8 лип. 2016 16:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

141

0

Літня пора – найкращий час для вінничан, щоб вкривати будинки «шубами»

Літня пора – найкращий час для вінничан, щоб вкривати будинки «шубами»

 Щоб на половину скоротити витрати за опалення вінничанам радять утеплити фасади будівель


Літня пора – найкращий час для вінничан, щоб вкривати будинки «шубами»

 Якщо накласти «шубу» на усю «хрущовку», витрати вінничан на комунальні послуги можна зменшити у 2-3 рази – кажуть майстри з оббивки фасадів.

Зберегти у квартирі від трьох до десяти градусів тепла дозволяють сучасні технології з утеплення будівель. Як розповів директор компанії «Київстройбуд» Андрій Гончаров, утеплити квартиру з двома вікнами у Вінниці його майстри при економ-варіанті можуть за 6 тисяч гривень.

«Вартість утеплення залежить від якості матеріалів. Проте найпростіший варіант – від 200 гривень за квадратний метр. Якщо це стіна квартири із двома вікнами – замовник заплатить приблизно 6 тисяч гривень. Сюди входить вартість досить якісних клеїв «Полімін», «Крейзер» чи «Теразіт». Якщо власники житла мають трошки більше грошей, замовляють утеплення з базальтової вати, це близько 9 тисяч гривень», - розповідає Андрій Гончаров.

У Вінниці вартість утеплення фасадів пінопластом або пресованою ватою коливається в межах 200-600 грн за квадратний метр – це 6-10 тисяч гривень за фасад з двома вікнами. Сусідам із різним достатком майстри пропонують дорожчі та дешевші способи утеплення одночасно. А щоб вигляд фасаду не надто відрізнявся, підбирають подібний стиль. Проте, щоб отримати найбільший тепловий ефект, рекомендують замовляти утеплення усім під’їздом – бо коли стіни оббиті одночасно на кілька поверхів, всередині температура значно вища, ніж якщо гріти поодинці.

«Якщо, скажімо, утеплити три-чотири поверхи одночасно, виникає така теплова коробка, що люди отримують температуру повітря взимку вищу на 5-10 градусів, ніж до утеплення», - розповідає Гончаров.  

Утеплення з ремонтом вікон як альтернативу оббивці фасаду пропонують майстри, які займаються укріпленням балконів зсередини. Кажуть, вкривати пінопластом фасад будинку зовсім не обов’язково, якщо у тебе в квартирі стоять якісні металопластикові вікна, а на балконі немає жодної шпаринки, яка пропускає вітер. Вартість утеплення балкону з заміною вікон обійдеться у ті ж самі гроші, що й зовнішнє утеплення, розповідає менеджер компанії «Комфорт» Євген Захаров.

 «У «хрущовці» якщо оббити балкон зсередини пінополістиролом та вставити металопластикові вікна на балконі та на кухні, для однокімнатної квартири, ви витратите 6-10 тисяч гривень. Це коштує приблизно стільки ж, як зовнішнє утеплення стіни будинку пінопластом. Проте, утеплюючи балкон, ви маєте одночасно ремонт в хаті, та естетичний вигляд кімнати зсередини. В результаті, взимку, ваша хата буде теплішою на кілька градусів», - розповідає Євген Захаров, менеджер компанії «Комфорт».

Слід зазначити, що у минулому році банки навіть видавали кредити та утеплення квартири з можливістю отримати 30% компенсації від держави. Наприклад, «Ощадбанк», пропонував позику «Теплий кредит» на суму від 1000 до 50000 грн. під 25% річних. Проте з 6 липня «Теплі кредити» тимчасово призупинили через високий попит населення. Натомість  урядова програма з енергоефективності залишила можливість відшкодування 40% кредитів для ОСББ та ЖБК.

Вінниця.інфо