворювань. Зменшити рівень смертності і підвищити шанси на успішне лікування від цієї недуги можливо лише при ранньому виявленні. Адже як правило рак проявляється симптоматикою вже на другій-третій стадіях, коли корегувати патологію не так-то й легко.

Єдиним ефективним методом ранньої діагностики онкологічних захворювання легенів є низькодозове КТ-обстеження. Доза опромінення при скануванні легень не буде вищою, аніж при звичайній рентгенографії, але інформативність КТ-обстеження у сотні разів вища. Тому шансів, що після КТ-скринінгу легень лікар-рентгенолог пропустить якісь аномальні зміни в органах дихання – дуже мало.

Кому варто проходити КТ-скринінг легенів на регулярній основі? Що конкретно бачить лікар-рентгенолог при сканування легень? Як довго триває обстеження? Чи потрібне для діагностики направлення сімейного лікаря? Де у Вінниці можна пройти КТ-скринінг? Відповіді на ці та інші запитання нам надала лікар-рентгенолог діагностичного центру «Медіскан» Юлія Борисівна Перегончук.

Юліє Борисівно, що таке КТ-скринінг і навіщо його проводити?

— Скринінг – обстеження здорової людини, з метою виявити захворювання на тій стадії, коли воно підлягає лікуванню, або його можна ефективно лікувати. В даному випадку будемо говорити про комп’ютерну томографію, як метод скринінгового обстеження легенів.

Ми звикли, що кожна людина щорічно має проходити певну низку обстежень для того, щоб наприклад, вчасно виявити цукровий діабет, про існування якого вона можете й не здогадуватись. Якщо ж його не діагностувати вчасно, він зайде в занедбану стадію, й корегувати його буде неможливо, або дуже важко.

Ми привчаємо себе раз в рік в профілактичних цілях відвідувати стоматолога, гінеколога, уролога, терапевта, робити УЗД. На даний момент прийшов час розширювати перелік обстежень, адже досягнення в галузі медицини не стоять на місці. Чудовий тому приклад можливість ефективно зменшувати дозу при КТ аж до цифр, що майже або зовсім не спричинюють біологічного ефекту на організм.

Чи всім небайдужим до свого здоров’я вінничанам варто пройти КТ-скринінг легень?

— Комп’ютерна томографія легень з метою ранньої діагностики патологічних змін в легенях рекомендована, в першу чергу, затятим курцям – людям, які щодня викурюють по пачці цигарок й мають стаж куріння більше 15 років. Навіть колишнім курцям, які позбулись поганої звички менше 15 років тому варто пройти скринінгове обстеження.

Також щорічно проходити КТ-скринінг легень рекомендується людям у віці 50+, людям, що працюють або працювали на «шкідливих» підприємствах й мають справу з азбестом, берилієм, вінілхлоридом, дизельними вихлопами, кадмієм, кремнієм, миш'яком, нікелем, ураном, хлорметіловимі ефірами та ін.

Також рекомендований КТ-скринінг людям, чиї найближчі родичі мають чи мали рак легень.

Людям з групи ризику можна прийти на КТ-скринінг легень без направлення лікаря?

— Ідеально було б якби людина проходила всі обстеження за направленням сімейного лікаря. Адже лікар добре орієнтується в анамнезі життя свого пацієнта, він контролює загальний стан його здоров’я. Та, звичайно, якщо ви в групі ризику й хочете самостійно пройти це обстеження – ніхто вам не відмовить.

Що конкретно бачить лікар-рентгенолог при сканування легень і як довго триває обстеження?

— На знімках комп’ютерної томографії добре видно рубці від перенесеної пневмонії чи туберкульозу, ранні прояви туберкульозного процесу, запальні зміни легенів і бронхів, їх звуження чи розширення, прояви легеневої гіпертензії, аорто-коронаросклероз, пухлини середостіння і, звичайно, що власне є ціллю нашої бесіди сьогодні, пухлини невеликих розмірів легеневої тканини. Говорячи про невеликі розміри ми маємо на увазі 7-10-15мм. При виявленні хоча б мінімальних змін, існують чіткі протоколи алгоритму подальших дій, кратності повторних обстежень, що були розроблені видатними світовими експертами торакальної радіології.

Обстеження триває 7 секунд і не потребує введення контрасту.

Після КТ-скринінгу пацієнт отримає докладний висновок лікаря-радіолога, рекомендації, а також електронний запис дослідження на DVD-диску, плівку з результатами дослідження.

Чи траплялись у Вашій лікарській практиці випадки, коли вінничани приходили, наприклад, провірити легені після перенесеної пневмонії, а Ви виявляли онкопроцес?

— Так і досить часто. Такі випадки траплялись найчастіше саме в період пандемії. Це такий собі «позитивний» момент COVID-19. Адже рак часто діагностувався якраз на початковій стадії, яка добре піддається лікуванню.

Де знаходить діагностичний центр «Медіскан» і які ще послуги ви надаєте?

— «Медіскан» знаходиться у Вінниці, за адресами: вул. Грибоєдова, 3 та вул. Хмельницьке шосе, 92. Є наші представництва також у Бершаді та Тульчині.

А спектр послуг досить об’ємний. Ми проводимо комп’ютерну томографію голови, шиї, лор-органів, черевної порожнини, органів грудної клітки, органів малого тазу, кісток і суглобів, хребта.

Записатись на КТ-скринінг легень чи КТ інших ділянок тіла у діагностичному центрі «Медіскан», можна за телефоном: 067 430 94 33.