5 лют. 2021 13:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

155

0

Лісники Вінниччини зафільмували денну прогулянку диких кабанів. Відео

Лісники Вінниччини зафільмували денну прогулянку диких кабанів. Відео

Також розповіли про їх природу та про те, що поголів’я диких кабанів зменшується через африканську чуму


Лісники Вінниччини зафільмували денну прогулянку диких кабанів. Відео

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства виклало у мережу зворушливе відео прогулянки диких кабанів в одному з лісів регіону. Вони спокійно дозволили себе фільмувати практично на відстані у кілька метрів. Десяток тварин різного віку пройшлися між деревами по хрумкому снігу. Двоє з них, почувши запах людей, навіть намагалися підійти ближче. Але згодом передумали. Побігли за стадом.


Як зауважують лісники, як кабан, якого ще називають дикий кабан, вепр, дика свиня, - є предком більшості сучасних порід свиней. Проживає у природі на всіх континентах нашої планети, окрім Антарктиди, на багатьох островах.

«На Вінниччині чисельність кабана в різні роки зростає або зменшується – через різноманітні хвороби, в тому числі і епідемію африканської чуми свиней (АЧС). Ще на зменшення чисельності впливає – браконьєрство, обробка хімічними речовинами сільгоспугідь, побудова автошляхів, населених пунктів. Одним із заходів, спрямованих на відновлення популяції кабана, є ведення вольєрного господарства. Загальна площа вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин у 10-ти держпідприємствах лісового господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, становить понад 600 га. Саме на цих територіях активно розводять і кабана, закуповують молодняк в інших господарствах», - пояснюють вони.

Лісники також розповіли про природу диких кабанів.

«Всеїдна тварина – в раціоні переважає коріння, жолуді, бульби, насіння, фрукти, хробаки, жуки, може поїдати дрібних тварин, приміром, гризунів, падаль. У стаді ватажком є самка. Народжує вона від 4 до 8 поросяток, зрідка – 12-ть, набагато менше, ніж свійська свинка. Дика льошка – дуже турботлива мама, через це вона набагато агресивніша за самця. Вагітна самка самостійно готує кубло перед народженням малят, вистилаючи місце сухою травою, хмизом. Мама годує новонароджених дітей молоком до 4-місячного віку, проте живуть вони з нею до наступного шлюбного періоду. У самок він настає після двох років, у самців – після чотирьох. Поросятка мають смугасте забарвлення, яке є природним маскуванням і поступово змінюється на руде, а потім - на темне. На літо кабани линяють, причому самки – раніше за самців. Ікла є уже у малюків, правда, молочні, які з часом випадають. За розміром ікла знаюча людина легко розпізнає вік і стать кабана. У самок і молодих самців це знаряддя оборони менше, а у старих самців ікла закручені і негострі», - додають.

Лісники Вінниччини зафільмували денну прогулянку диких кабанів. Відео


У мисливському господарстві Вінниччини постійно ведеться робота над відновленням поголів’я та збільшенням чисельності кабана. Виконується ряд санітарних та біотехнічних заходів. Поступово чисельність кабана збільшується. Для підгодівлі кабана у зимовий період заготовляють зерно пшениці, кукурудзу, буряк, концкорми, гарбуз, жолудь дубу червоного.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, відео Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

title