21 верес. 2020 19:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

145

0

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020»

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020»

Організатори кажуть, що джазфест цьогоріч відбудеться обов’язково, але основні організаційні моменти залежать від рішення міської комісії, яке стане відомим 24 вересня.


Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020»

Впродовж 25-27 вересня у Вінниці відбудеться ХХIV-ий міжнародний фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020». Враховуючи складну епідемічну ситуацію з коронавірусною хворобою та карантинні обмеження, він відбудеться в онлайн-форматі, проте можливий і допуск глядачів до концертних зал. Остаточне рішення про це ухвалять 24 вересня. Цьогоріч джазовий фестиваль у Вінниці відвідають, окрім українських виконавців, і зірки світового рівня, серед яких – Рей Браун-молодший, син відомої джазової співачки Елли Фіцджеральд та контрабасиста Рея Брауна.

Всі події фестивалю пройдуть у новій залі – концерт-холі «Моnt Blanc» (Соборна, 34), де, за словами організаторів фестивалю, спеціально для цьогорічного джазфесту ставлять нову сцену та змінюють локацію.

Організація «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020»

Під час пресконференції 21 вересня директор «VINNYTSIA JAZZFEST», заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков зазначив, що у випадку позитивного рішення комісії з питань ТЕБ та НС, до глядацької зали фестивалю цьогоріч зможуть потрапити не більше 75 глядачів. Вірогідно, і того менше. Окрім того, продаж квитків буде доступний лише протягом 24 годин: приблизно з 11-ї ранку 24 вересня до 11-ї ранку 25-го. В день фестивалю нікого жодним чином на концерти не впустять, якщо в людини не буде квитка. Також особливістю цьогорічного фестивалю буде відсутність «абонементів» – на кожен концерт необхідно буде придбати окремий квиток.

«Все буде джаз. Все буде здорово. І головне – все буде ексклюзивно. Ви розумієте, що вінницький джазовий фестиваль охоплював кожної осені не менше, ніж 4-5 тисяч людей, які тільки були присутні в залі.

Чому я кажу «ексклюзивно». Уявіть собі, на кожен із заходів, де будуть допущені глядачі, може розглядатися – підкреслюю – максимальна їхня кількість, яка можлива для того приміщення і тих умов, де проходитиме фестиваль, – 75 осіб. І, можливо, за рішенням комісії, і 75 не буде. Буде і того менше.

У нас, ви знаєте, є система розповсюдження електронних квитків, яка керується компанією «Афіша Вінниці». В систему всі наші концерти вже занесені, але вони неактивні, тому їх ніхто не може бачити. Якщо о 9-ій ранку в четвер, 24 вересня, ми отримуємо позитивне рішення, де вказана кількість людей, яку ми можемо запустити на концерт, з 11-ї години на сайті фестивалю сайтах www.jazz.vn.ua, afisha.vn.ua і bilet.vn.ua одночасно з’являється та кількість вхідних квитків вартістю 100 гривень кожен (на кожен концерт потрібно буде купити окремий квиток), в тій кількості, яка буде нам доступна. І будуть вони в продажі, незалежно, продадуться чи ні, 24 години. Через 24 години продаж буде закритий. Тобто, до 11-ї години 25 вересня», – зазначив Павло Третьяков.

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020»

Також, якщо фестиваль все ж організують в частковому офлайн-форматі, придбати квитки можна буде 24 вересня в інформаційному центрі фестивалю з 11:00 до 20:00 за адресою: вул. Театральна, 15 (1 поверх), а також у касах: «Афіша Вінниці» в «Універмазі», театрі ім. Садовського, Вінницькій обласній філармонії, Будинку офіцерів, креативному просторі «CHERDAK», тур-клубі «Бідняжка».

«Це принципова позиція, яка оголошувалась, і ми дали, як організатори, сувору обіцянку. Жодна людина, яка просто прийде на концерт і не матиме вхідного квитка, на концерт не потрапить жодним чином. Ми всіх про це попереджаємо. Я прошу вибачення за такі жорсткі обмеження, але ми діємо в тих рамках, які існують на сьогоднішній день.

Дійсно, ми перші, кому за час карантину дозволили провести міжнародну подію культурного значення у Вінниці, для нас дуже цінно. І тому ми в жодному разі не підемо ні на які компроміси, як би нам гірко не було. Повірте, нам гірко.

Беремо негативний розвиток подій. Якщо нам буде заборонено проводити фестиваль з глядачами, наші наступні дії такі: музиканти приїдуть, фестиваль відбудеться стовідсотково. Музиканти виступатимуть. Ми будемо робити включення на нашій фейсбук-сторінці «Vinnytsia Jazzfest». Але це будуть включення. Тому що, і я це підкреслював з самого початку, вінницький джазовий фестиваль тому і є цінним, що він не займається просто блискучим піаром. Це дійсно професійна музична подія. А музична подія та ще ж з живим звуком потребує якості. Перш за все – звуку. Просто так взяти мікрофон і поставити – це не наш рівень. І я на це, як організатор фестивалю і як музикант, не піду. Для цього ми будемо робити включення, аби глядачі бачили, як почалися виступи і що там відбувається, на 5-10 хвилин. І вимикатимемо.

Як тільки завершиться концерт, буде опрацьована спеціальна зйомка. Яка буде зроблена професійно, з класним звуком і всіма моментами. Як тільки вона буде готова, вона негайно буде викладена на YouTube-канал вінницького джазового фестивалю.

Після того цей запис, враховуючи авторські права музикантів, буде в доступі 7 днів. Після чого ми його видалимо. Тобто, кожен зможе його переглянути. Можливо, завантажити – ми не будемо ставити обмежень. Але ви отримаєте все ж таки якісний музичний телевізійний продукт, за який нам як організаторам і музикантам не буде соромно.

Якщо все ж буде позитивним рішення комісії, онлайн-складова фестивалю залишається. Тобто, фестиваль у нас відбудеться у комбінованому варіанті. І я жадаю, щоб вийшов оцей комбінований варіант. Щоб була джазова публіка, і після того ми мали класний відеоматеріал», – підкреслив директор фестивалю.

За усіма новинами можна простежити на офіційному сайті фестивалю.

Програма фестивалю

«Джазові сніданки» в ZOOM

Окрім того, невід’ємною частиною і цьогорічного фестивалю стануть «Джазові сніданки». Втім, цього разу всі вони відбудуться в онлайн-форматі у вигляді ZOOM-конференції 26 та 27 вересня з 9:30 до 13:00.

Учасниками «Джазових сніданків-2020» стануть зірки України, Польщі, Швейцарії і США:

  • у суботу, 26 вересня - Ігор Закус (Україна) і Рей Браун-молодший (США);
  • у неділю, 27 вересня - Артур Дуткевич (Польща), Лоран Ніку (Швейцарія) та вокальний бенд «ManSound» (Україна).

Оскільки цього року проект «Джазові сніданки» проходитиме в онлайн-форматі, усім, хто бажає взяти участь у проекті, потрібно:

1. Зареєструватися за google-формою на сайті snidanky.jazz.vn.ua

2. Отримати підтвердження реєстрації та посилання на ZOOM-сніданки

3. Учасники можуть надсилати запитання музикантам та зможуть спілкуватися з артистами і слухати їхні поради онлайн.

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 2

25 вересня – pre-party

Ексклюзивна джазова pre-party XXIV міжнародного джазового фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST-2020» у п’ятницю, 25 вересня, о 20:00 у концерт-холі «Моnt Blanc» об’єднає джазових музикантів України: «батька українського джазу», бас-гітариста й композитора Ігоря Закуса, вокалістку Анну Донцову, гітариста Дениса Донцова та барабанщика Артура Фролова.

Закус-Донцови-Фролов Квартет презентує у Вінниці виняткову програму, у якій прозвучить авторська музика Ігоря Закуса, Анни й Дениса Донцових, а також усіма улюблені світові джазові стандарти.

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 3

26 вересня

О 18:00 у концерт-холі «Моnt Blanc» вперше у Вінниці виступить жива легенда – єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд і одного з найвидатніших контрабасистів світу Рея Брауна – Рей Браун-молодший.

Як зазначають організатори фестивалю, розкішний тембр Рея Брауна-молодшого закохує з перших нот. Його голос звучить надзвичайно тепло, з неповторною «чорною» інтонацією, начебто переносячи у знаменитий джазовий клуб Cotton 1930-х років, а потім дивує, ніби змагаючись з насвистуваннями флейти на високих нотах.

На «VINNYTSIA JAZZFEST-2020» Рей Браун-молодший виступить разом із майстрами імпровізації – знаменитим Тріо Олексія Петухова з Одеси, що завжди дивує мозаїкою неперевершеного таланту і драйву.

Глядачі почують композиції із золотого фонду класичного джазу, кращі хіти Елли Фіцджеральд, а також неймовірні повільні балади, блюзи і сучасний джаз. А оскільки Рей Браун є ще й приголомшливим оповідачем, варто підготуватися до ексклюзивних розповідей з перших вуст про легендарних батьків та інших джазових зірок світу, які руйнували бар’єри й створювали Музику з великої букви.

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 4

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 5

О 20:00 того ж дня один із найкращих джазових піаністів і композиторів Польщі Артур Дуткевич презентує унікальну програму «ІмпроМАЗУРКИ».

«ІмпроМАЗУРКИ» – це цикл творів Артура Дуткевича з сольної платівки «Mazurki», що стала винятковим проектом у сучасній польській фортепіанній музиці, поєднавши в оригінальне ціле вільну імпровізацію, польські ритми, народні мотиви і традиції класичної й джазової музики.

Артура Дуткевича називають «послом польського джазу» у світі: у 1988 році він став першим поляком, що виступив на джазовому фестивалі MIDEM у Каннах з трансляцією на Radio France, і з тих пір є одним із найбільш затребуваних за кордоном польських джазових музикантів.

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 6

27 вересня

О 18:00 стильний та креативний сучасний джаз Швейцарії презенту піаніст, імпровізатор і композитор Лоран Ніку.

Творчість Лорана Ніку ґрунтується на стику джазу, імпровізації, композиції і класичної музики. Активно гастролюючи по всьому світу, він грає у різних стилях і складах – від авторського фортепіанного джазу до камерної музики, сольно, в дуетах, джазових тріо і як соліст симфонічного оркестру.

Вінничанам Лоран Ніку презентує кращі пісні свого альбому «Outline», що у січні цього року вийшов на німецькому джазовому лейблі QFTF.

Про неповторний стиль Лорана Ніку британський журнал «UK Vibe» написав: «Його дотик унікальний, його техніка бездоганна. Всі його музичні ідеї мають ліричну якість».

А видання «All about Jazz» відзначило: «Лоран Ніку має вдумливий штрих, який надає ваги кожній окремій ноті. Ніку має хист до вишуканості і грандіозного драматичного розквіту».

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 7

О 20:00 справжній акапельний вибух на концерті-закритті «VINNYTSIA JAZZFEST-2020» влаштують зірки зі світовою славою – вокальний бенд «ManSound».

З успішними гастролями українські виконавці побували у десятках країн на трьох континентах, взяли участь у більше, ніж 70 фестивалях світу, від Аляски до Камчатки, від Гонконгу до Норильська, а кожний із десяти альбомів групи номінувався на Contemporary A cappella Recording Awards («акапельний Оскар»).

На «VINNYTSIA JAZZFEST-2020» «ManSound» презентують ювілейну програму до 25-річчя на сцені. Це буде унікальне вокальне шоу з «фірмових» і абсолютно нових композицій, які колектив підготував на честь знаменної події – від джазових стандартів, всесвітньовідомих любовних балад, рок-н-рольних хітів до безсмертної класики і перлин української народної пісні.

Лише онлайн чи й з глядачами у залі? У Вінниці на вихідних відбудеться «карантинний» «VINNYTSIA JAZZFEST – 2020» - фото 8

Вінниця.info, фото – власне та організаторів «VINNYTSIA JAZZFEST»