4 листоп. 2019 16:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

267

0

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото

23-річний Олександр Островський за фахом масажист, ним і працює. Та весь свій вільний час Сашко присвячує рятуванню тварин:


Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото

23-річний Олександр Островський за фахом масажист, ним і працює. Та весь свій вільний час Сашко присвячує рятуванню тварин: вигодовує, лікує, прилаштовує їх у сім’ї. Лише за останніх 5 років стерилізував 134 вуличних котиків та собачок. Зараз під його опікою близько 80 пернатих і хвостатих.

«Моє волонтерство почалося 5 років тому, саме тоді з'явився мій перший кіт. Далі була кішка з кошенятами, за нею ще одна і ось так поступово я втягнувся в цю справу. Знаходжу на вулицях котів, кошенят, забираю додому, лікую, стерилізую, відгодовую, викупую/вичісую і прилаштовую в сім'ї. Звичайно, не всім тваринкам вдалось знайти нову домівку, а деяких, після всього пережитого з ними, я просто не міг віддати, тому вони залишились у мене», - розповідає зооволонтер.

Любов до тварин Олександру привили дідусь з бабусею, у них в селі, до речі, Олександр облаштував мініпритулок для тварин.

«В село на «пмп» (постійне місце проживання – ред.) їдуть проблемні коти, які постійно б’ються або категорично не ходять на лоток, їх важко прилаштувати, бо їм потрібні приватні будинки. Ще живуть гуси, які мали травми, та кури. Вони не йдуть під забій, вони живуть стільки, скільки можуть. Найстаршій курочці зараз 16 років» - уточнює Олександр.

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото

Олександр Островський - єдиний у Вінниці зооволонтер, який опікується ще й дикими тваринами. Найчастіше йому зносять травмованих голубів. Виходжував також яструбів, канюків, ластівок, стрижів, совів, воронів, горобців, лелек, боревітрів… А ще серед його пацієнтів - білки, їжаки, лисиці, кажани, черепахи та багато інших.

«Допомогою птахам почав займатися 2 роки тому, тоді з'явилися перші голуби-пацієнти. Допомогти їм ніхто не міг у Вінниці, в нас тут немає орнітологів чи волонтерів, які займаються вигодовуванням і лікуванням птахів. Так було прийняте рішення допомагати їм в міру своїх знань і можливостей. Мене багато консультували ветеринари та орнітологи з інших міст, я багато читав, вчився. В цьому році звернень по хворих диких тваринах було втричі більше, ніж минулого року. Було біля 15, нових для мене, видів тварин і птахів, з якими довелось працювати вперше. На жаль, не всім вдається допомогти, частіше за все тварину привозять уже в критичному стані. У важких випадках я намагаюсь передати тварину або птаха в більш досвідчені руки, де їм зможуть надати кваліфіковану допомогу. Найчастіше виручає притулок для птахів «Місячна Долина», що в Житомирській області. Дуже багато моїх птахів поїхали саме до них, хто на лікування, хто на адаптацію і випуск, хто на постійне місце проживання», - говорить Олександр.

Зараз він не приймає на лікування собак, але по-можливості допомагає їм, підгодовує. Також вже «перевищений ліміт» по котиках.

«Кожна тварина потребує догляду та уваги. Багато часу займає щоденне годування, догляд і прибирання за тваринами. А ще кожному треба приділити хоча б трохи часу щодня. Я не можу всім допомоги, хоч як би й хотів. Допомагати тваринам недешево: в кожного свій раціон, своє лікування. Хижі птахи, наприклад, потребують свіжого м’яса; їжаки, щоб набрати правильну вагу для зимової сплячки потребують теж збалансованого харчування: паштети, комахи, м’ясо. У котів свій раціон, для птахів зерно та спеціальний корм купую. Мені допомагають небайдужі люди, пишу пости про свої тварини на фейсбук-сторінці, залишаю номер карточки», - зауважує зооволонтер.

Кожна врятована тварина має свою особливу, інколи досить трагічну історію, всі їх пам’ятає Олександр Островський. Хлопець розповів про декількох з них:

ЧОМГА

«Одна з найяскарівіших моїх мешканок - чомга, поганка, пірникоза. Була знайдена взимку десь на Вінниччині і передана мені. Ніяких травм у неї не було, але такі птахи в нашій місцевості не зимують, тому дивно, що вона була знайдена в люті морози. Тим не менш, це пташка, яка потребує особливих умов, наприклад, постійний доступ до води. Тому через деякий час чомга поїхала в «Місячну Долину», де проживають її родичі, перезимувала, і весною була випущена».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 2

ЛИСЕНЯ РУ

«Його привезли з Калинівського району. Забіг і заховався у людей на подвір'ї. Була травма передньої лапи, дроблений перелом. Наші ветеринари не наважились втручатися хірургічно, аби не нашкодити ще більше. Тому лапа зрослась криво. Лисеня прожило у меня три місяці і поїхало до «Місячної Долини». Київські спеціалісти мають спробувати скласти лапу в правильне положення, що дає шанси для Ру повернутися в дику природу».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 3

ГУСКА БЛОНДА

«2 роки тому, гуска Блонда мала гусенят. І все було б добре, але в двір забігла лисиця і напала. Блонда, захищаючи своїх дітей, вчепилася дзьобом у лисицю і зі всієї сили била її крилами. Свідком цієї ситуації стала моя бабуся. Вона відігнала лисицю і та відступила. Блонда була вся покусана, з травмованою ногою. Але найстрашніше - лисиця відкусила їх нижню частину дзьоба, майже всю. Біля двох місяців Блонду годували вручну, а пізніше вона призвичаїлась, і уже стала їсти самостійно. В той час, коли гуска не могла самостійно дбати про пташенят, тимчасово обов'язки матері взяла на себе її сестра Герда».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 4

ГОЛУБИ ЛОЛА І РІЧАРД

«Знайшов я Лолу 2 роки тому на вулиці. Перша із голубів, хто, на жаль, не зможе повернутися в природу через свою травму, залишилася у мене на «пмп». У неї зламане крило. Трохи більше року назад вона сформувала пару. Її обранцем став Річард, голуб якого я також знайшов на вулиці з травмованим крилом, майже одразу після Лоли і він також не може повернутися на волю, крило зрослось неправильно, літати він не може. Живуть разом».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 5

САМКА КРУКА

«Молоду самку з травмою крила знайшли небайдужі люди. Прожила у мене три місяці і поїхала на «пмп» до притулку «Місячна Долина».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 6

ГОЛУБ-ПАВИЧ

«Відловлювали його на вулиці разом з однією небайдужою вінничанкою. Це декоративний птах, який самостійно не зможе вижити в дикий природі. Окрім нього, є ще 2 таких самих голуба-павича, які теж були відловлені на вулиці».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 7

ЇЖАК ЇЖУЛЯ

«Її знайшла вінничанка на березі Вишенського озера. Там косили траву косарками і ними ж перебили гніздо з маленькими, ще сліпими їжаченятами. Жінка знайшла лише одного живого. Передали мені. Це мій перший досвід роботи з їжаками, щей з новонародженим, але все вийшло, безсонні ночі і годування кожні 2 години дали свої результати - Їжуля вижила і стала великою і розкішною дамою. Зараз вона готується до зимової сплячки, а вже весною її чекає адаптація і випуск у дику природу. Окрім неї в мене ще три їжака, які теж будуть випущені навесні».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 8

КАНЮК

«Його знайшло подружжя у Вінниці. В птаха повністю відломана одна нога. На жаль, для хижого птаха це дуже важка травма, в дикій природі він вже не зможе вижити. Наразі птах проживає у мене і я шукаю для нього більш комфортні умови. Це третій канюк у цьому році, один випущений на волю, інший поїхав на «пмп» в «Місячну Долину».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 9

КУРКА КІМОРА

«На неї напала зграя собак. Сильно травмували спину і голову. Близько трьох місяців вона жила у мене вдома, лікувалася. Цілий місяць не могла самостійно їсти, тому годувати доводилось примусово. Кімора боєць, впоралась зі своїми травмами і повністю вилікувалась».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 10

КРИЖЕНЬ

«Цей качур був знайдений мною в січні. У нього було хлібне отруєння. Бажаючи взимку допомогти птахам, люди часто, не усвідомлюючи цього, шкодять їм. Птахам не можна хліб. Він забиває зоб і швидко перетворюється в клейку масу, від чого птах і помирає. Цьому качуру пощастило і через 2 тижні він уже повернувся до зграї. Але тема підгодівлі птахів є дуже актуальною, тим більше що попереду зима. Качок можна підгодовувати зерном».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 11

ЛЕЛЕКИ

«Це двоє малюків, які випали з гнізда. В одного зламане крило. Загалом в цьому році я прийняв 7 лелек, із них 2 не вижили, оскільки мали серйозні травми, а 5 лелек поїхало в «Місячну Долину», з них 3 залишилось на «пмп», а 2 полетіло в вирій».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 12

БОРИВІТЕР

«Птах родини соколових. В цьому році їх у мене було 8, з них 7 птахів поїхало на адаптацію до Житомирської області і були випущені, один, на жаль, не вижив, було сильне ураження опаришами».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 13

СОВА

«Мала черепно-мозкову травму, була сильно уражена опаришами, що потягнуло за собою цілий ряд болячок. Зі всім мужньо впоралась, витерпіла уколи і насильне годування. Поїхала в «Місячну Долину» на доліковування і адаптацію перед випуском».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 14

АКВАРІЯ

«Ще підлітком її викинули на вулицю. Пізніше вона захворіла, одразу на 2 вірусних захворювання. Декілька днів не могла їсти, доводилось годувати. Зараз це повністю здорова і активна кішка, яка шукає свою люблячу сім'ю. Стерилізована».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 15

КОЛОБОК

«Народився у мене вдома від врятованої вуличної кішки, разом з іще 4 кошенятами. Був прилаштований у родину, але через 11 днів мені повернули його дуже хворим. Три місяці ми боролися. Вдалось зберегти йому життя і очі, а от зір - лише частково. Колобок практично нічого не бачить. Залишився у мене, бо ніхто не захотів взяти його до себе».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 16

САМАНТА

«Три роки тому знайшли її ледь живу на вулиці, з вагою близько 850 г. Боротьба за її життя тривала довго, але кішка впоралась з усіма труднощами. Вона вже була стерилізованою й очевидно, домашньою, але її викинули на вулицю. Вона була в критичному, але зараз у неї все добре. Не знаю, за що з нею так вчинили. Саманту я вирішив залишити собі, забагато вона натерпілась».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 17

АРІЕЛЬ

«Теж киця з важкою долею. ЇЇ та ще двох кошенят в люті морози викинули біля смітника. Не міг їх там залишити на вірну смерть. Забрав. Вилікував. Братика і сестричку прилаштував, Аріель залишилась. Вона дуже мила, спокійна дівчинка, уже стерилізована і шукає свою родину».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 18

ЄВА

«Три роки тому взимку на ринок підкинули заклеєну коробку. Коли продавчині її відкрили, то не могли повірити, адже там сиділа розкішна велика кішка, дуже злякана. Зателефонували до мене, і я забрав її додому. Єва досі проживає у меня і є рекордсменкою по вазі серед дівчат, майже 6кг. Новий дім я їй більше не шукаю, тепер це моя кішка».

Лисеня Ру, гуска Блонда та Їжуля. Олександр з Вінниці рятує диких тварин у своїй квартирі. Фото - фото 19

Олександр Островський буде вдячний за будь-яку фінансову допомогу його «підопічним»: 5168 7574 0213 2189, картка зареєтрована на його ім’я.