2 груд. 2015 15:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

49

0

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу

 Любка презентував у Вінниці "Карбід"


Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу

Письменник і публіцист Андрій Любка презентував у Вінниці свій перший роман «Карбід». Трагікомічний детектив про сучасні події і українського Дон Кіхота.

«Це роман, дія якого розгортається у 2015 році. В центрі – Михайло Олексійович, вчитель історії в маленькому провінційному містечку Ведмедів. Це вигадане місто на Закарпатті. Увійти в історію він планує власне зі своєю геніальною ідеєю – прокопати під кордоном з Євросоюзом тунель, щоб українці могли спокійно потрапити в Європу.

Він вважає, що після Майдану, після російської агресії Україна виборола собі право мати безперешкодний доступ до Євросоюзу. Учні школи, в якій він викладає, називають його карбідом, оскільки від нього погано пахне, він просто смердить», - розповідає Любка.

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу

Образ головного героя автор виношував вже давно, але не знав, в якому творі він «оселиться».

«Я знав, що головний герой моєї якоїсь книжки має виглядати таким балканським персонажем, як у фільмах Кустуріци. З золотим зубом, ходити в чорному піджаку, з капелюхом, їздити на велосипеді, мати собі якісь штани з прищіпками, щоб вони не потрапляли в колеса. І з нього постійно має тхнути часником, карбідом, алкоголем, він має виголошувати якісь пафосні речі», - говорить письменник.

Документальною основою для роману стала справжня історія. У 2012 році в Ужгороді відкрили 700-метровий тунель під кордоном. «Метро» перевозило цигарки, наркотики, людські органи, людей. Траншея починалася з підвалу будинка СБУ-шника. Це був величезний бізнес: із силовими структурами та політики, які «кришували» його.

3 листопада Андрій Любка вирушив у всеукраїнський тур, до переліку міст якого увійшла й Донеччина. Хоча там більше «вати», як говорить автор, але є і певна кількість осіб, котрі раді чути українську мову і читати рідні книжки.

Подолавши 5 кілометрів в рамках туру, письменника найбільше вразили хлопці на український блокпостах.

«Ми проїхали понад 5 тисяч км. На блокпостах, де стоять військові, у прифронтовій зоні. Вони всі цікавилися книжками, розпитували, казали, що читають. Такі чудові люди стоять на цих блокпостах. Справді називали якісь імена сучасних авторів. Ми дарували їм книжки, щоб вони їх читали в окопах.

А коли зупиняли ДАІ-шники, то жоден не поцікавився книжкою. Це, насправді, був шок.

Ті, хто захищають Україну, виявилися значно цікавішими особистостями, ніж ті, що в Україні паразитують», – констатує митець.

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу - фото 2

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу - фото 3

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу - фото 4

Любка привіз до Вінниці свій перший роман: про українця, що рив тунель в Європу - фото 5

ВИННИЦА.info