8 серп. 2019 15:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

106

0

Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно!

Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно!

Маючи навички першої домедичної допомоги, у критичній момент можна врятувати людину


 Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно!

Сильний біль за грудиною, запаморочення та холодний піт можуть вказувати на початок інфаркту у перехожого. На 30% зростають його шанси зберегти життя та здоров’я, якщо правильно і вчасно надати першу домедичну допомогу. Ці навички ви можете легко засвоїти, навіть не маючи спеціальної освіти. Запам’ятайте просту послідовність дій! У цьому допоможуть поради Станіслава Скоробагача, заступника головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Правило №1. Визначте рівень безпеки

Ваше першочергове завдання перед початком будь-яких активних дій — оцінити рівень безпеки навколо. На цьому завжди наголошують експерти з першої медичної допомоги. Подивіться, чи немає поруч рухомого транспорту, диких тварин, пошкоджених електродротів. Потім огляньте хворого. Визначте, чи знаходиться він при свідомості. Заговоріть до людини. Якщо потерпілий не зреагував на звуки, перевірте реакцію зіниць на світло. Звуження означатиме, що мозок працює. Потім хворого потрібно перемістити у комфортне місце: з прямих сонячних променів — у тінь, з велелюдного проспекту — на лавку у сквері. Звільніть людину від тісного одягу, розстебніть ґудзики, послабте пасок, вмийте прохолодною водою і дайте попити.

Правило №2. Телефонуйте до «швидкої допомоги»

Без зволікання телефонуйте на службу «103». Це займе у вас всього кілька хвилин, але пришвидшить надання фахової медичної допомоги. Заручіться підтримкою ще однієї людини! Тоді ви допомагатимете постраждалому, а ваш помічник спілкуватиметься з диспетчером.

Не дозволяйте хворому самотужки добиратися до лікарні. Навіть якщо людина при свідомості і запевняє, що зробить це. У нього чи у неї може розвиватися інфаркт міокарда або інсульт, тому втрачати час — необачно!

Правило №3. Стежте за роботою серця та легень

Якщо людина без свідомості, визначте наявність дихання за рухами грудної клітки. Або прихиліть вухо якнайближче до губ постраждалого і просто послухайте вдих-видих за принципом «чую, бачу, відчуваю» (чую дихання, бачу рух грудної клітки, відчуваю рух повітря по щоці). Роботу серця перевіряйте за пульсацією артерій на бічній стороні шиї та зап’ястях. За відсутності серцебиття починайте непрямий масаж серця. Для цього розмістіть кисті рук одна на одну, щоб долоні знаходилися посередині грудини (між ключицею та верхнім краєм живота). Робіть тридцять натискань поспіль та 2 вдихи при наявності клапанної маски. Якщо маски немає, продовжуйте натискати на грудну клітку. Так упродовж двох хвилин. Вибрати правильний темп допоможе словосполучення «двадцять два»: промовляйте його — і робіть одне натискання.

Зверніть увагу на техніку штучного дихання «рот у рот»! Її можна застосувати лише тоді, коли маєте при собі спеціальну маску-клапан або ж надаєте допомогу рідній людині, у здоров’ї якої ви впевнені. Підручні засоби, як-от хустинка чи марлева пов’язка не захистять вас від туберкульозу та інших небезпечних хвороб.

У жодному разі не пропонуйте хворому ліки з власної аптечки або ті, що виявили у перехожих! Залишайтеся поруч аж до прибуття швидкої — тільки так зможете впевнитися, що передали людину до рук професіоналів.

Маючи навички першої домедичної допомоги, у критичній момент ви здатні врятувати не лише незнайому, але й близьку людину. Отже, не бійтеся діяти, але робіть це правильно!

 Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно!

 Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно! - фото 2

 Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно! - фото 3

 Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно! - фото 4

 Людині на вулиці стало погано? Дійте правильно! - фото 5

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».