24 лют. 2023 07:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

265

0

Лютий, який триває рік

Лютий, який триває рік

Українці продовжують боротьбу за життя, вінничани продовжують захищати країну і допомагати воїнам


Лютий, який триває рік

24 лютого 2022 року став найдовшим днем для кожного українця. Ми прокинулись від вибухів, прокинулись в новій, страшній реальності, яку більшість людей не могли навіть уявити. Без оголошення війни, під ранок, росія здійснила повномасштабне вторгнення на територію України.

Лютий, який триває рік

«До планів РФ не входить окупація українських територій», – брехав у своєму «екстреному зверненні» президент рф володимир путін 24 лютого 2022 року.

Тим часом російська армія йшла на Київ. Вони били по нашій столиці ракетами та з літаків. Йшли танками.

«Без паніки. Ми сильні. Ми готові до всього. Ми всіх переможемо, бо ми – це Україна!», – такими були слова Президента України, коли він звернувся до народу вранці 24 лютого, повідомивши про введення воєнного стану.

Відтоді протягом року щоденно Зеленський звертається до українців. Також з того часу Зеленський лише двічі виїжджав з України – до США та до Великої Британії.

Рік важкої війни. Рік болю, горя, сліз, втрат і руйнувань. Разом з тим – рік неймовірного єднання українців по всьому світу у боротьбі за справедливість.

У перший день повномасштабної війни росіяни вдарили ракетами й по Вінниччині. У нас були загиблі і поранені.

Тим часом вінничани стали в черги. Одні, щоб здати кров для поранених, а інші – до військкоматів та територіальну оборону. Ресторатори почали готувати безкоштовні обіди для військових, волонтери продовжували збирати спорядження. Вінничани почали приймати у своїх домівках людей, які їхали з Київщини, Житомирщини, Харківщини, Чернігівщини та Сходу країни, рятуючись від російських обстрілів.

На Вінниччині з 24 лютого введена комендантська година. Силовики проводили спецоперації з виявлення ДРГ. Вінницькі силовики полювали на ворожий десант.

У Вінницькій області, як і по всій країні, виникла криза з пальним. На заправках почали відпускати по 20 літрів бензину, чи дизеля. Але влітку ситуацію виправили, про черги на АЗС вже і забули.

А ще ми полювали за ворожими мітками та використовували світломаскування. У перший тиждень війни більшість людей просто не розуміли, що чекати від ворога та методи їх обстрілів.

Щодня, після захоплення росіянами Запорізької АЕС, ми живемо під загрозою ядерної катастрофи. А місто енергетиків Енергодар терористи взяли в заручники.

За рік росіяни багато разів били ракетами по Вінниччині, приносячи смерті та руйнування. Найжахливіший теракт російська армія вчинила у Вінниці 14 липня, вдаривши «калібрами» по площі Перемоги. Їх «цілями» стали мирні люди, жінки та діти… Того дня росіяни відібрали життя 22 людини, троє з них – діти. За кілька днів жертв стало більше…

Рік, щодня, у важкій війні ми втрачаємо наших людей, рідних, близьких, знайомих…

Вже рік наші воїни витісняють ворога з нашої землі. Українські захисники вибили окупантів з Київщини, Чернігівщини, Харківщини, звільнили Херсон і щодня стримують ворожу навалу на Сході України.

Наші воїни відправили на дно «Москву». І за допомогою української самохідної гаубиці «Богдана», допомогли окупантам зробити «жест доброї волі» – втечею з острова Зміїний.

За цей рік українці показали свою незламність усьому світу.

«Рік тому світ готувався до падіння Києва. Але Київ стоїть і Україна стоїть», – сказав Президент США Джозеф Байден під час свого візиту до столиці України 20 лютого 2023 року.

За рік повномасштабної війни росії проти України, у нас з’явились «тракторні війська». Наші люди виходили голіруч спиняти ворожу техніку. Збивали ворожі дрони банкою з помідорами та злили окупантів, разом співаючи «батько наш – Бандера, Україна – мати».

Війна об’єднала у боротьбі кожного. Стерся поділ на Захід і Схід, Південь і Північ. Україна – наш дім!

Попри загрозу ворожих обстрілів, вінничани сіяли поля. Поки чоловіки зі зброєю виганяють окупантів, наші жінки за кермом трактора обробляють землю і ростять хліб.

Вінничани плетуть маскувальні сітки та скидаються на авто для військових.

Діти своїми виступами збирають гроші на ЗСУ, майстри виготовляють станини, а підприємці роблять «BanderaPower», щоб наші воїни були на зв’язку.

Росіяни намагались залишити нас без світла, завдаючи ракетних ударів по об’єктах енергетики, але вже рік українці вказують ворогу напрям руху за їх кораблем.

Рік війни… Але медики лікують, вчителі навчають, підприємці працюють, енергетики, рятувальники, правоохоронці – кожен тримає свій фронт.

Низький уклін і шана нашим воїнам світла – мужнім та сміливим захисникам і захисницям України.

Вистоїмо. З вірою в перемогу України.

24 лютого 2022. Вінничани стали в чергу, щоб здати кров

Лютий, який триває рік - фото 2

Під вій сирен вінничани спускались у підвали, які не були облаштовані для укриття

Лютий, який триває рік - фото 3

Будинки жителів Калинівки після перший ракетних ударів росіян

Лютий, який триває рік - фото 4

Мітки, за якими "полювали" у лютому, березні та квітні

Лютий, який триває рік - фото 5

Навколо кожного населеного пункту на Вінниччині були блокпости

Лютий, який триває рік - фото 6

24 лютого люди стояли в чергах до банкоматів і за продуктами

Лютий, який триває рік - фото 7

Черги на АЗС

Лютий, який триває рік - фото 8

На дорогах Вінниччини вказували напрям руху російським солдатам

Лютий, який триває рік - фото 9

Лютий, який триває рік - фото 10

Вінничани робили протитанкові їжаки і метелеві перешколи для ворожої техніки. Коли колона російських військ йшла з Білорусі на Житомирщину і Київ, ми готувались їх спиняти і на Вінниччині

Лютий, який триває рік - фото 11

Ресторатори у Вінниці не закрились, а з перших днів російської навали почали безкоштовно годувати військових

Лютий, який триває рік - фото 12

Сльози, горе і біль...

Лютий, який триває рік - фото 13

Лютий, який триває рік - фото 14

Лютий, який триває рік - фото 15

Вінниця, майже центр міста. Площа Перемоги після терористичної російської атаки ракетами

Лютий, який триває рік - фото 16

Лютий, який триває рік - фото 17

Лютий, який триває рік - фото 18

Попри страшні події були і миті радості

Лютий, який триває рік - фото 19

Лютий, який триває рік - фото 20

Все буде Україна!

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info